• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 18-12-2023 09:14:20

Vin til hummer


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Det er jo kun nytår én gang om året og derfor en oplagt mulighed for at flotte sig lidt og kaste sig ud i at tilberede hummer. Hummeren kan serveres i et væld af afskygninger og uanset om du skal have bisque, jomfruhummer eller den helt store sorte hummer, får du her de bedste vinanbefalinger til at matche havets mest luksuriøse skaldyr!. 

Den fede hummer kræver hvidvin med masser af frugtfylde og en lille smule sødme

I modsætning til andre salte skaldyr som østers og muslinger, så er hummer kendetegnet ved at være let sødmefuld i smagen. I denne kategori kan man også inkludere jomfruhummeren, krebs og kammuslinger. Denne sødme skal gerne gå igen i vinen og vi kan lige så godt sige det med det samme - hummer er en råvare, hvor man godt kan hive det tunge skyts frem fra sin vinreol.   

Vine, der passer rigtig godt til hummer, jomfruhummer og bisque:

Raeburn blog-1

Stor Chardonnay fra Californien 

Til hummer er der næsten ikke noget bedre end luksus-Chardonnay, der har kompleksitet og struktur fra fadlagringen til at komplimentere den føromtalte sødme i hummerens kød. Russian River Valley er Californiens svar på Meursault, og topregionen sætter barren sammen med Sonoma Coast for, hvor stor Chardonnay USA kan lave. Jeg vil anbefale Raeburns udgave, der i årgang 2020 er ekstra forkælet med længere egetræsmodning og gennem hele året har været en af vores absolutte topsælgere. Det er nemlig helt unikt, at du kan opleve ægte Russian River Valley-Chardonnay til denne pris og går du nettet igennem, så støder du oftest på priser omkring 3-400 kroner for en flaske Russian River. Et helt eminent valg til hummeren. 

Køb Raeburns Russian River Valley Barrel Select Reserve Chardonnay 2020 her! 

Les Gravieres

Fadlagret hvid Bourgogne og hummer er et "match made in heaven" 

Hvis du går og venter på den helt rigtige lejlighed til at smide din bedste flaske hvid Bourgogne på bordet, så er nytårsaften oplagt, hvis den samtidig står på hummer. Som nævnt i det forrige afsnit, så er Chardonnay en sublim drue til at matche det luksuriøse havdyr. Du går aldrig galt i byen med vin fra de klassiske kronjuvels-kommuner Meursault, Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet. De har alle den fornødne fylde, cremethed, fadkrydning og elegance til at matche smagen af hummeren.

Hvis du er på udkig efter et rigtig value for money-køb i det forholdsvis dyre Bourgogne, så skal du prøve Prosper Maufoux' 1er Cru Les Gravières. Vi er lige lidt syd for de store kommuner, hvor man får lidt mere for pengene selvom vi trods alt befinder os på 1er Cru niveau. Denne vin får 12 måneder på 30 % nye egetræsfade, så her får du den skønne blanding af mineralitet og cremet, fadkrydret frugt. Se lige, hvad Flaskehalsen for nyligt skrev om vinen. Det er godt nok sjældent, at vi oplever den slags value for money i Bourgogne...

⭐"97 points. Det kan godt være, det ikke er Grand Cru. Men nu er det hverken navnet, etiketten eller marken, man drikker. Det er vinen. Og den er på et uanstændigt højt niveau. ... Nadine Gublin viser, hvorfor hun betragtes som en af de dygtigste, for det her er noget af det ypperste jeg har smagt fra Bourgogne i denne prisklasse." - Flaskehalsen 

Køb Prosper Maufoux' 1er Cru Les Gravieres her

Aguila hvid

Spaniens måske største hvidvin? Fra kulthuset Dominio del Águila

Som man kan se på anmeldercitaterne, så har vi med en stor vin at gøre, og jeg må tilstå, at det her er min absolutte favorit blandt vores med end 2000 forskellige vine i Supervin. Jeg har hverken før eller siden smagt en hvidvin som denne og det er egentlig ikke så underligt, for der findes ikke andre producenter i hverken Spanien eller resten af verden, der laver vin som de gør det hos Dominio del Aguila.

Flagsskibsvinen her er skabt på druesorten Albillo, der har nogle af de sammen karakteristika som Chardonnay og den fadlagrer desuden rigtig godt. Verdensklassen opstår ved, at Aguila gærer vinen køligt og uendeligt langsomt i 10 måneder(!) med terroirets egen gær og herefter modner den yderligere i 18 måneder før aftapning. Resultatet er et mirakel af en fadlagret hvidvin med smør, citrus, knust flint, fyrværkeri-røg og nødder som i en 10.000 kroners Coche Dury fra Meursault... Hvis du sætter denne vin til hummer nytårsaften, så bliver det aftenens største brag!

Køb den unikke hvidvin fra Dominio del Aguila her

riesling_altenberg_2019

Riesling med stor fylde og power - fra eksempelvis Alsace

Det er bestemt ikke kun Chardonnay, der kan løfte den ærefulde opgave at supplere hummeren. Alsace-Riesling er også en vintype, der har alle de nødvendige strukturelementer for at skabe en fortrinlig mad/vin-parring.  Alsace er det mest solbeskinnede område i Frankrig og derfor får Riesling-druerne et højt niveau af intensitet og fylde. Gustave Lorentz nye Grand Cru Altenberg, når et rekordhøjt niveau med 14,5 % alkohol og en velsmag, der udløber hele 97 point hos Decanter. Selvom vi er på absolut topniveau i Alsace, så kan du stadig købe vinen til en brøkdel af, hvad de koster i Bourgogne og andre kendte hvidvins-regioner. 

Køb Gustave Lorentz Grand Cru Altenberg 2019 her