• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 06-06-2024 19:46:14

Vin til grillbøffer


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Der findes ikke noget bedre end lyden af sydende bøffer på grillen imens man står med sommersolen i øjnene og et glas vinen i hånden. I dette blogindlæg giver vi dig en guide til, hvordan du vælger den perfekte vin, når menuen står på saftige grillbøffer. Vi sætter fokus på 5 bøfvenlige vinområder, hvorfra vi håndplukker 5 særlige flasker, så din grillaften går op i en højere enhed.

4 ting du bør have for øje, når du vælger vinen til din grillbøf

Udskæring og tilberedning: Der er stor forskel på et stykke magert oksekød fra mørbraden og så en fedtmarmoreret, BBQ-marineret Strip-loin. I det første tilfælde kan du sagtens servere rødvine af den lidt lettere slags, såsom Pinot Noir og Grenache, hvorimod en krydret Strip-loin vil kræve vine med mere dybde, krydderier, syre og tanniner til at rense munden.  

Krydderier og marinade: Det spiller en afgørende rolle for vinens smag, hvordan du krydrer dine bøffer. Generelt, så vær forsigtig med chili og andre stærke stærke krydderier, da de fremhæver tanniner og alkoholen i vinen. Det er en god tommelfingerregel, at hvis du bøf er godt krydret, så skal din vin ligeledes have godt med fylde og fadkrydderier. Hvis din marinade er til den søde side, for eksempel en teriyaki- eller BBQ-sauce, kan vine med en naturlig sødme være at foretrække - det kunne eksempelvis være syditaliensk Primitivo/Zinfandel, Shiraz fra Australien eller en solmoden Merlot - gerne fra oversøiske destinationer.  

Tanninindholdet: Rødvin indeholder som bekendt en vis mængde tanniner, som kommer fra drueskaller og evt. fadlagring (og stilke). Tanninerne mærker du ved den udtørrende fornemmelse i munden, men når de møder fedtet fra oksekødet opstår der en kemisk forbindelse, så de fremstår afrundede og behagelige i munden. Denne reaktion er desuden med til at frigive smagsstofferne i kødet, så tjenesten går begge veje. Kompliceret i teorien, men meget let af forstå i praksis! Hvor tit har man ikke siddet med en lidt kraftigere rødvin i glasset og tænkt "Denne ville have godt at et stykke kød til". Derfor er de klassiske vinområder med tanninholdige vine såsom Bordeaux, Barolo, Brunello ofte nogen man støder på, når der skal grilles bøffer. 

Frugtighed: Frugtige vine kan være fremragende ledsagere til grillbøffer, da de kan fremhæve den røgede, karamelliserede stegeskorpe på kødet. Mørke frugtnuancer som brombær, blomme og kirsebær, der findes i vine på Cabernet Sauvignon, Zinfandel eller Malbec, giver en dejlig kontrast til den røgede, umami-smag i bøffen.

Zinfandel og oversøiske vine er fremragende til grill-bøffer!

Zinfandel blog

"94 point. Koncentreret vin med noter af varme krydderier..." - Winewherever

I Danmark elsker vi at grille, men hvis der er nogen, som kan give os baghjul i den disciplin, så er det amerikanerne. Derfor finder du en masse amerikanske vine på forskellige druer, der alle er oplagte bud til grillet oksekød. En af de mest populære er Zinfandel. De mest kendte kommer fra Lodi Valley i Californien, hvor familien Scheid råder over nogle oldgamle "bushvines", der giver en koncentreret og powerfuld Zinfandel med hele 16 % alkohol. Det her er virkelig en vin til dig, der godt kan lide store fyldige vine med masser af smagsintensitet. Druematerialet er helt i top og vinen forkæles derefter med skønne, sødmefulde krydderier fra en 14 måneder lang egetræsmodning. Smagen domineres af modne bær og lidt lakrids, der går rigtig godt sammen med den let karamelliserede stegeskorpe som bøffen får fra grill-tilberedningen. En oplagt vin til bøffer, der har fået lidt sødlig marinade!

