• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Viden om vin / 26-01-2024 14:26:06

Krise i Bordeaux


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Hvis du har fulgt lidt med her på Supervin de seneste uger, så har du sikkert set nyheden om, at det populære Bordeaux-slot, Château Surain, har måtte lukke efter mere end 100 års vinproduktion. Det skyldtes primært en frygtelig haglstorm, der ramte i 2021 og gjorde det umuligt at høste i 2 år. Sideløbende med Surains personlige katastrofe, er der opstået en krise blandt øvrige Bordeaux-producenter. Udbuddet af vine overstiger efterspørgslen i sådan en grad, at de franske myndigheder nu giver vinbønder tusindvis af Euro for at hive vinstokke op. Det gør man i håbet om, at en mindre produktion kan være med til at hæve priserne igen og få den mest traditionsrige region tilbage på ret køl. I denne uges blogindlæg dykker vi ned Bordeaux-krisen og forsøger at give et par forklaringer på, hvorfor det er kommet så vidt.

Bordeaux bløder - op mod 10 % vinstokke skal fjernes! 

Der er ikke glade miner hos de mange vinbønder i Bordeaux, der i alt dyrker over 115.00 hektar vinmarker, hvilket gør den til Frankrigs næststørste region kun overgået af Languedoc-Rousillon (som i øvrigt også er en del af krisen). De befinder sig i øjeblikket i en voldsom afsætningskrise, hvor man i det forgangne år kunne kigge på 400. mio. flasker i kældrene, der ikke var blevet solgt. Det har fået mange af de desperate producenter til enten af skamsælge deres vine til absurde priser, der er lavere end selve produktionsprisen. Andre har set sig nødsaget til sælge vinen til andre industrier, hvor de kan bruge alkoholen i parfume, håndsprit eller lignende. Det siger sig selv, at det ikke er en holdbar forretningsmodel og der bliver tabt ufattelige mængder penge i denne tid. Vi har også de forgangne uger solgt restpartier til helt særlige priser - både fra mindre producenten som Château Surain, hvor krisen er størst, men vi har også oplevet brandudsalg på Grand Cru Classé-niveau.  

Derfor har det franske landbrugsministerium afsat et større milliardbeløb, der til dels skal bruges til lokke producenter til at fjerne deres vinstokke og det forlyder at kompensationen for fjerne en hektar går så højt som til 10.000 €.  Derudover går pengene også til at opkøbe nogle af de mange flasker, der ligger i kældrene hos producenterne, så de ikke går ud og falbyder vinen og dermed hiver markedet yderligere ned.

  iStock-1140559962

Afsætningskrisen i Bordeaux skyldes blandt andet, at de yngre franskmænd i større grad køber øl, rosévin og ikke-alkoholiske drikkevarer.     

Corona og Donald Trump ødelagde de vigtigste eksport-markeder   

Der er en lang række af faktorer, der er gået imod de frustrerede Bordeaux-producenter de senere år. Covid-krisen i 2020 gjorde, at regionens vigtigste eksportland, Kina, lukkede ned for al import i en længere periode, hvorefter Donald Trump pålagde ekstra importskatter og afgifter på de franske vinene, så handlen til USA blev stærkt handicappet. Selvom det globale vinmarked er på vej til at finde tilbage til niveauet fra før Covid og USA har slækket på afgifterne igen, så fortsætter den nedadgående salgskurve til Bordeaux' to vigtigste eksportlande.

Den russiske invasion af Ukraine fik som bekendt brændstofs-priserne til at flyve i vejret samtidig med at alle materialer til vinfremstillingen blev besværligere og dyrere at skaffe, herunder paller, pap og glas. Det tvang naturligt nok priserne på vinene yderligere i vejret og forringede dermed afsætningsmulighederne betragteligt til alle markeder. Det var samme virkelighed for alle vinproducenter i Europa, men skaden virkede særligt slem for de i forvejen trængte Bordeaux-producenter. 

Færre yngre franskmænd drikker rødvin  

Bagved Covid-krisen og den inflationsramte verdensøkonomi udfolder der sig en bemærkelsesværdig tendens, hvor de yngre franskmænd drikker mindre og mindre rødvin. Rødvinssalget er i løbet af de sidste 10 år faldet med hele 32 %, ifølge Forbes, der peger på at der i stedet drikkes mere øl, rosévin og ikke-alkoholiske drikke. Her er det i øvrigt værd at bemærke, at vinkrisen ikke kradser på samme måde i andre berømte, franske vinområder. Ser man på Bourgogne har de ikke haft nævneværdige problemer med at afsætte deres vine til trods for at priserne har været på himmelflugt igennem en længere årrække. Det samme gør sig gældende i Champagne, hvor forbrugerne gladeligt køber de eftertragtede bobler til trods for, at priserne også her er steget markant over de senere år. 

Bordeaux årgangstabel

Her ses en oversigt over kvaliteten af Bordeaux-rødvin siden 2010 og frem til i dag, ifølge det store vinmagasin Wine Enthusiast. 

Kvaliteten af Bordeaux-rødvin har aldrig været bedre

Alt imens producenterne kæmper for at komme af med deres vine, har kvaliteten af Bordeauxvin praktisk talt aldrig været bedre. Kigger man nærmere på de såkaldte Vintage Charts, der er samlet vurdering af vinenes kvalitet fra en bestemt årgang, så er niveauet fra årgang 2010 og frem til i dag ret enestående. På billedet ovenfor ser du årgangstabellen fra Wine Enthusiast, der er et af de mest anerkendte vinmedier i verden og her ser man tydeligt perlerækken af klasse-årgange, der understreger den konstant høje kvalitet de senere år. Som et kirsebær på toppen blev den nye årgang 2022 udråbt som en af årtusindets bedste ved efteråret "En Primeur"-event. De store årgange se senere år kommer på et ret paradoksalt tidspunkt, da mange er bekymrede for klimaforandringernes indtog i Bordeaux, hvor man frygter at vinene bliver for fyldige og alkoholtunge i takt med at temperaturerne stiger. Den risiko forelægger naturligvis stadigvæk, men lige nu er det sikker at sige, at Bordeaux-krisen i hvert fald ikke bunder i manglende kvalitetet.