Vin og mad / 19-11-2019 10:43:49

Vin til julemaden


Af Malene Bach

Julen banker på døren. Og for de fleste er julen en velkommen gæst, der på trods af sit gentagne besøg hvert år ikke mister sin status af at være noget særligt. Derfor må valget af vin også gerne være noget  ganske særligt. Men hvilke vine går til flæskestegen? Og hvad med anden eller gåsen? I dette indlæg vil der være forslag til de bedste vine til disse julefavoritter. 

flæskesteg med rødkål

 

Vin til flæskestegen

Den traditionelle servering med rødkål og brunede kartofler kan skabe udfordringer for selv den bedste vin. Især vine med et højt indhold af garvesyre kan komme i karambolage med det søde tilbehør.  Det klassiske valg vil derfor være frugtbomben Amarone eller den charmerende lillebror Ripasso med en tilpas sødme til at matche retten. Er du mindre begejstret for frugtsødmen fra disse sydlandske mastodonter, kan du med fordel vælge en Grenache-domineret vin fra det sydlige Rhône, der har den fornødne alkoholstyrke og frugt til at leve op til maden. En oversøisk Zinfandel vil også være et ideelt valg til flæskestegen, fordi den ligesom de to italienske brødre har en tilstrækkelig sødme.

Drikker du ikke rødvin eller foretrækker du hvidvin til den kraftige servering, vil en fyldig Riesling, gerne med et par år på bagen, ikke være det værste valg. En Pinot Gris fra Alsace på grand cru niveau vil heller ikke falde igennem, når det gælder den svulmende fedme og sødme fra maden, da mange vine fra dette område har et strejf af noget sødt og generelt er frugtige i stilen.

 

En top-Amarone fra en årgang, der blev hyldet som ''outstanding'': Zeni Amarone Vigne Alte 2013

En Ripasso med masser af saftighed, frugt - og en lille smule pikant sødme: Zeni Marogne Ripasso 2017

En oversøisk Zinfandel med fuld knald på den rene frugtprofil: Randall-Monroe Zinfandel 2013

Her er tale om en Pinot Gris fra den absolutte topklasse i Alsace: Gustave Lorentz Pinot Gris Grand Cru Altenberg de Bergheim 2011

 

and4

 

Vin til and

Andekød er mørkt og fast struktureret, hvilket kræver en vin med god garvesyre. Samtidig er kødet let sødmefuldt og serveres ofte med sødt tilbehør, og alt andet lige fordrer det en vin med oceaner af smagsintensitet, fylde og alkoholstyrke. Når man bider i det fedtdryppende stykke and, vil der ofte følge skind med. Derfor vil en vin med en vis syre, der kan 'rense munden' for andefedtet være oplagt. Vine lavet på et blend med Grenache fra Rhône/eller Garnacha i Spanien præsenterer sig selv som værdige kandidater til dette overdådige julebal. Ellers er der selvfølgelig Valpolicella-ikonerne, Amarone og Ripasso, ligesom en oversøisk Zinfandel igen vil passe godt ind.

Fyldig, blød og saftig Côtes du Rhône lavet på gamle vinstokke: Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vignes Organic 2016

Kraftfuld og frugtig vin af en winemaker, der har haft selveste Peter Sisseck som læremester: Entrecepas Tinto 2014

Amarone af ekstraordinær kvalitet: Buglioni Amarone della Valpolicella Il Lussurioso 2016

Og en topanmeldt Ripasso fra samme hus: Buglioni Ripasso Il Bugiardo 2016

 

kalkun

 

Vin til gås og kalkun

Gås er en smule mildere og sødere i smagen og må derfor gerne ledsages af en vin, der er lidt mere elegant i udtrykket. Her vil en Rhônevin være på sin plads. Drikker du hvidvin til den langtidsstegte gås eller kalkun, der ofte får et sprødt og let karameliseret skind, vil en oversøisk fadlagret Chardonnay for alvor vise sit potentiale, fordi den har en fedme, der smukt vil supplere retten. Er der sødt tilbehør på den fyldte tallerken, vil en hvid Amarone/en hvidvin lavet på tørrede druer være et spændende valg.

 

Dejlig 100 % Grenache-baseret vin fra den exceptionelt gode årgang 2016: Xavier Côtes du Rhône 100 % 2016

En lækker frugtig og dejlig oversøisk Chardonnay: Sacred Hill Chardonnay 2016

Eksotisk og nærmest honningagtig ''hvid Amarone'': Galante Bianco 2017

 

medister

 

Nogen vælger at spise medister juleaften, selv om det nok er knap så mange i dag, men er der tale om det klassiske tilbehør, som nærmest er en fast følgesvend til stort set alle julemiddage, kan man med fordel følge samme principper som ovenfor.

 

Det vigtigste princip er dog at vælge noget, som man kan lide. Så skal det nok blive en god jul.