• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
/ 22-10-2019 15:46:18

Vin til oksemørbrad, oksefilet og oksekød


Af Malene Bach

I dette indlæg vil vi se nærmere på, hvilke vine, der er gode at servere til oksemørbrad, oksekød og oksefilet. Tilbehøret vil dog ofte være udslagsgivende for, hvilken vin, der passer til retten.

Vin til oksemørbrad med tyk sauce og garniture

En oksemørbrad har en dejlig kraftig smag og ledsages ofte af en tyk sauce og garniture. Det kan være brun skysauce med svampe. Derfor må vinen gerne have noget tilsvarende saft og kraft. Førstevalget er ikke overraskende en Bordeauxvin som f.eks. en Pomerol eller en Margaux. En solmoden kraftbombe i form af en oversøisk Cabernet Sauvignon vil også stå sig godt sammen med oksemørbrad. Eller hvad med et stramt muskelbundt af en Barolo?

 

En vellavet Margaux fra topslottet Château Siran: Chateau Siran Margaux 2014

En lækker og blød Pomerol: Château Marzy Grand Enclos de Riffat Pomerol 2012

Flot anmeldt Cabernet Sauvignon, der matcher vinene fra Napa Valley til fulde: Piner Crossing Cabernet Sauvignon 2015

 

oksemørbrad

Vin til oksemørbrad med grønt tilbehør

Er tilbehøret mere finesserigt, og vælger du at nyde din oksemørbrad sammen med en jordskokkepuré eller grønt tilbehør frem for en fed sauce, kan du med fordel vælge en mere elegant vin fra det nordlige eller sydlige Rhône eller en Pinot Noir i en lidt kraftig stil.

En super elegant Lirac fra den exceptionelle årgang 2016 i Sydrhône: Xavier Lirac Rouge 2016

En Pinot til den ''kraftige'' side: Prosper Maufoux Nuits Saint Georges 2015 eller Prosper Maufoux Gevrey-Chambertin 2015

 

Vin til oksemørbrad med Bearnaisesauce

Hvis der er Bearnaisesauce på din tallerken, vil det omvendt være en god idé at vælge en saftig og frugtig vin med en god syre, der kan ’’spille ping pong’’ med syren i saucen. Led gerne efter en syrerig og saftig Barbera fra Piemonte, en Tempranillo fra Ribera del Duero uden for meget fad (gå efter en vin med betegnelsen ’joven’) eller en frugtig Garnacha fra Spanien. Vine fra det sydlige Rhône som Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Gigondas eller Lirac vil også være ideelle valg.

En Barbera med masser af saft og kraft: Broccardo Barbera d'Alba 2015

En ung og flot afrundet Tempranillo: Lopez Cristobal Roble Ribera del Duero 2018

Og den klassiske Châteauneuf-du-Pape: Xavier Châteauneuf-du-Pape 2016

 

pasta bolognese

Vin til spaghetti bolognese og pizza med oksekød

Hakket oksekød serveres ofte i mange (for)klædninger. Til den klassiske spaghetti bolognese eller på godt jysk ''spaghetti med kødsovs'', der er så elsket af de italiensglade danskere, vil en Chianti uden for meget fadlagring eller en frugtsaftig Valpolicella-vin være ganske gode valg. Det samme gælder pizza med oksekød som fyld – der skal gerne en vin med noget syre til at matche tomatsovsen, og det kan 'friskfyren' Chianti til fulde leve op til.

 

En økologisk Chianti fra det berømte hus Fontalpino: Fontalpino Chianti Classico 2015

En 92-points Suckling-favorit fra Valpolicella: Ca'Rugate Campo Lavei Valpolicella Superiore 2014

tacos

 

Vin til tacos eller tortillas med fyld af oksekød

Til krydrede mexicanske tacos eller tortillas med oksekød kan man vælge frugtig hvidvin med god fylde. Det kan være en oversøisk bassedreng af en Chardonnay med noter af tropisk frugt eller en fræk, spansk Albarino – gerne med lidt restsødme. Skal det være vildere, kan man prøve mexicanernes stolthed, tequila. Man skal dog være opmærksom på, at alkohol forstærker den brændende fornemmelse af chili, hvilket for nogen vil føles som det rene selvpineri, mens andre til gengæld nyder denne brandhede kombination.

