Lad det være sagt med det samme. Spaniens hvidvine er håbløst oversete efter min mening. Til trods for, at det er et af verdens vigtigste vinlande, så forbinder mange stadig Spanien primært med fadlagrede Tempranillo-vine fra Rioja, Toro og Ribera del Duero. Når det kommer til hvidvinene, så gemmer Spanien på et enormt alsidigt og spændende udvalg, hvor der nærmest altid er value for money at hente - især ift. deres franske naboer. Uanset om du er til de sprøde og aromatiske hvidvine eller fyldige, fadlagrede udgaver, så finder du det i Spanien. Over de næste par uger, vil jeg gøre dig klogere på de mange forrygende hvidvine, der findes på tværs af Spaniens mange vinregioner.
Verdens 3. største vinland
Spanien er verdens tredje største vinproducent og råder over hele 13 % af hele verdens vinmarker. Godt halvdelen af dem er forbeholdt dyrkning af grønne druer, men det er på ingen måde et retvisende billede af den totale rød- og hvidvinsproduktion. Der bruges nemlig en ufattelig stor mængde grønne druer til Cava-produktion i Catalonien og derudover skal man huske på den grønne Airén-drue, der bruges til spiritus-fremstilling. Den er faktisk Spaniens mest plantede druesort med over 200.000 hektar, så i alt produceres der stadig langt mere rødvin end hvidvin.
I denne første af denne Spanske minisere lægger vi ud med hvidvinene fra de tre store R'er: Rias Baixas, Rueda og Rioja. Næste uger går vi i dybden med Baskerlandet, Ribera del Duero, Valencia og Navarra.
Albariño og Atlanterhavsvinene fra Rias Baixas
Vi starter helt oppe i det nordvestlige hjørne af Spanien kun en times kørsel fra den portugisiske grænse. I den galiciske del af Spanien finder vi Rias Baixas-appellationen, der har hele den atlantiske kystlinje klinet op af vinmarkerne. Udover en helt guddommelig udsigt som man kan se på billedet ovenfor, så har man også et paradisiske udvalg af fisk og skaldyr, der naturligvis sætter et stærkt præg på hvidvinene, der produceres. Den aromatiske Albariño-drue er kongen her og formodentlig også en drue du er stødt på før. Den plantes i Rias Baixas' granitholdige jordbund, hvor den typisk bindes op for holde druerne godt ventileret - der er nemlig masser af regnvejr, dis og tåge på disse kanter og for at undgå råd skal de have god luftgennemstrømning.
Albariño fra Rias Baixas er en af de vintyper, der virkelig har været på en optursrejse igennem de seneste årtier. Tilbage i 1980'erne var der kun omkring 20 vinerier, men i dag er det tal steget til over 400. Vinene er kendetegnet ved en stor friskhed, hvor man nærmest kan mærke den salte karakter fra Atlanterhavet. Flintestensmineralske, citrusprægede med noter af nektariner, æbler og i de seriøse tilfælde også ristede toast-noter fra modning på gærresterne. De bedste udgaver kan lagre i 10 år og kan med tiden udvikle noter af petroleum. Nu hvor Riesling ikke spiller nogen rolle overhovedet i Spanien, så er det fristende at pege på Albariño som en god spansk substitut. Også et godt alternativ til dyr Chablis, hvor du næsten altid kommer længere for pengene i Rias Baixas.
👉Se alle vores vine fra Rias Baixas her
Verdejo fra Rueda
Rueda er en historisk vinregion, der ligger godt 150 kilometer nordvest for Madrid. Regionen ligger som nabo til Ribera del Duero og den berømte "Douro"-flod strømmer også igennem Ruedas hovedby, Valladolid. Man er ikke ligefrem nybegyndere, når det kommer til vindyrkning og de første Verdejo-vine kan dateres helt tilbage til det 11. århundrede. Det er en relativt stort region med omkring 20.000 hektar vinmarker, der dyrkes af blot 75 forskellige vinerier. Det er altså et område, hvor der findes få, men meget store producenter, som råder over et stort antal hektar.
I dag er den aromatiske Verdejo-drue den altdominerende sort, hvilket også var tilfældet i begyndelsen af det 11. århundrede. Det ændrede sig pludseligt, da vinlusen - ligesom i mange andre europæiske regioner - udryddede alle vinplanter i slutningen af 1800-tallet. Da der skulle genplantes nye vinstokke, faldt valget på Palomino Fino, der blandt andet bruges til Sherry-fremstilling i det sydlige Spanien ved Xerez. Det var således først omkring 1980, da man fik grundlagt appellationen D.O. Rueda, at den traditionsrige region fik re-brandet sig selv og Verdejo-druen på ny blev anerkendt både nationalt såvel som internationalt.
Verdejo kan meget groft deles på i to typer. Dem, der går efter at være lette og friske "tapas-vine" og så de lidt mere seriøse udgaver, der gennemgår gæring og modning på egetræsfade. I det første tilfælde er de kendetegnet ved aromaer af lime, grapefrugt, nyslået græs, nektarin og melon. Denne stil sammenlignes ofte med Sauvignon Blanc, men har alligevel sin egen særprægede karakter. Helt anderledes bliver Verdejo-vinene, som har fået fadlagring - eksempelvis Rodriguez & Sanzo Verdejo Bajo Velo Rueda 2021 og Rolland & Galarreta Rueda Verdejo Parcelas 22-66 2019. Her bliver vinene mere smøragtige i teksturen samtidig med, at der tilføres luksuriøse fadnoter af hasselnødder, vanilje og brioche. Man har ikke oplevet Rueda fuldt ud, før man har smagt fadlagret Verdejo!
👉Se alle vores vine fra Rueda her
Viura (Macabeo) fra Rioja
By the mid-2000s, Rioja Blanco seemed to be in terminal decline. Today it’s responsible for a sizeable proportion of Spain’s finest white wines. - Tim Atkin, Master of Wine
Hvornår har du sidst fået en flaske hvid Rioja serveret? Det har du sandsynligvis aldrig og det med god grund. Rioja er for mange synonym med rødvine og selvom hvidvinene bliver stadigt mere eftertragtede, så er det kun 9 % af hele Riojas enorme vinareal, der yder grønne druer. Der tillades mange forskellige druer i Rioja, men det er klart Viura, der er plantet mest af. Denne drue går også under navnet Macabeo og giver sig til kende med aromaer af honningmelon, lime, lidt tørrede urter a la estragon samt hasselnødder.
Som man kan læse ud af Tim Atkins Citat, så er hvid Rioja gået fra at være faretruende tæt på at uddø til at levere nogle af Spaniens (og verdens) største hvidvine. Flagskibene er klart Viña Tondonias Gran Reserva og Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Blanco. Det er begge to kultvine, der modner ekstremt lang tid på egetræsfade og som er i en kategori for sig - både stilmæssigt og prismæssigt. Rykker vi nogle trin ned af prisstigen finder vi nogle rigtig flotte fadlagrede Viura-vine med et cremet og fyldigt udtryk, der sender tankerne hen af Bourgogne. Eksempelvis har den ikoniske producent Luis Cañas lavet en pragtfuld hvidvin fra tudsegamle +65 år gamle vinstokke. Den er både lagret på amerikanske og franske egetræsfade, så her får man et tydeligt fadpræg i duften og smagen. Et genialt og prisvenligt alternativ til Meursault og Pouilly-Fuisse, der netop har scoret ekstraordinære 95 points hos Decanter.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!