Landskabet i Rhône har været præget af livlig aktivitet. For 300 millioner år siden eksploderer en vulkan i Massif Central med et vildt og voldsomt brag, hvilket fører til en radikal omformning af landskabet og skabelsen af granitklipper, mens det berømte cykelbjerg Mount Ventoux ser dagens lys for første gang. På et tidspunkt støder Massif Centralen og Alperne sammen som et resultat af den geologiske aktivitet, der bobler under overfladen. Hermed fødes Rhônedalen. En sprækkedal, som senere oversvømmes af Middelhavet og bliver blotlagt igen efter Gibraltar-strædets lukning. Den unikke geologiske historie har været med til at skabe et landskab med en meget forskellig jordbund. I Rhône finder man altså mange forskellige terroirs, der giver ligeså forskelligartede vine. Og tilmed nogle af verdens bedste! I dette indlæg får du historien om Guy Farge, en af de relativt nye navne i Nordrhône, og hans vine, som anmelderne for alvor er ved at få øjnene op for.
Billede 1: I Nordrhône er man mindre plaget af mistralvinden, men til gengæld må man døje med meget kolde vintre. Syrah-druen med sin karakteristiske pebernæse er i centrum her.
Køb af vinmarker fra en general
Guy Farge er en af de winemakere, der laver vin i det nordlige Rhône. Men først skal vi en tur tilbage til de brølende 1920'ere, hvor økonomien drøner derudad i USA, og hvor der danses charleston på caféerne. Ved indgangen til dette sprudlende årti køber den aldrende Henri Farge, forfaderen til Guy, 12 beskedne hektar med vinstokke i Saint Joseph af en general. I hele fire generationer bearbejder familien jorden og høster druer fra de stejle terrasser skabt af landskabets geologiske mutationer. De leverer druer til et kooperativ, og sådan er det længe, indtil Guy Farge overtager ledelsen af familieforetagendet. Her er vi nået op til eksperimenternes tid, 1978, hvor der bliver gjort op med traditioner og gamle normer. Guy Farge bryder også med traditionen på sin vis - dog på en mere afdæmpet måde. Han drømmer nemlig om, at druerne fra familiens vinstokke skal ende i egne vine frem for i kooperativernes, og det lykkes da også til sidst for den ambitiøse winemaker, der, som vi skal se senere, får stor succes med sine vine.
Billede 2: Guy Farge afbildet sammen med sin søn Thomas.
Terroirvine af topkvalitet
Guy forsøger at tage ved lære af de andre winemakere i Rhône, men på denne tid er vidensdeling blandt winemakere ikke så udbredt. Det ender dog med, at han bliver en del af bestyrelsen i kooperativet Tain l'Hermitage, hvor han lærer en ting eller to. I 2007 sker det så endelig. Guy er klar til at tage springet og hoppe ud i vinverdenens usikre hav på egen hånd. Han lancerer sine første vine i eget navn og færddiggør sin ønologuddannelse. Guy opkøber dertil marker i Cornas og Saint Peray, således at hektararealet når op på 20 hektarer. Senere støder hans søn til, og de arbejder nu sammen om at fremstille terroirvine af topkvalitet.
Billede 3: Der benyttes heste under markarbejdet.
Heste spændes for ploven
Guy tror på så lidt intervention som muligt. Det gælder både i markarbejdet og i vinifikationsprocessen. De gamle vinstokke, hvoraf de ældste daterer sig tilbage til 1904, dyrkes økologisk og uden brug af herbicider. Heste spændes for ploven, når markerne skal kultiveres. Druerne behandles med kærlig hånd og stor omhu i vineriet med spontangæring som en fast del af processen, ligesom der for det meste ikke afstilkes inden gæringen. Tyngdekraften udnyttes, når druerne og mosten skal flytttes under vinifikationsprocessen. Der anvendes også skånsomme pneumatiske pumper til at udtrække farve og tannin. Dette er den tekniske del af processen. Så langt, så godt. Men hvad er det så, der udmærker den opstigende komets vine? Denne Domaine-producent, hvis vine allerede høster 90+ point hos de store anmeldere.
Billede 4: En af topvinene og en klar anmelderfavorit fra Domaine Guy Farge. Vinen kommer fra en af Rhône-dalens største terroirs, den granitholdige og stejle enkeltmark Reynard. 100 % Syrah. Klik på billedet for link.
Mineralitet og meget for pengene
Vinene er meget terroirdrevne. Særligt Guys vine fra St. Joseph, hvor dele af jordbunden indeholder en del granit, udmærker sig ved deres stenede mineralitet og komplekse karakter, der ofte er indsvøbt i en silkeblød elegance. Guy laver dog også vin i Cornas. Vin, der til fulde kan matche de store vine fra Hermitage og Côte Rotie. Hans topvin Cornas Reynard 2017 scorer 96 point hos Decanter; 96 point, der med et slag cementerer, at Guy Farge er fuldt ud på linje med andre topproducenter fra Nordrhône. Selv hans entry-level vine belønnes med høje point af anmelderne, og her er meget at hente for pengene, når man tænker på, hvor pebrede disse Syrah-baserede vine tenderer til at være.
Billede 5: De stejle terasser, hvor vinstokkene er placeret, som familien kultiverer med kyndig hånd.
Løfter arven fra faderen
Domaine Guy Farge er så sandelig en opstigende komet, som vi sandsynligvis ikke engang har set det bedste fra endnu. I dag er foretagendets fremtid lagt i hænderne på sønnen Thomas, men mon ikke han formår at løfte arven fra sin hårdtarbejdende far? Vi venter os i hvert fald meget fra dette hus og deres vine, som med al sandsynlighed er på stjernekurs mod vinhimlen!
Billede 6: Et let tåget vue, hvor de stejle terrasser med vinrankerne kan anes i baggrunden.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!