Køb William Wright Zinfandel fra 2019 her

En af verdens bedste Malbec-vine fra verdens bøfland nr. 1 - ArgentinaOctava Alta 8 blog

Argentina er det land i verden, hvor der spises flest bøffer pr. indbygger. De har skabt sig et internationalt ry for deres fremragende kvalitets-oksekød, så derfor kommer det ikke bag på nogen, at deres rødvine er som skabt dertil. Det store sydamerikanske land har gjort Malbec til landets nationaldrue og de har skabt en enorm succes på druen, der oprindeligt stammer fra Frankrig. De står i dag for hele 75 % af hele verdens Malbec-dyrkning, hvor regionen Mendoza producerer de absolut flotteste vine. Det er også her vi finder "Octava Alta" fra topproducenten, Abremundos. Høstet fra vinstokke i hele 1100 meters højde, hvilket er med til at give en dejlig friskhed til den mørkeviolette og fyldige vin. Her er også bøf-venlige tanniner, men ligesom med Cabernet fra Napa Valley er de afrundede og silkebløde. Du går aldrig galt i byen med en argentinsk Malbec til bøffen - og slet ikke hvis den kommer fra Abremundos. Octava Alta er med imponerende 96 points samtidig kåret som en af Argentinas 100 bedste vine ifølge James Suckling.  

Køb Abremundos Octava Alta 2018

Stor Saint Estéphe til drømmepris! 

 

Kongedruen Cabernet Sauvignon bliver ofte fremhævet som en af de druer, der tackler bøffer bedst. Du kan vælge at se mod de oversøiske eksemplarer, hvor topudgaverne fra Napa Valley passer perfekt, men gør dig selv en tjeneste og kig mod Bordeaux i disse tider. Den traditionsrige region lider nemlig voldsomt og afsætningen af vinene er gået drastisk ned - ligesom priserne. Derfor har det kunnet lade sig gøre at lave dette scoop på Château Serilhan Saint Estèphe fra topårgangen 2018.

Ikke blot er Château Sérilhan naboslot til verdensberømte 3. Grand Cru Classé Calon-Ségur. Produktionen varetages af prominente folk som Bernard Franc (tidligere Pontet Canet) samt konsulterende ønolog Hubert de Boüard (Château Angelus). Vinen fadmodner i bedste Cru Classé-stil 18 mdr. på 225 l. barriques (33% nye) og triumferer i det ekstremt solrige topår 2018. Med godt 6 års kældermodning er det her den oplagte flaske at sætte på bordet til din grillbøf!

Læs mere her om Château Sérilhan Saint-Estèphe Cru Bourgeois Supérieur 2018

Tempranillo fra Ribera del Duero er en sikker vinder!

Cair blog

De Tempranillo-baserede vine fra Ribera del Duero er altid et godt valg, når du griller bøffer. Ribera del Duero-vinene er kendt for deres mørke frugtnoter (som blommer og sorte kirsebær) og delikate krydderier fra den ofte lange fadlagring. Disse aromaer komplimenterer det saftige, karamelliserede ydre på grillbøffen, og fremhæver dens dybe umami-smag.

Hvis du er til spansk vin og Ribera del Duero generelt, så må du ikke snyde dig selv for "Tierras de Cair", der er en meget berømt vin fra det populære vinområde. 100 % Tempranillo fra op til 100 år gamle vinstokke, der beriges med stor smagskompleksitet fra hele to års modning på nye franske egetræsfade. Lige nu kan du nyde den drikkemodne årgang 2015, der høster flotte anmeldelser på Vivino samt hos de professionelle vinjournalister. 

⭐"94 point. Til normalprisen er Tierras de Cair en fornuftig oplevelse – til tilbudsprisen er det et exceptionelt godt køb ... Køb et par kasser på tilbud – hvis du er til Ribera del Duero i den intense stil, så vil du absolut ikke komme til at fortryde" - Flaskehalsen

Køb Tierras de Cair Reserva 2015 her

Peber-krydret Syrah fra Nordrhône

Saint Joseph blog

Rigtig mange vinelskere sværger til Syrah, når de skal have rødt oksekød på grillen. Druen er især kendt fra Nord- og Sydrhône, hvor den med sin dybe farve, mørke bærnuancer og peberkrydrede smagsprofil er eminent til både oksekød og lam. I Nordrhône er Syrah den eneste tilladte rødvins-druesort og de bedste vine kommer fra Cornas, Hermitage, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage og Côte-Rotie.

Vores producent Guy Farge laver vine fra flere af førnævnte appellationer og hører til blandt et af de mest spændende navne Nordrhône. Hans vin "Passion de Terrases" er lavet på Syrah fra 100 år gamle vinstokke, der får lov til at spontangære i hele klaser,  hvorefter vinen modner på gamle egetræsfade. Resultatet er en floral, kølig, mineralsk og kødfuld Syrah, der høster helt op til 97 points hos vinanmelderen Houlberg. Servér vinen til en peberkrydret steak og du vil komme i smagshimlen! 

"94-97 point. En mineralisk maggiterning" - Houlberg
"96 point. Kølig, energisk og intens." - WineWherever

Køb Guy Farge Saint-Joseph Passion de Terrases 2019 her