 

Allstons Chardonnay fra Californien er både fed og herligt fyldig: Allston Estate Chardonnay Monterey 2017

Vores populære Albarino: Martin Codax Albarino Marieta 2018

Og hvem sagde tequila? Calle 23 Tequila Reposado

suppe

Vin til oksekødssuppe

Farmors favorit, den klassiske danske oksekødssuppe, indbyder til en vin med noget syre, fylde og sødme. Gerne en frugtig Pinot Gris fra Alsace eller en Chardonnay fra Californien eller Australien. Man kan dog også vove pelsen og servere en oversøisk Zinfandel.

 

Dejlig og frugtig Pinot Gris med et let touch af sødme: Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve 2016

Saftig Zinfandel fra Californien: Biker Zinfandel Paso Robles 2013

oksefilet3

Vin til oksefilet med rødvinssauce

Oksefilet bliver ofte serveret med rødvinssauce/Bordelaisesauce. Det klassiske valg hertil er Bordeauxvin, men skal det være lidt blødere i stilen, kan en oversøisk Zinfandel også være et godt valg. En tredje mulighed er Rhône-vin.

 

En virkelig god Bordeaux til prisen i Pomerol-stil: Château Surain 2015

En spændende vin fra geniet Xavier : Xavier Côtes du Rhône 100 %

 

Vin til oksefilet med pebersauce

Til oksefilet med pebersauce er Shiraz selvskreven på grund af druens pebrede noter. Det kan være en Shiraz fra Australien eller fra det sydlige eller nordlige Rhône.

 

Shiraz i frisk og elegant Rhône-stil fra Australien: No Fixed Address Shiraz 2014 Western Australia

oksefilet

Vin til oksefilet med whiskysauce

Hvis der er whiskysauce involveret i din servering, vil en rødvin med lidt sødme komme til sin ret. Det kan være en italiensk Primitivo eller en oversøisk Zinfandel.

En top-Primitivo fra Manduria, der er kendt for at lave nogen af Italiens bedste Primitivoer: Li Filitti Primitivo Riserva 2015 Masca del Taco

 

Vin til oksefilet med bagte rodfrugter

Med bagte rodfrugter som tilbehør til din oksefilet, vil du også komme godt i mål med en vin med lidt sødme på grund af rodfrugternes søde smag. Tænk igen Primitivo/Zinfandel eller lignende.

 

Vores mest populære Primitivo: Masso Antico Primitivo 2017

LULI vil også være et perfekt match: LULI APPASSITE 2018

 

Vin til oksefilet med peberrodssauce

Til oksefilet med peberrodsauce, der har en gennemtrængende smag og generelt præsenterer sig som en udfordring i forhold til valg af vin, vil en krydret Rhône-vin komme til sin ret.

 

En klassevin fra topproducenten Xavier med et pikant navn: Xavier SM

osso-buco-2535546_960_720

Vin til simreretter/retter med 'kogt' oksekød eller kalv

Osso Buco kommer fra den smukke Piemonte-region, og derfor er vinene herfra ofte et godt valg, hvis man ønsker at vinen og maden skal have samme oprindelse. Det kan være kraftige vine som Barbaresco eller højdespringeren Barolo, begge lavet på Nebbiolo-druen. Vinen skal have bid, fylde og koncentration - og helst ikke sødme, da det vil kollidere med retten. Andre gode valg kan være en Brunello eller Chianti.

 

Vores bedste Barolo til prisen: Barolo Levoluzione 2012 Montalbera

Og hvis det skal hedde Brunello: Tenute Poggiocaro Brunello di Montalcino 2014

 

Og så er der selvfølgelig franskmændenes yndlings, den legendariske Boeuf Bourguignon. Hvad passer mindre godt hertil end en rød Bourgogne?

 

En lækker og elegant Bourgogne til en rimelig pris: Bourgogne Pinot Noir 2017 Prosper Maufoux

 

bord