• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 01-06-2022 09:48:56

Vin til grillmad: Gris


Af Malene Bach

Når grisen kommes på grillen. Svinekoteletter indsmurt i tyk barbequelage eller helstegt pattegris, der syder på grillen, et mere ambitiøst heldagsprojekt. Pølser, der brændes let af grillkullenes røg der siver op mellem ristens jerngitter. Så er det for alvor blevet sommer. Men hvilken vin passer til de forskellige tilberedninger af gris?

 

Vin til pølserne: Kraftig rosé-magi

De krydrede pølser har godt af en vin, der er tilpas fyldig og saftig til at give maden modspil. Prøv en californisk eller italiensk solmoden Primitivo/Zinfandel, der ofte er fyldt med saft, kraft og sødme. En fyldig og fed Chardonnay-konge, gerne oversøisk, eller en frugtig Pinot Gris fra Alsace er begge gode valg til GØL-pølsen. En kraftig og mørk rosé vil også kunne udøve magi, når der er stærkt krydrede pølser på grillgaflen. 

 

Entrecepas Rosado 2021

entre_cepas_rosado_petit_verdot_1 (1)

Maksimal rosépower fra Spanien. Entrecepas er så mørk og intens, at den nærmere ligner en rødvin frem for en rosévin. Men vinen er stadig blød og let sødmefuld i smagen. Masser af mørke bæraromaer og lidt krydderi. Rosé for rødvinselskerne, der ikke kan få det kraftigt nok - og med sine 15 % leverer Entrecepas virkelig varen!

 

Vin til koteletterne: Noget over Mosel

Da kødet ofte er søbet ind i en eller anden form for sødmefuld marinade og serveres med fed og cremet kartoffelsalat til, må vinen gerne være lidt frisk i stilen, så den komplementerer den traditionelle danske servering. Vinen skal helst ikke være for tør, så den kommer til at smage ''surt' konfronteret med marinadens klistrede sødme. Mosel-Riesling, frugtig alsacisk Pinot Grigio eller en let, oversøisk Pinot Noir med kød på bagen er alle ideelle valg til koteletterne. Ja, der er nu noget specielt over Mosel, når det serveres til en lun kotelet eller en velstegt wienerschnitzel.

 

Axel Pauly Riesling Generations 2021

ply_generations_riesling_nv_1-1

En frugtig og let sødmefuld Riesling, der balanceres af en gennemskærende friskhed. Modne æbler og pærer, ferskner, alskens lækker Riesling-frugt er på smagspaletten, en Riesling, der føles blød og behagelig i munden. En let saltet mineralitet pakkes godt ind i frugtfylden. Stjernewinemakeren Axel Pauly kunne ikke have gjort det bedre. Ukompliceret drikkeglæde. Sådan skal Mosel smage!

 

Vin til helstegt pattegris: Krydderierne findes frem

Den helstegte pattegris er tit krydret med en række urter. Server derfor gerne en krydret vin dertil. Valget kan med fordel falde på det sydlige Rhône, hvor urtekrydderi, kraft og frugt ofte går flot i spænd i de spændende vine fra området. Ellers kan en kraftig og fadkrydret Tempranillo også gå flot til den grillede gris. På hvidvinssiden kan du gå efter en kraftig og frugtig, gerne fadkrydret Chardonnay, der kan matche den langtidsstegte gris.

 

Le Fou

le_fou_xavier

Kraftige og frugtintense Le Fou fra stjerneønologen Xavier er den perfekte rødvin til pattegrisen. Vinen stammer fra udvalgte terroirs i Châteauneuf-du-Pape (mfl)., og her har Xavier sat sig selv fri til at eksperimentere løs med fadtyper og blanding af druesorter, hvilket har skabt en unik vin uden fortilfælde. 

 

Vin til spareribs i BBQ-marinade

De møre spareribs i BBQ-marinade må gerne serveres sammen med en kraftig og sødmefuld rødvin eller en powerfuld og frugtig hvidvin såsom en Chardonnay eller Pinot Grigio. En oversøisk eller italiensk Primitivo eller Zinfandel er især velegnede til BBQ-serveringerne. På rosésiden kan en kraftig og frugtfyldig rosé med fordel anvendes. 

 

Masso Antico Primitivo 2021

masso-antico-primitivo-appassito_kopier-1

En blød og frugtig Primitivo, der falder i god jord hos de fleste. Et storhit hos anmelderne år efter år. Mørke modne bær, sødme og lidt krydderier - så er vi ved at være der! Primitivo-perfektion fra et af DK's mest populære brands, der er gået rent ind hos danskerne.

 

Held og lykke med at matche mad og vin under din næste grillsession!

 

UGE_23-Grillvin-tema-finger-1250x500px