Påsken banker snart på døren med tasken fuld af finurligheder. Dekorerede æg og gækkebreve. Sild og snaps. Påskeharer og pynt. Påsken byder på mange sjove indslag og fulde onkler. Højtiden betyder for mange sammenkomster og besøg hos familien. Besøgene bliver dog færre, og selskaberne er skrumpet betragteligt i størrelse under coronatiden, men mange nyder stadig et godt måltid sammen med de nærmeste derhjemme. Men hvad kan man drikke til påskefrokosten til de klassiske serveringer? Hvilke vine kan bruges til at imponere svigermor og behage bedstefar med? De vinelskende venner? Læs med her og find inspiration. Klik på billederne for at læse mere om de pågældende vine.
Påskefrokoster består typisk af et sammensurium af småretter. Her er nogle eksempler på retter, der ofte optager plads på bordet under påskefrokosten:- Æg og rejer med mayonnaise
- Laks
- Sild i alle former: Karrysild, marinerede sild, sennepssild, hvide sild
- Frikadeller
- Rullepølse
- Lun leverpostej med bacon og/eller svampe
- Hønsesalat
- Skidne æg/æg i sennepssovs
- Osteanretning
Øl vil ofte være et godt valg, men du kan sagtens drikke vin til de pålægstunge rugbrødsmadder, hvis du ikke er så meget til de maltbaserede dråber. Både hvidvin og rødvin kan gå an. Hvid er førstevalget til alt det gode fra havet, mens rød passer godt til kødet.
Vin til rejerne og fisken
Vi skal starte et sted. Lad os gøre det i den naturlige rækkefølge. Lad os starte med skaldyrene og fisken. Ofte vil der ''kun'' blive åbnet en eller to forskellige flasker under en påskefrokost, så det er kan være en god idé at finde en sikker allrounder, som passer til det meste. Da maden stritter i mange forskellige retninger, kan det blive en vinøs udfordring, men du kan altid forsøge dig med en mousserende vin som cava eller crémant i en frugtren stil, hvis du vil være på den sikre side.
Er der rejer på påskebordet, kan en mineralsk og frisk Riesling eller en sprød Chablis være et godt valg til at skære igennem fedtet fra mayonnaisen. Riesling eller anden vin med lidt sødme kan være et ideelt valg til laksen, hvis den er badet i en dressing med sukker og sennep. Det samme gælder i øvrigt den ''labre'' sild. En Grüner Veltliner kan også gå udmærket dertil på grund af sin syrlige friskhed og kølige elegance.
Rudi Rüttger Riesling Le Tendre Feinherb Pfalz 2019. Prøv gerne denne let sødmefulde, sprøde og eksotiske Riesling til laksen eller rejerne.
Vin til hønsesalat
Den fede hønsesalat må også gerne få lidt modspil af en frisk og syrerig hvidvin. Her kan du overveje en frisk og aromatisk Sauvignon Blanc fra New Zealand eller en knassprød Sancerre fra Loire (samme drue). Du kan også vælge en frugtig Pinot Gris, en pleaservin, der ofte går godt til det meste og falder i manges smag.
Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve 2019. Du kan evt. prøve denne lækre og mundvenlige frugtbombe til hønsesalaten.
Vin til ''skidne æg''/æg i sennepssovs
En perfekt mormorret til at fejre påsken med. Retten har en god fylde og en stærk sennepsmag og må gerne matches med en fadkrydret, fyldig og fedmefuld hvidvin som en oversøisk Chardonnay. En Gewürztraminer kunne også være et interessant valg, men da druen deler vandene med sin (ofte) parfumerede og eksotisk krydrede karakter, kan det være et vovet valg, som kan få svigerfar eller vennerne til at rynke på næsen. Chardonnay er som regel en mere sikker familiefavorit.
Raeburn Russian River Valley Chardonnay 2018. Du kan også overveje denne dejlige Chardonnay-sag fra USA til æggene.
Vin til frikadeller og lun leverpostej
Frikadellerne, der gerne serveres med rødkål, må godt få en vin med lidt sødme som modspiller. En frugtsød Primitivo fra Syditalien er den fødte Ronaldo til formålet. En oversøisk Zinfandel eller Merlot har ofte godt onkeltække. Du kan også vælge en Pinot Noir fra USA, der har fået godt med solstråler og varme. En Ripasso, Amarone-lillebroren fra turistparadiset Valpolicella, vil også være et glimrende valg, når frikadellerne skal på påskebordet.
Masso Antico Primitivo 2020: En lækker saftbombe, der vil stå godt til frikadellerne.
Vin til osteanretning
Osteanretningen består gerne af en række forskellige oste, der serveres med brød eller knasende sprøde kiks til. Brie, blåskimmel, bløde og/eller faste oste pryder ofte påskebordet. Du kan både bruge rød- og hvidvin, men syren i hvidvin er som regel bedst til at skære igennem fedmen og vallen i osten. Chablis og Grüner Veltliner går godt til de bløde ostetyper, mens du til faste oste med fordel kan servere hvid Bourgogne, Sancerre eller Riesling. Lyder det for kompliceret? Så kan du i stedet gå efter det klassiske hit, som så mange kender og elsker: Portvin. Amarone passer i øvrigt godt til blåskimmeloste som gorgonzola og roquefort.
Se også denne mere detaljerede guide for at læse mere om sammensætning af vin og ost.
Delaforce LBV 2016: Prøv gerne denne portvin med masser af frugtfylde og sødme.
God fornøjelse med valget af vin, øl, snaps, eller hvad end du ønsker at drikke til lige netop din påskefrokost!
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!