Internationale druesorter er populære, og lokale, mere sjældne sorter må ofte vige pladsen for de store og mere kommercielt omsættelige spillere. Men ikke hos Antonio (''Toni”) Sarrión fra Bodegas Mustiguillo i Valencia. Han har sat en ære i at kultivere de lokale druesorter. Og det gør han med stor dygtighed. Førhen blev sorterne Bobal og Merseguera ikke regnet for noget særligt, men indgik typisk i billige og jævne konsumvine, der nærmest blev spyttet ud på samlebånd. Men Toni havde været i udlandet, og der havde han gjort en vigtig opdagelse, som han tog med sig hjem. Lad os se nærmere på, hvad det var for en opdagelse. Lad os besøge Mustiguillo, Valencias førende vinhus.
Passion for vin trak mere end ''cool business''
Først skal vi en tur tilbage til 1990'erne. Toni stod over for realiseringen af en karriere inden for forretningsverdenen, men businessskjorten blev snart skiftet til mere causul beklædning, kontoret byttet ud for vinkælderen og forretningslivet vendt ryggen til fordel for hans store passion: vin. For det var nu engang vin, som Toni brændte for, og nydelsesproduktet trak mere end mønter, mapper og tal.
Arbejdede for flere berømte producenter
Hjemme i Valencia kastede Toni sig ud i flittige ønologstudier efter at have ændret livsbane. Nu fik han endelig mulighed for at beskæftige sig med sin passion på et videnskabeligt plan. Toni studerede og studerede. Snart efter rumsterede den dedikerede spanier i vinkældre hos flere af tophusene i udlandet. Både Chile, Californien og Argentina fik besøg af Toni, der sugede al den lærdom om vindyrkning til sig, som han overhovedet kunne rumme. Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi var nogle af de navne, som Toni fik forbindelse til. Hans viden voksede. Ambitionen om at lave sin egen vin brændte i hjertet. Toni gjorde særligt én vigtig erkendelse, mens han arbejdede i felten.
Lokale druesorter frem for internationale
Han fandt nemlig ud af, at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter. Toni valgte at stige af det buldrende Cabernet-tog, der rasede med fuld fart gennem det meste af Europa, Australien og USA. I stedet ønskede han at koncentrere sig om nogle udvalgte sorter fra sit hjemland. Det skulle være hans platform. Hans startsted. Ikke på den måde, at de internationale, kendte sorter var bandlyst: Toni laver også en Chardonnay. Men det var de lokale sorter, som Toni havde set sig varm på.
David mod Goliat: En ulige kamp
Fokus kom til at ligge på den lokale røde Bobal-drue og hvidvinssorten Merseguera, lokale varieteter, som de færreste kender. Ikke de nemmeste at markedsføre. Og så fra et område som Valencia, som skulle bokse med kæmperne Rioja og Ribera del Duero, store navne, som de fleste allerede kendte og var trygge ved. Det var jo næsten David mod Goliat. En ulige kamp. Men Toni var optimistisk og troede på det risikable projekt, som han stod overfor at søsætte. Det var dog langt fra alle, der gjorde det samme.
Skepsis fra de lokale
Ja, de lokale var godt skeptiske, da Toni gik i gang med sit arbejde. En skepsis, han senere skulle gøre slemt til skamme. Toni udvalgte fem marker på kalkholdige skråninger i 800 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans forældre overtog i 1972. Markerne skulle dyrkes økologisk. Ingen kunstvanding, lave udbytter og spontangæring. Toni var ikke bange af sig, men måtte begynde helt fra bunden med at fremstille ''simpel bordvin'', Vino de Mesa. Toni havde virkelig rejst alle sejl og skulle senere stryge ind på de berømte anmelderes lister og bordene på de største Michelin-restauranter.
Ingen grund til bekymring: Mustiguillo stormer frem
Det var alligevel ikke helt uden uro i maven, at Toni lancerede sin første flaske Bobal Quincha Corral i 2003. Toni havde dog ikke behøvet at bekymre sig. Robert Parker var mere end tilfreds og tildelte vinen hele 95 point. Snart blev der skålet i Tonis vine på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca. Tonis arbejde blev igen belønnet, da Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin egen appellation Vino de Pago El Terrerazo. Det skortede ikke på hyldester til vinhuset, der blev fremhævet af flere førende vinmagasiner som et spændende nyt hus.
I dag fremstiller Toni vine fra de to topterroirs Finca Terrerazo og Finca Calvestra, men har også lanceret den mere prisvenlige Atance-serie fra sit andet vinhus. Tonis projekt endte med at blive en kæmpe succes, og hans mestring af de lokale druesorter har bragt ham i verdens søgelys. Ja, selv de lokale er overbeviste nu. Og Valencias vine er godt på vej mod stjernerne og anmeldernes toplister - bla. takket være Tonis vovede projekt.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!