Vin og mad / 01-11-2019 13:08:12

Vin til pizza og pastaretter


Af Malene Bach

Blød eller al dente? Med eller uden ananas? Der findes mange meninger om den perfekte pizza eller pastaret. Hvad enten du har forsvoret at komme ananas på din pizza eller elsker den let sødlige smag af den eksotiske frugt, vil du forhåbentlig kunne finde nogle nyttige vinforslag i dette indlæg. Det samme gælder, hvis din pasta skal være ligeså blød som knæene på en debuterende skiløber, eller du foretrækker din pasta ligeså al dente, som en ægte italiensk mama ville have lavet den.

Vin til pasta med rejer

Rejer nydes ofte med en tyk og cremet sauce sammen med pasta. Derfor vil en Riesling fra Tyskland eller Østrig med en frisk syre være gode valg, fordi de kan rense munden og fungere som modspillere til den fede sværvægter af en sauce. Vælger du at ’spice’ din pastaret op med hvidløg og citron, kan du med fordel hive en spansk vin lavet på Verdejodruen frem, der på grund af sin aromatiske karakter og citrus/limeprægede noter vil fungere som en perfekt sparringspartner til retten.

 

En frisk og læskende Riesling: Rudi Rüttger Riesling Spätlese Trocken 2018

Frugtig og letdrikkelig Verdejo: Viña Sanzo Verdejo Viñas Viejas Rueda 2017

 

Vin til Pasta Carbonara

Cremekongen Pasta Carbonara har det generelt bedst med hvidvine med en frisk syre af samme grund som ovenfor. En livlig Riesling fra Tyskland eller Østrig eller friskfyren Pinot Gris/Pinot Grigio fra Italien eller Alsace vil være interessante ledsagere. 

 

Charmerende og madvenlig Riesling fra Alsace: Gustave Lorentz Riesling Réserve 2018

Sprød og frisk Pinot Grigio fra Italien: Pinot Grigio 2017 Kellerei Auer Alto Adige

pasta

Vin til pasta med kylling

Hvis du serverer pasta med kylling uden nogen form for sauce eller smørstegt, vil en kraftig og fed Chardonnay komme til sin ret. Vælger du til gengæld at 'sovse' kyllingen ind i fløde akkompagneret af bacon, vil det være en god idé at hive en syrerig Riesling frem.

 

Flot anmeldt Chardonnay fra Australien: Wirra Wirra 12th Man Chardonnay Adelaide Hills 2017

Frisk, mineralsk og sprød Riesling fra topproducenten Tesch: Tesch Riesling Krone Nahe 2017

 

Vin til Spaghetti Bolognese

Til Spaghetti Bolognese vil en rødvin være det bedste valg, fordi den kan give et modspil til proteinerne i kødet. Det kan være en norditaliensk Valpolicella eller en Chianti uden for meget fadlagring. Prøv også gerne en oversøisk Merlot, hvis du kan lide det mere blødt.

 

Lækker og saftig Valpolicella: Buglioni Valpolicella Classico Superiore ''L'Imperfetto'' 2016

Vores absolut bedste Chianti-køb: Fontalpino Chianti Classico 2015

Lækkert Bordeaux-blend fra det solrige Californien: Pico & Vine Meritage 2013

rødvin og mad

Vin til pasta med tomatsauce

Til pasta med tomatsauce vil en hvidvin normalt gå bedst på grund af tomatsaucens syrlige karakter. En italiensk Chardonnay eller en spansk Verdejo vil også være ganske udmærkede valg. Insisterer du på at vælge en rødvin, kan du med fordel gå efter en vin med lidt sødme såsom en oversøsisk Zinfandel eller en italiensk Primitivo. 

 

En frugtig og charmerende Chardonnay fra Italien: Cevico Bio Catarratto & Chardonnay 2017

Smagfuld og saftig Primitivo fra Italien: Masca del Tacco Old Vines Zinfandel 2018

vin og pasta

Vin til asiatiske pastaretter

Er du ude i det lidt mere eksotiske hjørne, og vælger du at tilbedere din pasta med et asiatisk twist, kan du med fordel vælge en vin lavet på Gewürztraminer eller Pinot Gris, der har en tilpas sødme og fylde til at matche den krydrede ret. 

 

En eksotisk og yderst velsmagende Gewürztraminer: Casa Marin Gewürztraminer Casona Vineyard 2016

 

Vin til pizza med ananas (og skinke)

Den famøse pizza med ananas. Både elsket og hadet. På grund af sødmen fra frugten, må vinen også gerne have et tilsvarende strejf af sødme. Det kan være en frugtig Pinot Gris eller en Albariño med en snert af sødme.

 

Vores mest populære hvidvin fra Spanien lavet på Albariño: Martin Codax Albariño Marieta 2018

 

Vin til pizza med fisk, skaldyr, ansjoser mm.

På grund af umamismagen i fisken, der kan intensivere fornemmelsen af syre i vinen, skal vinen helst være frugtig i stilen og ikke for tør eller syrlig (eller sagt ligeud: sur), da vinen ellers kan komme til at smage 'metallisk'. Prøv gerne en oversøisk Chardonnay eller en frugtig Pinot Gris.

 

Rigtig flot, fyldig og kompleks Chardonnay: Chardonnay 2016 Cloudy Bay

Klassisk og dejlig frugtig Pinot Gris fra New Zealand: Sacred Hill Pinot Gris 2016

stemning

Vin til pizza med bearnaise

Hvis du ikke kan få det 'fedt nok' og vælger at komme bearnaisesauce på din pizza, vil det være en god idé at vælge en vin, der har en god syre på grund af syren i toppingen og tomatsaucen. Her vil en saftig og ung rødvin fra Ribera del Duero være et godt bud. En frisk Chianti er også en selvskreven kandidat. Fælles for dem begge er, at de helst ikke må have for meget fadlagring, da tanninerne fra fadlagringen kan kollidere med syren i saucen. Alternative valg kunne være en Beaujolais eller en 'saftdryppende' Pinot Noir.

 

Ung og saftig Tempranillo: Lopez Cristobal Roble Ribera del Duero 2018

En let og elegant Pinot Noir fra Chile: Casa Marin Costa Fresca Pinot Noir Casablanca Valley 2017

pizza3

Vin til Pizza Margherita

Den mest enkle og lette form for pizza - og en absolut favorit blandt børn og sarte sjæle. Her vil det være en fordel at vælge en tilsvarende let vin med en god syre. Hvis du er træt af Riesling, som ellers vil være en fin ledsager - dog ikke for tør - kan du prøve en vin lavet på Garganega fra Soave eller en Pinot Gris. Det kan også være en ung Chianti eller en frugtig Beaujolais.

 

Delikat, let og elegant hvidvin fra Soave: Zeni Soave Classico Vigne Alte 2018

En lækker Chianti fra den ekstraordinære årgang 2016: Coppiere Chianti Classico DOCG 2016

Og en Beaujolais: Prosper Maufoux Moulin À Vent Beaujolais 2016

 

Generelt om sammensætning af vin og pizza

Toppingen på pizzaen vil ofte være afgørende for, hvilken vin, der vil passe til. Er der søde elementer på din pizza, vil det være en god idé at vælge en vin med lidt sødme og frugt. Hvis du vælger at krone din pizza med skaldyr eller fisk, er hvidvin som regel det bedste valg, hvorimod rødvin passer godt til pizza med rødt kød. Da der ofte er tomatsauce på pizza, er det en fordel at vælge en vin med en tilsvarende frisk syre, som kan matche saucen.

bon appetit