• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 08-03-2024 13:48:22

Vin til Pizza


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Pizza og vin er et "match made in heaven" og der er velsagtens lige så mange gode muligheder på vinkortet som på pizzakortet. I dette blogindlæg hjælper vi dig med at finde den perfekte Pizza-vin. Uanset om du laver gourmet-pizza i din egen ler-ovn i garagen eller bare henter en nr. 7 hos pizza-manden, så får du gode vintips lige her!

 

Italien har i mange år været danskernes foretrukne land at handle vin fra. En af grundende til, at italiensk vin er så voldsomt populært er, at det passer fremragende til mad. Det kommer ikke som nogen overraskelse, da den italienske vinfilosofi baserer sig på, at vin er et supplement til mad. Derfor har du også et bredt udvalg af muligheder at vælge fra, når menuen står på pizza. Her får du først et par gode tommelfingerregler, når pizza og vin skal sammensættes

Generelle tips, når du sammensætter pizza og vin: 

  • Undgå vine med alt for mange tanniner - Barolo og store Brunello-vine kan nemt blive for voldsomme og fremstå metalliske i mødet med tomatsaucen.
  • Friske og syreholdige vine er ofte gode partnere til pizza, da de matcher syren tomatsaucen og giver et godt modspil til den cremede ost - Sangiovese og Barbera er stort set altid gode at gribe ud efter. 
  • Har du ananas eller anden frugt på pizzaen, så gå efter frugtdrevne hvidvine som Pinot Grigio eller Chardonnay (uden fad) samt rosé eller Prosecco.

Pizza Margherita

Den mest klassiske pizza består blot af tomatsauce, ost og friske basilikumblade. For nogen lyder det måske en anelse kedeligt, men når den laves helt autentisk med tynd bund og gode råvarer, så er det en vidunderlig oplevelse. Det er en pizza, hvor vinen dertil skal have noget syre til at arbejde med tomatsaucen, men må samtidig ikke være for voldsom, da en Maghartia er relativt let i smagsudtrykket. Det helt oplagte at servere her, er en Chianti Classico fra Toscana, hvor de frugtige og bærsaftige Sangiovese-vine bare altid matcher de tomat-baserede retter perfekt. Du kan også vælge en Barbera fra Piemonte, der både er frisk i stilen, men som samtidig har masser af bærsødme. En let og elegant Pinot Noir vil også være en god mulighed. Er du ikke til rødvin, så vælg en crispy og frugtig hvidvin som Pinot Grigio. 

Pizza magharita

Pizza med Pepperoni

Pepperoni-pizzaen er en af de mest populære varianter på kortet og her skifter vi stil ift. Margherita'en. Den krydrede og kødfulde pøle sætter nemlig nogle nye krav til vinen. Her må der godt komme lidt mere fylde og power på smagen, så vinen ikke bliver overdøvet. Du kan eksempelvis prøve en Supertoscaner, der oftest består af Sangiovese i kombination med en eller flere Bordeaux-sorter, såsom Merlot og Cabernet Sauvignon. Her får du både større smagsintensitet og vinene vil også ofte have tilbragt noget tid på fad, hvilket bestemt er godt til at supplere den krydrede smag fra pepperonien. Hvis vi skal blive i de franske druesorter, så er den frugtige Cabernet Franc også en mulighed -  det er meget juicy vine, der samtidig har et skønt spicy touch, der vil gå flot i spænd med pepperonien. 

Du kan også med fordel kigge mod Syditalien og finde en dejlig Primitivo, der har gode smagsintensitet, men ikke for mange tanniner, der kolliderer med tomatsaucen. 

Pepperoni

Quattro Formaggi - Pizza med 4 oste

Hvis du elsker ost, så er du garanteret også fan af den berømte pizza med de fire oste. Det står selvfølgelig en frit for selv at vælge de fire oste, men klassikeren består typisk af Mozzarella, blåskimmel(gorgonzola), parmesan og en cremet mild ost - her bruger mange emmentaler eller lignende. Det er i dén grad en pizza, der kalder på noget friskhed til at gøre op for den cremede og fede ostesmag. Igen er Barbera og Sangiovese selvskrevne kandidater, men en frisk hvidvin kan være rigtig god til at rense munden. Det kan både være Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, ikke fadlagret Chardonnay, men nu hvor vi er i Italien, så giv en chance til den særlige sicilianske drue, Grillo.  

Olli

Pizza Bianca med svampe

Denne pizza er måske ikke helt lige så kendt som de foregående, men er ikke desto mindre helt formidabel. Den røde tomatsovs er her erstattet af en hvid grundsovs, der oftest er lavet på ricotta og creme fraiche. Pizza bianca kan laves både med kartoffel eller kød, men den ses også tit med svampe eller sågar trøfler som fyld. Den relativt fyldige og let syrlige hvide sovs har godt af en vin med noget friskhed, men vi vil også gerne ind og matche de lækre svampenoter. Hertil er Pinot Noir helt fantastisk, men da det ikke ligefrem er en drue, der har de største traditioner i Italien, så bør man unde sig selv at smage vinene på "Nerello Mascalese". Det er en druesort, der har mange af de samme egenskaber som Pinot Noir og den trives især på Sicilien. Hvis man absolut gerne vil åbne en Barolo, så er det nok til denne pizza, at det er mest oplagt, da man også finder de lækre trøffelnoter i luksusvinene fra Piemonte. Alternativt kan du gå med en Barbaresco eller en ikke alt for fadlagret Nebbiolo. 

Nerello

Pizza Vegetariana - Vegetarpizza

  • Sangiovese
  • Barbera
  • Sauvignon Blanc 
  • Chardonnay
  • Rosé 
  • Prosecco

Vi slutter af med vegetar-pizzaen, der sammen med Margherita-versionen nok har været de mest gængse pizzaer i det gamle Italien, da grøntsager var nemmere og billigere at bruge end kød. Sammen med ost og tomater fungerer squash, aubergine, artiskokker og oliven rigtig godt på en vegetar-pizza. Når det kommer til vinen, så kan du genbruge anbefalingerne fra Margheritaen - dvs. let Sangiovese og Barbera - men de grønlige smagselementer fra grøntsagerne har rigtig godt af at møde Sauvignon Blanc. Den aromatiske drue har nemlig nogle af de samme vegetalske noter som også findes i grøntsager, så derfor optræder den tit i madmæssige sammenhænge med salater og vegetarretter. Du kan både kigge mod luksusudgaverne fra Sancerre og Loire, men også gå efter de ultra-aromatiske flasker fra New Zealand 

Veggie pizza