Vin og mad / 07-06-2021 17:31:38

  Vin til grillmad


  Af Malene Bach

  Så skal der grilles! Sommeren kommer os hastigt i møde og er her, inden vi har set os om, og mon ikke der bliver nogle aftener, hvor det bliver godt vejr til at fyre op under Weber-grillen og lægge kød, fjerkræ eller fisk på risten, hvor de kan lune sig, inden de ender på paptallerkenen sammen med mormors kartoffelsalat eller pastaskruerne med ketchup. Men hvilken vin er den perfekte grillvin? Hvad kan du med fordel spise til de varme koteletter, barbecuekødet, de grillstegte pølser eller den langtidsbagte laks mm.? Læs med her og få tips og tricks til at vælge den bedste vin til forskellige, klassiske grillfavoritter. Klik på billederne for at se priser og læse mere om vinene eller se flere forslag i bunden af artiklen.


  Vin til grillet laks

  Når laksen grilles, må der gerne en hvidvin med fylde til for at matche fiskens kraftige, røgede smag. Det kunne passende være en oversøisk Chardonnay med godt med smørfedme, tropisk frugtfylde og fadkrydderi. Skal vi hen i det (ofte) lidt dyrere hjørne, kan du vælge en hvid Bourgogne med nogle af de samme træk. Prøv gerne denne lækre californiske sag og mærk drikkeglæden indfinde sig med fuld fart:

   

  pico_vine_chardonnay_2017-1

   

  Pico & Vine Chardonnay Sonoma County 2017

  Sonoma County nyder en gunstig kystnær placering, hvilket sikrer en dejlig briseagtig friskhed i den ellers smørfede californiske sværvægter. En vin, der blødt omslutter tungen, og tilbyder smagsløgene ren forkælelse i form af modne æbler, pærer, grapefrugt, fersken og ananas i sød harmoni. Smoothness i lange baner og et lunt fadkys med vanilje og muskatnød, krydret til perfektion, en glæde for tungen med en let ''marinemineralitet'' sovset ind i cremede nuancer, der alligevel ender i et friskt syrepust. Den perfekte lakseledsager.

   

  Vin til grillet fjerkræ/kylling

  Kylling er lyst kød og må gerne nydes sammen med en fedmefuld og fyldig oversøisk hvidvin af ''Chardonnay-typen'', men kan også godt gå sammen med en ungdommelig Pinot Noir til den lette og frugtige side. Du kan sågar servere en rosé til fjerkræet, men helst med en vis smagsintensitet og frugtfylde, så den ikke dør en stille død i munden sammen med kyllingeskindet. Du kan med fordel glæde dine gæster med Ciró-roséen fra en dygtig syditaliensk producent:

   

  ciro_rosato

   

  San Francesco Ciro Rosato 2020

  En syditaliensk rødmalet og frugtfyldig rosé med superkræfter, der dufter og smager langt væk af saftige solmodne jordbær, vandmættet grøn melon, granatæblesaft og sprøde, unge citrusfrugter. Blød og blid ved ganen, en saftig tørstslukker til den intense side (i roséernes verden!), her får du ekstra meget fylde, farve og power, der blåstemples med 94 flotte Maroni-point! Galopperende god og absolut godkendt Galioppo, som er navnet på druen, der er brugt i den charmerende grilldræber!

   

  Vin til grillkoteletter

  Står der grillkoteletter på terrassebordet? Og skal de sovses ind i en halvsød marinade og herefter godt med krydderi på? Så skal du helst ikke vælge en vin, der er alt for tør, da den i så fald kan komme på farlig kollisionskurs med sødmen i maden. Giv dig gerne i lag med en halvtør/halvsød Pinot Grigio med godt med frugtfylde eller vælg en Chardonnay indsvøbt i fedme og fad. På rødvinssiden kan du vælge en saftig og frugtig syditaliener eller en Ripasso, hvis du er Valpolicella-ven. Prøv f.eks. denne rødvin sprængfyldt med saft og charme til barbecue eller lignende, let sødmefulde anretninger:

   

  rosso nero

   

  Rosso Nero

  Rosso Nero er en stærkt vanedannende frugtbombe, der byder på en lækkersød saftighed med lette fadkrydderistænk strøet strategisk henover. Indpakningen er silkeblød, ingen skarpe hjørner her, ingen skarpe tanniner, der ramler mod munden, blot en skøn herlighed af kirsebær, blomme og solbær, der opsluger næsen, der også mærker strejf af balsamico og finsk lakrids. En topanmeldt vin til en minimal pris og et glas, som mange vil knuselske til deres barbecue eller marinadekoteletter!

