• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder, Viden om vin / 23-06-2022 12:55:37

Montilla-Moriles: Den glemte søster til Jerez


Af Malene Bach

Jerez De La Frontera, rustikke bodegaer med mørke støvede kældre, hvor spindelvævet hæger sig fast til de solide trætønder, appelsintræer, der tynges af vægten af den solmodne glinsende frugt og berømte hesteopvisninger, hvor de sarte hvide gangere danser iltert under solens lyskast. Og, selvfølgelig, sherry. Hedvinen i de nærmest klæbrigt søde PX'er og de friske, tørre og mere snackegnede Fino-udgaver. Lagret på sindrige tøndesystemer og efter specielle, gammelkendte metoder, der frembringer nogle helt særlige aromaer i vinene. Ganske unikke. Men et andet sted, hvor der laves lignende vine, er Montilla-Moriles nær Córdoba med sine mauerruiner og spor fra kristningen. Du skal køre ca. 150 km. fra Jerez, så ankommer du til Montilla-Moriles, ''sherry-søstrenes'' fødested. Men selv om identiteten er stor, er det ikke tilladt for vinproducenterne i Montilla-Moriles at kalde deres vin for sherry. Måske mindre godt for producenterne, men til gengæld godt for forbrugerne, der dermed kan hive value hjem fra det varme område. Hvis de ellers kender det.

Montilla-Moriles: Bedre vine og mindre turisme?

Montilla-Moriles' fordele fremhæves af i en artikel af briternes morgenavis ''The Guardian'': Vinene er måske endda af bedre kvalitet end sherry'erne ifølge den Morilla-venlige skribent. Her er færre turister (hvis man ønsker at spankulere rundt i vejstøvet uden at blive afbrudt af skvaldrende rejsende på jagt efter den næste turistattraktion), selv om vingårdene gemmer sig lidt, nærmest ligeså oversete som vinene. Området er generelt tørrere end Jerez, der ligger ud til havet, hvor vindens pust får gardinerne til at svaje let og modererer klimaet under den hede siesta, flugten fra solens Judaskys. I Montilla-Moriles længere inde i landet er skiftet mellem natte- og dagtemperaturer til gengæld mere markant, mærkes mere her, når man går i seng og står op i den spanske, lidt ''hemmelige'' søsterregion til Jerez, der ligeledes gør sig inden for produktionen af hedvine.

 

iStock-177806290

 

Kategorier inden for hedvine af sherry-typen: Det tunge stof

De samme kategorier som i sherry-distriktet anvendes til at kategorisere hedvinene fra Montilla-Moriles. De tørre og sprøde Fino-typer laves typisk på Palomino-druen. Vinen modnes under et lag af gærceller, floren, der vokser frem, fordi tønderne ikke fyldes helt. Det giver nogle meget karakteristiske aromaer i vinene såsom dej og mandel, ligesom en sælsom saltet mineralitet også kommer på banen. Et must, når der stilles tapas på bordet.

Amontillado er en Fino, der har været udsat for oxygen/iltning, og så snart floren dør, f.eks. ved tilsætning af druesprit, er der tale om en Amontillado. Farven er typisk mørkere og smagen rigere end en Fino, af og til med markant fadpræg af egetræ og nødder, mindre citrusfrisk, men med både elegance og struktur. 

Oloroso-typerne har til gengæld ikke haft kontakt med flor, her er det ofte de nøddeagtige aromaer, som dominerer sammen med tørret frugt og et 'toastet' fadpræg, i det fleste tilfælde tørre, men føles dog knap så tørre pga. deres fede krop og styrke, der giver dem et rundere præg.

 

iStock-119849903

 

De søde typer

Medium/cream er navnet på forskellige typer af sødede sherry-vine, f.eks. en Oloroso, der er sødet med enten PX- eller Moscatel-vin. Ikke at underkende, da flere af dem baserer sig på en vellagret højkvalitets-Oloroso, der giver oplevelsen både bund og karakter. Medium er halvsød og ofte baseret på de lettere stilarter som en Amontillado. Læs nærmere om det tilladte sukkerindhold inden for de forskellige kategorier her.

Vinene lavet på Pedro Ximenez-druen er generelt meget søde, og sødmen opnås enten ved tørring af druerne eller ved at plukke dem, når de er meget modne. Aromaer er typisk tørret frugt, rosiner og tørrede figner. Der laves dog også tørre vine på PX-druen.

 

iStock-172315676

 

Og de ''små'' forskelle...

Vinene i Montilla-Moriles får generelt set mere krop og beholder mere af deres struktur, og selv en sprød Fino-type fra Montilla-Moriles vil føles mere frugtig og en anelse sødere i munden. Vinene opnår også en højere alkoholprocent under gæringen pga. druernes høje sukkerindhold, så tilsætning af druesprit er for det meste ikke nødvendigt - i modsætning til i Jerez.

Hvis du elsker sherry, vil du med al sandsynlighed blive glad for vinene fra Montilla-Moriles. Her får du høj kvalitet i glasset. Luk øjnene og forestil dig, at du sidder på en spansk tapasbar med et glas i hånden...

 

Se vores udvalg af vine fra Bodegas Alvear, en af topproducenterne i Montilla-Moriles - klik her