• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 13-09-2021 12:00:03

Weingut Ziereisen: Revolutionen kommer nedefra


Af Malene Bach

En legende. En kultproducent. En bourgognetosset mand. 100 % selvlært. Lad os præsentere sydtyske Hanspeter Ziereisen, der revolutionerer tysk vin nedefra. Rebellen har allerede været på kant med de tyske myndigheder, da hans vine ikke lever op til kravene til Qualitätswein på trods af de skyhøje anmeldelser og anerkendelser, der vælter ind fra alle sider. For Ziereisen er anderledes, det kommer man ikke udenom, men ikke desto mindre anbefaler Master of Wine Anne Krebiehl i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige af hans vine i sortimentet. Lad os zoome ind på kultproducenten med den alternative filosofi.

 

145

 

Gutedel: Den lokale guddom

I den lille flække, Efringen-Kirchen, finder vi Weingut Ziereisen. Byen ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og mod vest har vi langstrakte Rhinen og det sydligste Alsace med de ædle druesorter. Egnen er kendt for sin vinproduktion, og druesorten Gutedel dyrkes som en specialitet, den lokale guddom, som finder de perfekte modningsbetingelser i den rolige landidyl. Hanspeter Ziereisen har også et godt øje til hvidvinsdruen, så han er gået på druejagt og har støvsuget alle lagre for gamle kloner af Gutedel (Chasselas). Druen blev tidligere nydt af den tyske overklasse under Zeppelin-luftskibets flyvninger til New York til svimlende overklassepriser, vi snakker Bordeaux Cru Classé-niveau eller derover. Gutedel, frisk og læskende som Riesling, cremet og mineralsk som stor Chablis. 100 point direkte til Ziereisens Gutedel i Gault-Millau, ja, de hænger ikke og flagrer på træerne, slet ikke i Tyskland, men Ziereisen kan sit kram.

 

iStock-1056224020

 

Verdensmester i Pinot Noir

Også når det kommer til bourgognefavoritten Pinot Noir demonstrerer Ziereisen sit værd. Da Master of Wine, Tim Atkim, arrangerede blindsmagning med 400 tyske Pinot Noir-vine brillerede Weingut Ziereisen som den eneste med tre vine i top 20. Noget af en kraftpræstation for en winemaker, hvis vine må ''nøjes'' med at blive markedsført som Landwein, fordi de konservative myndigheder mener, at smagen falder for meget udenfor de etablerede standarder. Men anmelderne er til gengæld vilde med dem, vinene fra verdensmesteren i Pinot Noir, kvalitetsfanatiske Hanspeter Ziereisen, der vækker misundelse med sine 100 point.

 

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

 

På kollisionskurs med myndighederne

Fra starten gik Hanspeter Ziereisen udogmatisk og eksperimenterende til værks, og det bragte ham snart på kollisionskurs med myndighederne, langt fra winemakerens kreative ånd, der ikke fandt sig i at blive lagt i regelspændetrøje. Kulminationen indfandt sig i 2004, hvor Zieresens spontangærede og ufiltrerede vine blev afvist som Qualitätswein. Noget af et slag for winemakeren. En såret stolthed og en vis portion frustration senere øjnede Hanspeter fordelen ved ikke at være bundet af kategorierne. Det gav frihed til at lave vin efter egne ideer. På den ziereiske måde! Zieresen, nu frontfigur for Badischer Landwein Bewegung, der går i mod de strenge tyske myndigheders krav til kvalitetsvin. Ziereisen med sine 100 point, stjernedrys og kultstatus ifølge det førende tyske vinmagasin Gault-Millau. Ziereisen, fremsynet producent, fremstiller vine, der tiljubles og sammenlignes med de flotteste burgundiske eksemplarer. 

 

iStock-185061126

 

Øjner kæmpe potentiale og Grosses Gewächs-kvalitet

Da den snedkeruddannede ungersvend overtog familiegården i 1991 så han et kæmpe potentiale i det lokale terroir, Efringer Oelberg. Drømme om Grosses Gewächs-kvalitet. Verdensklasse på hjernen. Stejl og direkte sydvendt skråning med masser af Jura-kalksten i undergrunden. Terroiret grænser op til et kalkbrud, en tør vind blæser fra Middelhavet, finder vej til Efringen-Kirchen via Bourgognes port, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Kort sagt: Et verdensklassesterroir, der er som skabt til vindyrkning. Ziereisen har dog fundet sin egen vej til verdensklassen, magien starten i marken med en ekstrem tæt beplantning med 20.000 planter pr. hektar. Herefter trylles der i vineriet, hvor frugten fodtrampes på umage vis. En lang macerationstid og spontangæring i tanken. Aldrig mere chaptalisering, lyder mottoet, heller ingen klaring og helst uden filtrering, ingen sulfit-tilsætning før aftapning, slanke og ranke vine, karakterfulde og med kant, anderledes og uden lige. Flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester følger, men man er mådeholden med brug af ny eg for ikke at maskere de fine frugtaromaer for meget. Kvalitet og kærlighed i hver en handling i vineriet. Og anmelderne, de er mere end tilfredse med Zieresens vine, der repræsenterer en velkommen nytænkning inden for tysk vin.

 

"German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

 

“German Wine Collection of the Year " | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

 

130

 

''Mehr trinken, weniger denken''

I dag har Edeltraud og Hanspeter Ziereisen nået starten af halvtredserne, og de håber på, at næste generations Ida og Johann vil overtage vingården. Dog tror de mere på intuition frem for teori, praksis frem for langvarige studier, og de har ligefrem forbudt børnene at studere vin ved de højere læreanstalter. "Mehr trinken, weniger denken." Ziereisen har hejst flaget og revolutionerer tysk vin nedefra. 

 

1J5A4862 - Kopi

 

Klik her for at se vores udvalg af vine fra Weingut Ziereisen