• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 10-02-2023 07:23:12

Vin til Pizza


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Vi har i øjeblikket italiensk februar, hvor alle vores vine fra Italien er på tilbud. Derfor mente vi, at det var oplagt med et blogindlæg, der dedikerer sig til at finde den ideelle Pizza-vin. Uanset om du lavet gourmet-pizza i din egen ler-ovn i garagen eller bare henter en nr. 7 hos pizza-manden, så får du gode vintips lige her!

 

Italien har i mange år været danskernes foretrukne land at handle vin fra. En af grundende til, at italiensk vin er så voldsomt populært er, at det passer fremragende til mad. Det kommer ikke som nogen overraskelse, da den italienske vinfilosofi baserer sig på, at vin er et supplement til mad. Derfor vil du også opleve, at det faktisk er ret nemt at finde mange forskellige muligheder, når menuen står på pizza. Da der også findes uendeligt mange forskellige pizza'er, så kommer der lige først et par gode tommelfingerregler, når du skal finde en vin at servere til pizza. 

Generelle tips, når du sætter pizza og vin sammen: 

  • Undgå vine med alt for mange tanniner - Barolo og store Brunello-vine kan nemt blive for voldsomme og fremstå metalliske i mødet med tomatsaucen.
  • Friske og syreholdige vine er ofte gode partnere til pizza, da de matcher tomatsaucen og giver et godt modspil til den cremede ost - Sangiovese og Barbera er stort set altid gode at gribe ud efter. 
  • Har du ananas eller anden frugt på pizzaen, så gå efter frugtdrevne hvidvine som Pinot Grigio eller Chardonnay (uden fad) samt rosé eller prosecco.

Pizza Margherita

Den mest klassiske pizza består blot af tomatsauce, ost og friske basilikumblade. For nogen lyder det måske en anelse kedeligt, men når den laves helt autentisk med tynd bund og gode råvarer, så er det en vidunderlig oplevelse. Det er en pizza, hvor vinen dertil skal have noget syre til at arbejde med tomatsaucen, men må samtidig ikke være for voldsom, da en Maghartia er relativt let i smagsudtrykket. Det helt oplagte at servere her, er en Chianti Classico fra Toscana, hvor de frugtige og bærsaftige Sangiovese-vine bare altid matcher de tomat-baserede retter perfekt. Du kan også vælge en Barbera fra Piemonte, der både er frisk i stilen, men som samtidig har masser af bærsødme. Er du ikke til rødvin, så vil en crispy og frugtig hvidvin som Pinot Grigio eller udgaverne fra Soave.

 

Vores anbefaling til Pizza Magherita - Fontalpino Chianti Classico ØKO 2020

Det her er essensen af Chianti Classico. Kåret som en af Italiens 100 bedste vine af det italienske magasin, Gambero Rosso. Skabt på økologiske druer fra tre forskellige topmarker og med en frisk, vibrerende kirsebærfrugt, der også har let urtede strejf i eftersmagen til at supplere den friske basilikum på pizzaen! Det her er en af vores allerbedste all-round madvine til det italienske køkken!Margarita

Pizza med Pepperoni

Pepperoni-pizzaen er en af de mest populære varianter på kortet og her skifter vi stil ift. Margheritaen. Den krydrede og kødfulde pøle sætter nemlig nogle nye krav til vinen. Her må der godt komme lidt mere fylde og power på smagen, så vinen ikke bliver overdøvet. Du kan eksempelvis prøve en Supertoscaner, der oftest består af Sangiovese og en eller flere Bordeaux-sorter, såsom Merlot og Cabernet Sauvignon. Her får du både større smagsintensitet og vinene vil også ofte have tilbragt noget tid på fad, hvilket bestemt er godt til at supplere den krydrede smag fra pepperonien. Du kan også med fordel kigge mod Syditalien og finde en dejlig Primitivo, der har gode smagsintensitet, men ikke for mange tanniner, der kolliderer med tomatsaucen. Der er mange spændende muligheder til Pepperoni-pizza, så her får du lige to anbefalinger!

 

Vores anbefaling til Pizza Pepperoni 

Feudo Maccari Mâharis Syrah 2016 - Køb den her

Det helt oplagte match til krydret pepperoni finder vi Syrah-druen, der har en naturlig aroma af pepper og lidt røget kød. Tophuset Feudo Maccari laver uden tvivl Siciliens største Syrah! Her får du en silkeblød, violduftende og mørfrugtet Syrah, der samtidig har masser af urter og krydderier fra 12 måneders lagring på franske barriques. Vinen imponerer år efter år med gigantiske ratings og et af de største italienske vinmedier har kaldt vinen: "One of the most intriguing Syrah made in Sicily."

