• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
/ 30-11-2023 09:27:17

Vin til flæskesteg


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Flæskestegen er stadig fast inventar på de danske juleborde. De seneste analyser viser at op mod 65 % af danskerne serverer flæskesteg med sprød svær juleaften og står du med opgaven at finde vinen dertil, så læs med i dette blogindlæg. Her kommer vi med gode anbefalinger på både rød- og hvidvine, der kan matche grisen og det traditionelle tilbehør med sovs, brune kartofler og rødkål.


Vinen til flæskestegen bør have smagspower, lidt sødme og tilpas fadkrydning

Det er en fast tradition op til jul, at alle os vinentusiaster ivrigt diskuterer, hvilke vine, der gør sig bedst til julemiddagen. Nogle vinanmeldere og journalister forsøger at gøre det til en umulig opgave at finde en perfekt julevin og jo, der er selvfølgelig lidt udfordringer med at imødekomme kombinationen af salt, fedt, surt og sødt, men der findes heldigvis mange vintyper, der kan løse denne opgave. 

Selve kødet på flæskestegen er i udgangspunktet relativt let og neutralt i smagen, mens de salte og fede svær stiller et krav om fylde og tanniner, der kan skære igennem. Samtidig får vi brug for sødme til at stå imod de brune kartofler uden at det bliver alt for jammy, da vi jo også skal have den syrlige rødkål med på tallerkenen. Vi får altså brug for en relativt kraftig vin med en god alkoholprocent, som også gerne må have noget fadlagring til at matche nelliker og andre krydderier som er i flæskestegen og tilbehøret. Pas dog på med at vælge en vin med alt for høje tanniner og langvarig fadlagring, da sådan en vin nemt vil kunne støde sammen med de søde kartofler. Her tænker jeg især på Bordeaux, Barolo og Brunello. Gem dem til de resterende juledage og nytårsaften! 

iStock-1390217842

 

De sikre og klassiske vine til flæskestegen 

  • Ripasso og Amarone  - to af de mest populære valg til julemiddagen... og med god grund! Både Amarone og Ripasso har det fornødne niveau af frugtsødme og power til at give et godt match til flæskestegen og det kraftige tilbehør. Forvent en dejlig smag af blandt andet blommer, kirsebær og rosiner samt et lille twist af vanilje og chokolade, hvis du vælger de lidt mere "seriøse" Ripasso'er. Vil du have mest mulig alkohol-power, smag og fadkrydring, så vælg Amaronen. 

  • Rhône og Châteauneuf du Pape - du går aldrig galt i byen, hvis du vælger en Rhône-vin til flæskestegen. I denne sydlige del af Frankrig får druerne tilstrækkelige mængder sol, så vinene bliver runde og modne i smagsudtrykket. Grenache-druen dominerer typisk her, hvilket giver mere rødfrugtede vine i sammenligning med de nordlige naboer, der kun anvender Syrah. Af samme grund holder man også igen med nye egetræsfade (Grenache tager ikke godt imod fadlagring pga. faren for oxidering) så er man til stor fyldighed, men ikke de åbenlyse fadkrydrede noter, så er Rhône-vinene oplagte for dig.    

  • Shiraz fra Australien - De berømte Shiraz-vine "Down Under" er helt eminente ledsagere til julemad og flæskesteg. Her er ekstremt mange solskinstimer, hvilket giver mørke, intense og bløde Shiraz-vine. Her er det mørk bærfrugt, der dominerer smagsbilledet sammen med urter og fadkrydderier. Derudover behøver du ikke nødvendigvis at sprænge banken for at få en australsk Shiraz og du finder flotte udgaver til under 100 kroner, der går fremragende til flæskestegen.   

  • Syrah fra Nordrhône - Guy Farge og sønnen Thomas Farge

    Foretrækker du lidt lettere vine end dem fra Australien, så kan du også roligt kaste dig ud i Syrah fra Nordrhône. Det er stadig mørke vine med et stort indhold af frugtfylde, men med et lidt mere finesserigt udtryk. De kan samtidig have et lidt mere animalsk udtryk, hvilket går godt i spænd med flæskestegen. 


  • Zinfandel på samme måde som den australske Shiraz, så har Zinfandel den samme solmodne frugtfylde, der går rigtig godt til de brune kartofler og resten af tilbehøret. De amerikanske udgaver har typisk også noget fadkrydderi, som passer godt til kryddernellikerne.

    Kan man drikke hvidvin til flæskesteg?

    Det kan man i hvert fald! Selvom rødvinene nok er den foretrukne vintype ved de fleste juleborde, så er der mange, som udelukkende drikker hvidvin. Til flæskestegen vil jeg anbefale en Riesling med stor fylde og smagsintensitet. Det finder du særligt i Alsace, hvor man også har en stor tradition for at drikke hvidvine til gris. Vores producent Gustave Lorentz har gjort sig særligt berømte på gastronomiske hvidvine og deres Grand Cru-vine vil være et yderst interessant valgt til flæskestegen. Prøv eventuelt at tage en flaske med til at supplere rødvinene - det er himmelsk! Du finder alle Gustave Lorentz vine her