• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 22-03-2022 14:25:01

Gamle vinstokke - hvad betyder det for vinen?


Af Thor Gottschalk Rasmussen

"Old vines", "Vieilles Vignes", "Alte Reben" eller "Viñas viejas". Uanset hvilket vinområde man befinder sig i, støder man på flasker, der fremhæver, at det er gamle vinstokke, som leverer druerne til vinen. Men hvad er der så specielt ved gamle vinstokke og hvilken rolle spiller de for kvaliteten i vinen? Det undersøger vi i dette blogindlæg, hvor vi tager et grundigt blik på de knudrede og sejlivede vinstokke. 

Hvornår kan en vinstok kaldes gammel? 

På trods af at vinverdenen på mange måder er gennemreguleret, så er der sjovt nok ingen regler for, hvornår en vinstok kan betegnes som gammel. Når en vinstok plantes går der typisk omkring tre år før den producerer hele drueklaser. Efter 6-7 år leverer den en rimelig mængde druer samtidig med at danne blade/løvhæng. Når vinstokken når 20-30 år er den så at sige voksen og herfra varer det ikke længe før den begynder sit "forfald", hvilket betyder, at den producerer færre og færre druer. Når vinstokken passerer 50 års mærket vil den typisk stoppe med at danne blade og de fleste vinbønder er enige om at kalde vinstokken for gammel ved dette punkt. Som sagt, så er der ingen lovgivning på området og en vin fra en 30 år gammel vinstok, kan nogle steder sælges som en "vin fra gamle stokke".  

Gammel vinstok fra Cheval Blanc

Et billede fra Supervins besøg hos Chateau Cheval Blanc i Bordeaux. Her ses en af de sidste gamle vinstokke på deres marker, der er +100 år gammel. Den får lov at leve, så længe den kan. 

Hvad betyder de gamle vinstokke for vinens kvalitet?

Forklaringen på, hvorfor mange anser gamle vinstokke for at være kilden til bedre vin er ganske simpel. Jo ældre vinstokken bliver, desto færre druer vil den producere. Det betyder, at smagen bliver opkoncentreret samtidig med at kompleksiteten også skulle forøges. Med den fremskredne alder vil vinstokkens rødder gå længere ned i jorden, hvorfra den optager vand, mineraler og næringsstoffer. Det er en stor fordel, da vinstokken dermed bliver mere modstandsdygtig overfor tørke og generelt vil producere mere ensartet kvalitet hen over årgangene. Vores Riesling-producent, Martin Tesch, forklarer at hans gamle vinstokke giver vine med langt større kompleksitet og mineralitet end hans unge vinstokke netop fordi, de gamle stokke rækker så langt ned i undergrunden. 

Det siger sig selv, at selvom smagen blive bedre med årene, så får vinproducenten mindre og mindre udbytte i takt med at vinstokkene ældes. Derfor er priserne oftest højene på vine fra gamle vinstokke og i mange områder har man ganske enkelt ikke råd til at lade dem blive tudsegamle. I Bourgogne, hvor flaskepriserne er så høje vil producenterne typisk udskifte deres vinstokke, når de bliver omkring 50 år gamle. Det forholder sig til gengæld helt anderledes i Californien, hvor man finder store områder med gamle Zinfandel-stokke, der ikke nødvendigvis kræver den helt store udskrivning. Under "guldrusen" i slutningen af 1800 tallet blev Zinfandel en populære vin og der blev plantet store mængder af druen, der både var let at dyrke og gav store udbytter. Priserne på jord i Californien er samtidig lidt mere favorable end i Bourgogne (for at sige det mildt) og kombineret med det store udbud af Zinfandel forklarer det, hvorfor priserne er så kundevenlige. 

Se bare denne vin fra William Wright, der takket være sin lave pris, intense smag og 16 % alk. hurtigt er blevet en bestseller!

william

 

Fra en glemt region i Spanien til solmoden Shiraz

Som nævnt findes der er stort udvalg af lækre Zinfandel-vine fra gamle vinstokke i hele Californien, men der findes bestemt også spændende områder i Europa, hvor vinstilen er blevet lagt af gamle stokke. Tag eksempelvis Priorat, der ligger i det nordøstlige Spanien. For 25 år siden var Priorat en glemt ødemark, som var tæt på at uddø. I dag lægger de jord til Spaniens dyreste vin, L'Ermita, og laver nogle af verdens mest respekterede og eksklusive vine. Det skyldes ikke mindst deres enormt gamle Grenache-stokke, som er kendt nogle af verdens laveste høstudbytter. Hvis du elsker intens og powerfyldt Chateauneuf du Pape, så skal du unde dig selv at prøve en flaske fra Priorat. 

"Nassos" fra Javier Rodriguez er netop blevet kåret af "Din Vinguide" som det bedste køb i deres store test af vine fra Priorat, så her får du masser af value for money i et område, der hurtigt er blevet meget eksklusivt og dyrt!

Læs mere om Nassos her - Din Vinguides "bedste køb" i Priorat-testen. 

nassos_0 

Vi tager turen videre vestpå til et af Spaniens andre eftertragtede vinområder, Ribera del Duero. Her er de berømte for at lave intense og krydrede vine på gamle Tempranillo-stokke. Det måske bedste eksempel på dette er Dominio del Aguila, som er et af Spaniens mest hypede vinhuse lige nu. Alle deres vine er lavet på druer fra oldgamle vinstokke og selv deres "entry-level" vin, Picaro, er fremstillet på Tempranillo-stokke med over 75 år på bagen. Resten af deres imponerende rødvine er alle lavet på druer fra +100 år gamle stokke og husets stil er ganske enkelt unik. Det er ikke kun deres rødvine, der tiljubles af anmelderne. De står også bag Ribera del Dueros nok bedste hvidvin, som er lavet på den lokale druesort, Albillo. Den kommer ligeledes fra mere end 100 år gamle stokke og har med 97 Parker-point sat standarden for, hvor god hvidvin kan blive i Ribera del Dueros nyoprettede hvidvins appellation "DO. Ribera del Duero". 

Vinen er knitrende mineralsk takket være de uhørt dybe rødder, som suger mineraler op fra undergrunden. En hyper kompleks og uforglemmelig hvidvinsoplevelse, der kan måle sig med de største bourgogne-vine. (Vinen har været udsolgt et stykke tid, men er netop landet i årgang 2018 og kan købes inden for få dage). 

Dominio del Aguilas fremragende hvidvin på +100 år gamle Albillo-stokke

aguila_blanco_u_aarg-2

Du finder alle Dominio del Aguilas vine her 

Jorge-Aguila-flasker-vinstok-IMG_4814

Dominio del Aguilas ejer og vinmager, Jorge Monzon, poserer med alle husets vine på en gammel vinstok. 

Vi kan ikke tale om populære vine fra gamle vinstokke uden at nævne Shiraz fra Australien. I Barossa Valley og McLaren Vale finder vi de flotteste og bedste vine som Australien kan frembringe på den populære druesort. Klimaet i denne del af Australien er ekstremt og de gamle, tørke-resistente vinstokke producerer kun få og utroligt smagsintense druer. Det giver mørkeviolette vine, som oftest fadlagres med rigelige mængder ny eg. Hvis man er pjattet med power-vine, så skal man prøve topvinen fra Wirra Wirra, RSW. Den er lavet på husets ældste vinstokke og lagret på 100 % ny eg i 15 mdr. Et arketypisk eksempel på de flotte vine som gamle Shiraz-stokke kan levere under den stegende sol.

Læs mere om Wirra Wirra topvin lige her! 

wirra_rsw_shiraz_2016