 

Masca del Tacco Cuvée Anniversario 2021 - køb den her 

Syditalienske Masca del Tacco er et af vores mest populære vinbrands og de leverer gang på gang tårnhøj kvalitet til meget fornuftige priser. Cuvee Anniversario er den helt nye storsælger og passer godt til dig, der elsker Amarone og Ripasso. Her kan du forvente dig masser af blød frugtpower og søde krydderier i smagen. Perfekt til pepperoni-pizza. Til den her pris, så har du også råd til flere pizzaer den aften! 

Pepperoni pizza-2

Quattro Formaggi - Pizza med 4 oste

Hvis du elsker ost, så er du garanteret også fan af den berømte pizza med de fire oste. Det står selvfølgelig en frit for selv at vælge de fire oste, men klassikeren består typisk af Mozzarella, blåskimmel(gorgonzola), parmesan og en cremet mild ost - her bruger mange emmentaler eller lignende. Det er i dén grad en pizza, der kalder på noget friskhed til at gøre op for den cremede og fede ostesmag. Igen er Barbera og Sangiovese selvskrevne kandidater, men en frisk hvidvin kan være rigtig god til at rense munden. Det kan både være Sauvignon Blanc og Pinot Grigio, men du skulle især prøve den særlige sicilianske drue, Grillo.  

Vores anbefaling til Pizza Quattro Formaggi - Feudo Maccari Grillo Olli 2021

Olli Grillo har igennem flere år været en af vores mest solgte hvidvine i Supervin. Den populære hvidvin går under tilnavnet "den italienske Chablis". Denne frugtrene og friske hvidvin har herlige aromaer af citrus, fersken, ananas og lidt sprød mineralitet, der giver en god balance i mødet med den kraftige pizza. 

ostepizza

Pizza Bianca med svampe

Denne pizza er måske ikke helt lige så kendt som de foregående, men er ikke desto mindre helt formidabel. Den røde tomatsovs er her erstattet af en hvid grundsovs, der oftest er lavet på ricotta og creme fraiche. Pizza bianca kan laves både med kartoffel eller kød, men den ses også tit med svampe eller sågar trøfler som fyld. Den relativt fyldige og let syrlige hvide sovs har godt af en vin med noget friskhed, men vi vil også gerne ind og matche de lækre svampenoter. Hertil er Pinot Noir helt fantastisk, men da det ikke ligefrem er en drue, der har de største traditioner i Italien, så bør man unde sig selv at smage vinene på "Nerello Mascalese". Det er en druesort, der har mange af de samme egenskaber som Pinot Noir og den trives især på Sicilien. Hvis man absolut gerne vil åbne en Barolo, så er det nok til denne pizza, at det er mest oplagt, da man også finder de lækre trøffelnoter i luksusvinene fra Piemonte.    

Vores anbefaling til Piazza Bianca med svampe - Alberelli di GIODO 2017

Hvis du virkelig vil opleve, hvor stort Nerello Mascalese kan blive, så skal du prøve "Alberelli di GIODO", der er skabt af 100-points vinmageren, Carlo Ferrini. Vinen stammer fra en unik enkeltmark hele 950 meter oppe på vulkanen Etna. En vin med mageløs koncentration, mineralitet og elegance. En vin, der virkelig kan løfte en fredag aften til uventede højder! 

Pizza med svampe

Pizza Vegetariana - Vegetarpizza

Vi slutter af med vegetar-pizzaen, der sammen med Margherita-versionen nok har været de mest gængse pizzaer i det gamle Italien, da grøntsager var nemmere og billigere at bruge end kød. Sammen med ost og tomater fungerer squash, aubergine, artiskokker og oliven rigtig godt på en vegetar-pizza. Når det kommer til vinen, så kan du genbruge anbefalingerne fra Margheritaen - dvs. let Sangiovese og Barbera - men de grønlige smagselementer fra grøntsagerne har rigtig godt af at møde Sauvignon Blanc. Den aromatiske drue har nemlig nogle af de samme vegetalske noter som også findes i grøntsager, så derfor optræder den tit i madmæssige sammenhænge med salater og vegetarretter. 

Vores anbefaling til vegetar-pizza - Zealy Sauvignon Blanc

Zealy er også en af vores nyere hits i Supervin og er søstervin til Sashy, der hurtigt er blevet en af Danmarks mest populære Chardonnay-vine. Den finder du her. Zealy er derimod lavet på 100 % Sauvignon Blanc, der høstes kølige marker nær Adriaterhavet i det nordøstlige Italien. Vinen byder på masser af hyldeblomst, saltet grapefrugt, grønne stikkelsbær, hvid fersken og passionsfrugt. I munden er den dejlig læskende og har en god mundrensende effekt. Et sikkert hit til dig, der elsker Marlborough Sauvignon Blanc fra New Zealand, men som også godt kan li' at spare penge. Zealy koster nemlig mindre end din vegetar-pizza. Velbekomme!

Vegetarpizza