   

  Vin til helstegt pattegris

  Vi bliver ved svinekødet. Helstegt pattegris er et noget større og længerevarende projekt, og grisen krydres ofte med urter, inden den får lov til at bage over ilden i timevis. Derfor er en vin fra det sydlige Rhône (ofte) med garrigue-urtepræg ikke noget fjernt valg. Prøv gerne denne populære Côtes du Rhône fra 100-points winemakeren Xavier med den eksperimenterende tilgang:

   

  xavier_cotes_du_rhone_orange_label_2018

   

  Xavier Côtes du Rhône 2018

  En lækker Côtes du Rhône ladet med sommerlun frugtcharme og en skøn smagskoncentration. En kraftudfoldelse af skovjordbær, sorte kirsebær og brombær i munden kombineret med sydfranske urter og delikate fadkrydderier. Vinen rundes af med venlige silkebløde tanniner og en dejlig lille friskhedsfølelse! 

   

  Vin til grillpølser

  Har du fundet pølserne frem, men mangler stadig vinen dertil? Der er flere valgmuligheder, når pølserne skal gafles. Er pølserne krydrede, går du ikke vild, hvis du snupper en kraftig og krydret Shiraz fra Australien eller en varmblodet spansk rødvin på f.eks. Tempranillo eller Garnacha, der kan få blodet til at løbe hurtigere og ansigtet til at blusse op. En californisk Zinfandel er heller ikke det værste, du kan byde dine gæster, og på rosésiden kan du vælge en fyldig og frugtdomineret rosé, mens en fed Chardonnay eller frugtfyldig Pinot Grigio også vil klæde Gøl-pølserne.

   

  scrubby rise

   

  Wirra Wirra Scrubby Rise Shiraz McLaren Vale 2017

  En flottenheimer-Shiraz med lækker mørk bamsefrugt og varme krydderier som anis, peber, og kanel, der fyrer op under ganen. Kirsebær, blåbær og brombær kombineres med en blommet frugtsødme og en dejlig, tæppetyk blødhed. En lækker vin fra det australske tophus Wirra Wirra, der bliver ved med at hente priser hjem på stribe!

  Vin til grillede bøffer

  Som det sidste er vi nået til bøfferne. Mængden af syre og tannin i vinen må gerne være proportionalt med fedtmarmoreringen på kødet, så der er noget til at skære igennem fedtet og matche kødets ofte kraftige, røgede smag. Gå gerne efter en vin på Nebbiolo som Barolo eller en kraftig Cabernet Sauvignon fra Bordeaux eller USA. Alt afhænger dog af tilbehøret, krydderierne og sødmen i maden, så hvis der er skruet op for sødmen, kan du med fordel gå efter en Zinfandel fra Italien eller fra de oversøiske lande.

   

  athenaeum_cab

   

  Athenaeum Cabernet Sauvignon Napa Valley 2018

  En lækker power-Cab fra det californiske med drøn på smagen og den solmodne mørke frugt, der blødt omslutter tungen. Fra hotspottet Napa Valley, som mange vinentusiaster valfarter til hvert år for at smage på den californiske sol. Her får du masser af solbær og varm blommefrugt krydret med vanilje og chokolade, en let sødmefuld og uimodståelig Napa-darling, der kan overbevise de fleste om områdets potentiale!

   

  Vin til barbecue

  Vi har allerede strejfet det. Vin til barbecue må helst kombineres med en sødmefuld vin, der kan spille bold med sødmen i marinaden. En oversøisk Zinfandel er et obligatorisk musthave i denne sammenhæng, men en syditaliensk frugtlækker Primitivo (Zinfandel) er også som skabt til barbecue og marineret grillkød på spyd! En Ripasso vil også gøre sig glimrende i selskab med de saftdryppende og fedtede barbecue-ben.

   

  masso_antico_primitivo

   

  Masso Antico Primitivo 2020

  En frugtsød anmelderfavorit, der vil stå sig godt til BBQ og grillspyd. Mørke frugter og blommer træder mest markant frem i duft og smag, og de suppleres af lette krydderistænk og en uendelig blødhed, der kæler for hele det indvendige mundparti! En vin, der er drikkevenligheden i egen person, og som mange holder af på grund af dens saftighed og sødmefulde omfavnelse af tungen. 

   

  Held og lykke med at finde din favoritvin til den store grillaften!

   

  iStock-1265553469-1