• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder, Fund til prisen / 27-01-2021 14:27:45

De gode køb i Bordeaux (del 1)


Af Malene Bach

Hvor skal man kigge hen for at finde gode køb i Bordeaux? Hvilke områder skal man vende blikket mod? I junglen af kommuner og appellationer kan det svære svært at orientere sig, og man kan hurtigt blive godt rundforvirret, når man bliver præsenteret for de mange navne og slotte. Men sådan behøver det ikke at være. Med et par enkle tips i hånden, kan du blive bedre rustet til at gennemskue, hvor du kan få mest for pengene. For de gode køb findes skam - også i et område som Bordeaux, der ellers er berygtet for sine høje priser. Det er dog særligt de store navne, der vejer tungt på vægtskålen og som løber med pressens opmærksomhed. Men man må ikke glemme, at der produceres megen anden kvalitetsvin i det gamle vinområde. But where to find? 


iStock-994129166

Billede af St.-Émilion by

 

Satellitkommuner til St.-Émilion

Du kan roligt styre mod satellitkommunerne for at få valuta for pengene. Hvad er en satellitkommune så? Det er en kommune, der støder op til eller ligger i nærheden af en af de berømte kommuner, men ikke er en del af den. Lad os konkretisere det. I St.-Émilions tilfælde støder kommunen St.-Georges-St.-Émilion op til St.-Émilion, ligesom kommunen har sin egen appellation. Hvis der står St.-Georges-St.-Émilion på etiketten på en vin, kommer den altså ikke fra selve St.-Émilion-appellationen, men fra området ved siden af, nemlig appellationen St.-Georges-St.-Émilion. Der anvendes dog de samme druesorter som i St.-Émilion, ligesom terroiret mange steder minder om hinanden, og vinstokkene kan sagtens have en pæn alder. Med andre ord: Der er mulighed for at gøre vanvittigt gode køb her, medmindre det er vigtigt for dig, at vinen kommer lige præcis fra ''det rigtige'' St.-Émilion. Der er fire kommuner, som betegnes som satellitkommuner til St.-Émilion og som har lov til at tilføje navnet på den berømte kommune til deres etiketter:

- Lussac-St.-Émilion

- Montagne-St.-Émilion

- Puisseguin-St.-Émilion

- St.-Georges-St.-Émilion


Hvis du er på jagt efter dejlige og rige (primært) Merlot-baserede vine, der typisk er drikkeklare i en lidt yngre alder end deres fætre fra venstrebredden, kan du med fordel søge mod en af disse kommuner.

 

iStock-509792962

Billede af vinmark i Pomerol

 

Satellitkommune til Pomerol

Hvis du er glad for vinene fra Pomerol, kan du prøve vinene fra naboen Lalande-de-Pomerol, hvoraf flere kan måle sig med vinene fra Pomerol. Druesorterne er de samme som i den berømte ''hovedkommune''. Som i St.-Émilion er vinene primært baseret på Merlot bakket op af Cabernet Sauvignon og ofte noget Cabernet Franc. Og det bedste er, at vinene koster langt mindre end vinene fra Pomerol!

- Lalande-de-Pomerol

Det kan være yderst forvirrende, at satellitkommunerne bærer navnet på den berømte kommune, de grænser op til. På den anden side er det alligevel mere ligetil, når man først forstår systemet. Det gør det i hvert fald en smule nemmere at orientere sig som forbruger.

 

iStock-1080274054

Billede af landskab i Fronsac

 

Fronsac

Tæt på Pomerol nær byen Libourne finder man Fronsac, der dog ikke har samme ''star-quality'' som de to stjernekommuner. Sådan har det dog ikke altid været, og tidligere var området bedre kendt end de to, og vinene herfra tilsvarende dyrere. En del små kommuner gør det ud for Fronsac-regionen. Jordbunden minder mange steder om den i Pomerol og St.-Émilion med ler og kalksten. Derfor er Fronsac et oplagt og prisvenligt alternativ til St.-Émilion og Pomerol! 

 

iStock-1144872592

 

Côtes de Bordeaux: Den yngste appellation i Bordeaux, som så dagens lys tilbage i 2009, hvor følgende fire områder blev slået sammen under én appellation:

- Premieres Côtes de Blaye

- Premieres Côtes de Bordeaux

- Côtes de Castillon

- Côtes de Francs

Vinene fra Côtes de Castillon kunne således siden 2009 kalde sig for Castillon Côtes de Bordeaux. Vinene fra Premieres Côtes de Blaye kunne kalde sig Blaye Côtes de Bordeaux, mens Côtes de Francs blev til Francs Côtes de Bordeaux efter samme system. Vinene fra det tidligere Premieres Côtes de Bordeaux kunne fra da af skrive Cadillac Côtes de Bordeaux på etiketten. Det gør det ikke mindre forvirrende, at nogle af de forskellige områder, der blev inkluderet i Côtes de Bordeaux, ligger geografisk spredt. Men hvis du leder efter value-for-money, kan du skele til en af disse områder/appellationer. Det er dog altid en god idé at kende producenten og årgangen. Côtes de Castillon øst for St.-Émilion er generelt kendt for at producere nogle af de bedste vine i Côtes de Bordeaux. Flere af vinene klarer sig overraskende godt i blindsmagninger, når de stilles over for St.-Émilion-vinene. Flere af slotsejerne i St.-Émilion har da også set sig varme på området og laver vin her. Der laves dog også kvalitetsvin i de andre appellationer. 

 

iStock-813625572

 

Se også denne artikel fra Wine Folly for at få et overblik over de forskellige områders placering på landkortet og få flere gode tips til at gøre gode køb. I dette indlæg har vi fokuseret meget på højrebredden, men i næste indlæg vil vi tage tråden op og have fokus på venstrebredden.