Vi fortsætter vores optakt til vores store Bordeaux-smagning fredag d. 8. september på Aalborg Portland Park. Denne går vi i dybden med højrebreddens to mest berømte områder, Pomerol og St-Émilion.
Du kan købe billetter til smagningen her
Fredag d. 8. september på Aalborg Portland Park.
Priserne starter ved kun 399.-
Pomerol: Ingen klassifikation, intet problem
Følgende Pomerol-slotte kan opleves til smagningen på Aalborg Portland Park d. 8. september:
Bordeaux må sammen med Bourgogne være det vindistrikt i verden, hvor klassificering betyder mest. Alle kender Napoleons 1855-klassifikation af venstrebreddens bedste vine og St-Émilion er ligeledes vidt berømt for deres inddeling, der dog først kom 100 år senere i 1955. Dermed står Pomerol alene tilbage som den eneste af prestige-appellationerne uden et officielt system. Umiddelbart tænker man, at det må være en ulempe, men det er efter sigende helt bevidst.
"Pomerol has said 'we don't need a classification'. It's the only great place in Bordeaux without classification." Sådan lyder det fra ønolog Dany Rolland, der også er gift med verdensberømte Michel Rolland - to mennesker, der om nogen kender Pomerol ud og ind takket være deres konsulentarbejde for de største slotte i området. Den manglende klassifikation har i hvert fald ikke hindret eksempelvis Château Petrus i at blive en af verdens dyreste og mest eftertragtede vine ligesom det heller ikke er svært for Pomerol-producenterne at afsætte deres vine.
Bordeaux' svar på Bourgogne
Noget af Pomerols popularitet kan også tilskrives de relativt små mængder, der produceres. Appellationen er klart den mindste i hele Bordeaux med blot 740 hektar vinmarker. Til sammenligning er St-Émilion 7 gange større. Derfor mener Dany Rolland også, at man kan drage en væsentlig parallel mellem Pomerol og Bourgogne - både pga. størrelsen, men også i kraft af de mange mikro-terroirs.
"Pomerol is like a climat in Burgundy. You are at one place where it's 100 meters elevation and you have a specific terroir and then close by, you have another terroir.
Pomerol består af rigtig mange familieejede vinerier og i gennemsnit har hver producent blot 6 hektar vinmarker. De små terroirs er med til at give en stor variation i udtrykket blandt vinene, der altid laves med en overvægt af Merlot.
Et kig ned i Château Nenins imponerende kælder
Merlot-druens arnested
Pomerols succes er skabt på Merlot-druen, men faktisk var der store beplantninger med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère og Malbec indtil en altødelæggende frost i 1956 slog størstedelen af vinstokkene ihjel. Mange benyttede herefter lejligheden til at erstatte de døde planter med Merlot. Sammenspillet mellem den lerholdige jordbund og Merlot-druen fremhæves gang på gang som årsagen til, hvorfor Pomerol kan lave så silkebløde og finesserige vine. Kombineret med store dele jern, som hjælper med til at opbløde tanninerne, fremstår vinene som smygende bløde i munden. Smagen er karakteriseret ved blommer, sorte kirsebær, trøfler, lidt florale strejf af violer samt mørk chokolade og fadkrydderier. Til trods for Merlot-druens relativt lave indhold af tanniner, formår de største Pomerol-huse at lave exceptionelt lagringsvenlige vine.
Værd at holde øje med: Château Nenin
Med sin elegante slotsbygning fra 1800-tallet ligner Château Nenin noget, der snarere burde ligge på den fashionable venstrebred. Pudsigt nok har Nenin siden 1997 tilhørt familien Delon – fra St-Juliens berømte “super second”, Léoville Las Cases! Med prima beliggenhed i hjertet af Pomerol, nær selveste Château Le Pin, ser familien Delon verdensklassen være inden for rækkevidde. Til smagningen på Aalborg Portland Park får du mulighed for at smage flere forskellige årgang af både 1. og 2. vinen fra Château Nenin. Blandt andet den topscorende årgang 2018 og Fugue de Ninin fra legendeårgangen 2010.
Se alle vinene fra Château Nenin her!
Se hele vores udvalg af Pomerol her
Saint-Émilion - "Garagevine" og Cru Classé A/B
Følgende St-Émilion-slotte kan opleves til smagningen på Aalborg Portland Park d. 8. september:
Lige ved siden af Pomerol ligger et af danskernes favoritområder i Bordeaux, Saint-Émilion. Som nævnt tidligere, er den berømte appellation ganske stor og består af mere end 5.000 hektar vinmarker. Selve Saint Émilion by er gudesmuk og faktisk er middelalderbyen og det omkringliggende landskab så unikt, at UNESCO har indlemmet det i sin verdensarvsliste. Det er derfor også en stående vittighed i Bordeaux, at Saint Émilion som den eneste af byerne også kan tiltrække turister, der ikke interesserer sig for vin...
Selvom Saint-Émilion grundlagde deres vindistrikt længe før Médoc, så har de rent kommercielt haltet efter Cru Classé-vinene på venstrebredden. Men særligt i den anden halvdel af 1900 tallet kom der fut i sagerne, da Saint-Émilion fik deres egen rangorden i 1955. Deres klassifikation adskiller sig lidt fra Médoc og inddeles således efter stigende kvalitet:
Det var imidlertid ikke kun det nye klassificerings-system, der hjalp Saint-Émilion ind i Bordeaux' spotlys. Et nyt fænomen, kaldet "garage"-vine, opstod i samme periode og blev ufatteligt populært. Vinene var, som navnet antyder, bittesmå produktioner af cuvéer, ofte kun på et par hundrede kasser eller hvad der nu kan være i en garage. Vinene var intense og bløde vine med en dyb mørk bærfrugt, der gerne var fadmodnet på 100 % ny eg og skabt i samarbejde med Michel Rolland. Disse vine var - og er stadigvæk - svære at få fat på, men vi har skaffet et lille parti Château Magrez Fombrauge 2018, der med 98 point fremhæves som en af slottets bedste nogensinde. Bestemt en oplevelse værd, hvis man vil stifte bekendtskab med dette fænomen!
Disse powervine har længe været kendt i Saint-Émilion, men i dag går trenden imod mere lette og elegante vine, der har terroiret i fokus. Dog er Saint-Émilion stadig så stort, at man nemt kan finde et bredt udvalg af både traditionelle og mere moderne stilarter.
Værd at holde øje med: Château La Fleur Cardinale
”For sure this is an estate to watch” – Jane Anson, Inside Bordeaux
Hvis du er på udkig efter stor value for money blandt slottene på højrebredden, så leverer Château Fleur Cardinale varen. Slottet er beliggende i den nordøstlige del af St.-Émilion, nær Cotes de Castillon og deres vinhistorie går tilbage til 1700-tallet, men med familierne Asseo (1982-2001) og Decoster (2001-nu) er Fleur-Cardinale for alvor trådt i karakter. Slottet opnåede i 2006 status af Grand Cru Classé og siden da er kvaliteten kun blevet styrket. Det hele peaker i disse år med toprating fra Robert Parker og James Suckling på helt på til 95 og 96 points. Når prisen tages i betragtning, så er det klart blandt et af det bedste køb du kan gøre, hvis du elsker Saint-Émilion.
Se alle vinene fra Château Fleur Cardinale her!
Se hele vores udvalg af Pomerol her
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!