Guides & Områder / 29-07-2020 19:48:18

Vino Nobile di Montepulciano - en overset perle i Toscana?


Af Malene Bach

De fleste tænker nok på Brunello, Chianti og de berømte supertoscanere, når det vininteresserede blik rettes mod Toscana. Hvem husker ikke Chianti som den lille buttede bastflaske, der optræder i en legendarisk scene mellem de spaghettispisende hunde i Lady og Vagabonden? Chianti med den sorte hane, som prydede mange af flaskerne som et velkendt varemærke, og som var symbolet på den første producentforening. Og ikke mindst Toscanas flagskib, de komplekse og dybe Brunello-vine. For ej at forglemme de skelsættende supertoscanere, hvor man i et vovet eksperiment affødt af en krise inden for toscansk vinindustri begyndte at plante Bordeaux-druer i den toscanske muld, hvilket skulle vise sig at blive en stor succes, der kom til at skrive vinhistorie. Er du glad for Toscana, kan du med fordel vende blikket mod Vino Nobile di Montepulciano, hvor der både er kvalitet og value-for-money at hente for den Sangiovese-glade vindrikker.


trasimeno_see

 

Et kuperet landskab

Vino Nobile di Montepulciano bliver måske ofte glemt i forbifarten. Men der er faktisk tale om en af de mere klassiske rødvine fra Toscana, som kommer fra de vinmarker, som omgiver den pittoresk udseende by Montepulciano, som desuden er navnet på kommunen. Montepulciano ligger sydøst for Siena i det sydøstlige Toscana, og der er tale om et bakket område i tråd med resten af det toscanske landskab, der er domineret af Appenninerne, og hvor fladt land mestendels findes ved kysterne eller på den store Chiana-slette. Selve Vino Nobile-distriktet, der stort set er identisk med Montepulciano-kommunen - bortset fra den del af kommunen, der omfatter en del af Val di Chiana (Chiana-sletten) - ligger på grænsen til Umbrien. Landskabet, der befinder sig tæt på sletten, er relativt lavtliggende, hvorimod terrænet gradvist stiger til omkring 600 meters højde, jo mere man bevæger sig vestover mod byen Montepulciano.

Kortlægning af området

Ligesom i andre vindistrikter har man forsøgt at kortlægge området med henblik på kvalitetbestemmelse - f.eks. i 2015, hvor Alessandro Masnagetti opdelte distriktet i 4 subzoner og 37 ''cru'er'', men det er dog endnu ikke slået igennem på vinniveau og fremgår heller ikke af etiketterne. Området Vino Nobile di Montepulciano kan dog bryste sig af sin DOCG-status, som området opnåede i 1980 og sidenhen har beholdt. 

 

kortlægning

 

Middelhavsklima med ''kontinentale tendenser''

Naturen har skænket Vino Nobile di Montepulciano et tørt middelhavsklima, som dog modereres lidt af den store Trasimener-sø.  Da vi befinder os et stykke inde i landet, er der dog også kontinentale tendenser på spil, og somrene er generelt varme, mens vintrene er relativt kølige her i det sydøstlige Toscana. Jordbunden består af et ''miskmask'' af ler, sand og kalksten, altså en klassisk Toscana-blanding, selv om der visse steder også er maritime aflejringer at finde, når man dykker ned under overfladen. Normalt giver et varmere klima vine med mere krop, alkohol og mindre syre, men det afhænger også af markernes placeret for at komplicere billedet yderligere.

Sangiovese er hoveddruen i vinene, og for at en vin må hedde Vino Nobile di Montepulciano, skal den bestå af mindst 70 % Sangiovese, mens de resterende 30 % kan blive udfyldt af lokale druer som Canaiolo eller Mammolo, der dog må siges at være kuriositeter uden for Toscana. Ikke desto mindre holder man fast i disse indfødte druer her. 5 % af vinen må gerne bestå af visse grønne druesorter som f.eks. Malvasia i modsætning til i Chianti.

 

bottis

 

Alle Vino Nobile di Montepulciano-vine skal ligge minimum 12 måneder på fad. Vinene skal modne i mindst 24 måneder, hvorimod kravet til Riserva-vinene er 36 måneder samlet set. Typisk anvendes der store bottis, der giver mindre smag til vinene, men stadig er med til at gøre dem mere afrundede og opbløde tanninerne. Selv om der har været eksempler på ''vilde'' eksperimenter med franske barriques i 1990'erne og nogle år frem, har barriquefeberen lagt sig, og nu holder man sig generelt til de ''sikre'' store fade og er mere varsom med brugen af barriques, der set med nogle winemakeres producentbriller kan give uønskede noter af vanilje til vinene. Kravene til lagring er kortere end til de ikoniske Brunello-vine, hvilket også er med til at gøre Vino Nobile di Montepulciano til et mere prisvenligt alternativ til Brunello.

En mellemting mellem Chianti og Brunello?

Det er svært at sige noget generelt om stilen på en Vino Nobile di Montepulciano, der jo er en vin af ''Chianti-typen'', og druesammensætningen kan spille en afgørende rolle for resultatet. Stilen placerer sig typisk mellem prototypen på en spændstig og frugtig Chianti og en Brunello di Montalcino af en vis kvalitet. Her er mere struktur og mindre umiddelbart frugt at finde end i førstnævnte og typisk mindre kompleksitet og elegance end i en stor Brunello. Dermed ikke sagt, at der ikke laves fantastiske vine i dette lidt ''oversete'' område, som ofte må se sig vraget til fordel for to af områdets sværvægtere, de allestedsnærværende Chianti-vine og de majestætiske Brunello'er.

 

vino_Nobile_poiziano (2)

Flagskibet fra Poliziano, en af de mere kendte producenter, der laver vin i Montepulciano. Klik på billedet for at læse mere om vinen.

 

En ''ædel'' vin, der blev foretrukket af paven

Ikke desto mindre blev Vino Nobile di Montepulciano i 1500-tallet beskrevet som ''kongen af alle vine'' og foretrukket af pave Paul d. 3, der satte stor pris på vinen, og tillægsbetegnelsen ''Nobile'', der betyder ''ædel'', blev længe forbundet med rødvinene fra Montepulciano. Efter Chianti-vinenes voksende popularitet og lanceringen af ''den nye Chianti''  af Ricasoli i midten af 1800-tallet, gik det dog ned af bakke for vinene i det bakkede landskab. Markarealerne svandt ind, men skærpelsen af produktionsreglerne og ambitiøse producenter som Boscarelli, Avignonesi og Poliziano har dog klart været med til at løfte området kvalitetsmæssigt, hvilket DOCG-godkendelsen yderligere bidrog til. I dag opnår flere dygtige producenter højere priser for deres vine, og det er ikke utænkeligt, at vi vil komme til at se en øgning i antallet af topvine fra Vino Nobile di Montepulciano. 

 

vatikanet

 

NB.: Der laves også Rosso di Montepulciano, en tør rødvin, hvortil kravene er mindre strikse, som du vil kunne finde nogle eksempler på nedenfor.