Vinen til flæskestegen bør have smagspower, lidt sødme og tilpas fadkrydning
Det er en fast tradition op til jul, at alle os vinentusiaster ivrigt diskuterer, hvilke vine, der gør sig bedst til julemiddagen. Nogle vinanmeldere og journalister forsøger at gøre det til en umulig opgave at finde en perfekt julevin og jo, der er selvfølgelig lidt udfordringer med at imødekomme kombinationen af salt, fedt, surt og sødt, men der findes heldigvis mange vintyper, der kan løse denne opgave.
Selve kødet på flæskestegen er i udgangspunktet relativt let og neutralt i smagen, mens de salte og fede svær stiller et krav om fylde og tanniner, der kan skære igennem. Samtidig får vi brug for sødme til at stå imod de brune kartofler uden at det bliver alt for jammy, da vi jo også skal have den syrlige rødkål med på tallerkenen. Vi får altså brug for en relativt kraftig vin med en god alkoholprocent, som også gerne må have noget fadlagring til at matche nelliker og andre krydderier som er i flæskestegen og tilbehøret. Pas dog på med at vælge en vin med alt for høje tanniner og langvarig fadlagring, da sådan en vin nemt vil kunne støde sammen med de søde kartofler. Her tænker jeg især på Bordeaux, Barolo og Brunello. Gem dem til de resterende juledage og nytårsaften!
De sikre og klassiske vine til flæskestegen
Foretrækker du lidt lettere vine end dem fra Australien, så kan du også roligt kaste dig ud i Syrah fra Nordrhône. Det er stadig mørke vine med et stort indhold af frugtfylde, men med et lidt mere finesserigt udtryk. De kan samtidig have et lidt mere animalsk udtryk, hvilket går godt i spænd med flæskestegen.
Kan man drikke hvidvin til flæskesteg?
Det kan man i hvert fald! Selvom rødvinene nok er den foretrukne vintype ved de fleste juleborde, så er der mange, som udelukkende drikker hvidvin. Til flæskestegen vil jeg anbefale en Riesling med stor fylde og smagsintensitet. Det finder du særligt i Alsace, hvor man også har en stor tradition for at drikke hvidvine til gris. Vores producent Gustave Lorentz har gjort sig særligt berømte på gastronomiske hvidvine og deres Grand Cru-vine vil være et yderst interessant valgt til flæskestegen. Prøv eventuelt at tage en flaske med til at supplere rødvinene - det er himmelsk! Du finder alle Gustave Lorentz vine her
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!