• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 02-11-2023 10:32:47

Vin til Mortens Aften


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Fejringen af Mortens aften falder altid d. 10. november - aftenen inden Mortens dag. Denne dag fejres af mange med andesteg eller gås og er en kærkommen lejlighed til at få pudset de gastronomiske talenter af inden de forestående julemiddage. Det er samtidig oplagt at få udvalgt den helt rigtige vin, der kan supplere anden både Mortens aften og juleaften. Læs med i dette blogindlæg og find din favoritvin!

Hvorfor er det nu, vi fejrer Mortens aften?

Legenden bygger på Sankt Martin af Tours (Morten er en fordanskning af Martin), der i sin beskedenhed ikke ville udnævnes til biskop. Derfor søgte den fromme mand tilflugt hos gæssene, men de skræppede op og forrådte den arme Morten, der måtte krybe til korset og acceptere sin skæbne som udvalgt. Morten valgte derfor, ifølge myten, at straffe gæssene ved at udnævne en årlig begivenhed, hvor de skulle slagtes og spises. Selv om gæssene snarere er blevet til ænder og den hellige fejring nedtonet til fordel for den hjemlige hygge, lever traditionen videre i bedste velgående. Men hvad kan man servere til anden, som ofte er centrum for den traditionsbårne fejring?

Temperance blogVin til confiterede andelår/confit de canard med sprød salat

Mange vælger at servere en lidt mere bistro-agtig fortolkning af and på Mortens aften med en sprød, grøn salat. Confit de canard, eller confiterede andelår, er hurtigt og nemt at tilberede i modsætning til at skulle tilberede en hel andesteg i ovnen. Andelårene tilberedes enten i ovnen eller på panden, hvor de får et dejlig sprødt skind. Det er salt, fedt og smagsintenst ligesom en almindelig andesteg og kalder derfor på en vin med noget saft og kraft, men også en frisk syre til at ledsage den sprøde salaten. Et oplagt valg kunne være en spansk Tempranillo fra Ribera del Duero, uden for meget fadlagring, eksempelvis Lopez Cristobals "La Linde". Hvis man ikke har de søde brune kartofler og sursøde rødkål inde i billedet, så er Pinot Noir også helt perfekt i denne sammenhæng, da den er notorisk god til fjerkræ. Prøv tyske Rudi Rüttgers flagskibs-Pinot, der har både friskhed og smagsdybde fra 11 måneders modning på franske egetræsfade. 

Den måske bedste vin til confiterede andelår og salat med vinaigrette-dressing, er Xavier Vignons nye "Single Release" rødvin, Temperance. Xavier har skabt sit seneste mesterværk på 4 udvalgte topårgange 2015, 2016, 2017 og 2018. En silkeblød, saftspændt powerrhône med 15 % alkohol og skønne noter af peber og garrigue, der vil gå perfekt i spænd med andelårene. 

💡Vintip - Xavier Vignon Arcane Cairanne "La Temperance" - se vinen her 

OBS. Vi sælger også confiterede andelår i Supervin. Dem finder du her.

Amarone blog-1

Andesteg med brune kartofler, sovs og rødkål

Står Mortens aften på den helt traditionelle julemiddag med andesteg, brun sovs, svesker, brune kartofler og rødkål, så kræves der nogle helt andre ting af vinen. Vi skal have fat i en rødvin med masser af solmoden frugtfylde, gerne med en relativt høj alkoholprocent, der kan matche andens fedme og intensitet. Du går aldrig galt i byen med en Primitivo fra Masso Antico, vores mest solgte vin i Supervin. I samme boldgade kan du også tage de amerikanske Zinfandel-vine, som også i udgangspunktet er skabt til at matche sødmefulde retter. Prøv eksempelvis William Wrights 16 % luksus-Zinfandel med 94 points. Der er mange muligheder at vælge imellem og Chateauneuf du Pape skal bestemt også nævnes i denne sammenhæng. Men skal vi pege på én oplagt vin, så må det blive Buglionis Amarone "Il Lussurioso". Hvert eneste år står den tilbage som det suverænt bedste køb til de store vinter- og julehøjtider. Den nyeste årgang er netop landet og høster imponerende 96 points. En silkeblød og fyldig rødvin med mørkerøde kirsebær, blommer, svesker og søde fadkrydderier i form af vanilje og pibetobak. En vidunderlig vin, der viser essensen af stor Amarone. 

💡Vintip - Buglioni Amarone della Valpolicella Classico Il Lussurioso 2019 - se vinen her 

Pauly blog

Halvsød Riesling til Andestegen - sommelierernes favoritmatch

Hvidvin til andestegen Mortens aften? Nu bliver din verden måske vendt på hovedet, men faktisk er en af tidens mest populære mad- og vinsammensætninger andesteg og halvsød Riesling. Kokke og sommelierer er vilde med denne kombination, fordi sødmen fra de brune kartofler, og til dels fra rødkålen, går perfekt i spænd med den halvsøde hvidvin.

I Tyskland er de eksperter i at lave Rieslinger med forskellige sødmegrader. De meste kendte udgaver er Spätlese og Auslese, der er lavet på henholdsvis senthøstede og særligt udvalgte druer, som har opbygget en perfekt modenhed og et naturligt højt indhold af sukker. Vinene opnår deres liflige sødme ved, at man standser gæringen inden alt sukkeret er omdannet til alkohol. Vær opmærksom på, at både Spätlese og Auslese kan fremstilles i en tør stil, så gå uden om "Trocken", hvis du vil have den halvsøde vin. 

Har du mod på at prøve denne spændende kombination Mortens aften, så gå på jagt hos vores Mosel-producent, Axel Pauly, der producerer et enestående udvalg af Rieslinger. En af hans bedste vine, er den halvssøde Steinerd, der med 23,2 gram restsukker vil være ideel at prøve sammen med anden. 

Skabt på druer fra 60-70 år gamle Riesling-stokke fra den op til 50% stejle og sydvendte Bernkastel-Kueser Kardinalsberg, hvis varme røde skifer har skabt en herlig hvidvin med eksotisk frugt og sitrende mineralitet i perfekt balance. 

💡Vintip - Axel Pauly Riesling Steinderd Mosel 2022 - se vinen her