Chardonnay er en rigtig globetrotter, der har fundet vej til store dele af kloden. Lige fra Californien til Bourgogne, New Zealand, Australien og Nordmakedonien: Chardonnay kommer vidt omkring og har charmeret sig ind overalt. Den folkekære drue kan have mange forskellige udtryk alt efter, hvor den dyrkes, og hvordan den behandles i vineriet. Sikkert er det dog, at der findes mange kvalitetseksempler rundt omkring i verden, ligeså vel som der findes mange af mere jævn kvalitet. Fra slanke, sprøde og mineralske vine til fuldfede og fadlagrede kendinge. Chardonnay er lidt af en kamæleon, der tager form og farve efter omgivelserne. Men en charmerende en af slagsen. Lad os lære Chardonnay bedre at kende. Lad os stige på det rasende Chardonnay-tog og se, hvor det fører hen i verden.
kke nem at sætte i bås
Folkevennen Chardonnay går for at være en relativt neutral drue i sig selv, slet ikke så aromatisk som (ofte) petroleumsrivende og syreruskende Riesling, og den er ikke helt nem at beskrive, ikke nem at sætte i bås, da mange af aromaerne i vinene skyldes winemakerens teknikker og behandlingen af druen i vineriet. Men behandles den med omhu og kærlighed, kan der komme nogle af verdens største vine ud af den tilpasningsdygtige og fertile vinderdrue. Bare se på de helt store hvidvinsnavne fra Bourgogne som Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet mfl., hvor Chardonnay lægger krop til dem alle. Ja, Chardonnay er den ubestridte dronning af Bourgogne, hvis magt næppe står til at udløbe lige foreløbig.
Fad og fiduser
Der er en række teknikker, en række ''fiduser'', som winemakerne flittigt anvender i deres kældre for at skabe forskellige udtryk i deres vine. Gennemgår vinen malolaktisk gæring, hvor æblesyre omdannes til mælkesyre vha. bakterier, får vinene typisk en mere cremet karakter med smørnoter og en blødere tekstur, der smyger sig kælent om ganen. Anvendes der egefade, kan vinen antage noter af især vanilje, nødder og krydderier som kanel, nellike mfl. I de bedste af slagsen er fadet velintegreret iblandt de andre fascinerende noter, der kan titte frem i vinene, og det er en winemakers kunst ikke at overdosere fadet. Nogle foretrækker til gengæld en mere frisk og frugtren stil, og her bruger man gerne ståltank for ikke at camouflere de dugfriske frugtaromaer.
Fra kølig og sprød til blød og eksotisk
Det er ikke kun winemakerens vekslende teknikker, der betyder noget for vinene. Klimaet gør også. I varmere klimaer er vinene præget af mere eksotiske frugtnoter, en fantastisk tropecocktail, der udfolder sig på tungen, mens citruspræget træder mere i forgrunden i vinene, hvor druerne høstes under køligere forhold. I mere moderate klimaer kan vinene byde på ferskenkys og andre stenfrugtsfornemmelser. Men selv om det er varmt mange steder i Californien, Australien og Chile, hvor druen dyrkes, kan der også forefindes køligere lokationer her, hvilket gør det svært at generalisere. I nogle af vinene fra Chablis og især Petit Chablis får vinene ofte et køligt udtryk med noter af citrus, æbler og en stringent, stram syre med sikker mundvandsdrivende effekt.
Chardonnay-vinene kan også antage terroirpræg og byde på dybe mineralske noter, hvor forholdene og jordbunden er til det. Det gælder især vinene fra Chablis, hvor jordbunden flere steder gemmer på havfossiler fra den tabte tid. Det samme er tilfældet i Champagne, hvor Chardonnay ofte danner makkerpar med Pinot Noir og Pinot Meunier, Champagnes fornemme rødvinsdruer. Chardonnay er taknemmelig over for de fleste klimaer, tager gerne i mod lidt af hvert og kan trives, når den plantes varme såvel som køligere steder. Druen er rimelig robust i kødet, ligesom den kan give et højt udbytte. Under varmere forhold kan Chardonnay risikere at miste noget af sin syre, og vinene kan komme til at føles som en flad fornemmelse i munden. For at undgå dette uønskede scenarie kan der foretages syrejustering, eller man kan gå tidligere ud i markerne og høste, inden druerne mister for meget af deres dyrebare syre. Der kan altså gøres meget, og winemakerne bliver dygtigere og dygtigere til at kompensere for de klimatiske udfordringer, som påvirker druerne, når de rumsterer i vineriet.
Chardonnay: En drue, vi kan li'
Markedet for Chardonnay er ret stabilt, og derfor er det ofte sikkert for winemakere at satse på druen. For Chardonnay kendes af de fleste og elskes af næsten ligeså mange. Fra Valencias bagland til Bourgognes små climats, der breder sig som tæpper ud over landskabet. Fra højderne i Chile til Australiens solbrændte vidder. Chardonnay er næsten allestedsnærværende. Der er bare noget særligt over Chardonnay, en rigtig charmetrold med mange ansigter. Ja, Chardonnay er en drue, vi kan li'. Måske kan du også?
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!