Vin og mad / 01-07-2021 15:05:31

  Vin til burger - find det perfekte match!


  Af Thor Gottschalk Rasmussen

  Findes der noget bedre end en saftig burger? Ja - en saftig burger med den helt rigtige flaske vin til! Selvom det måske er de færreste, der forbinder de to ting, så er burgere og vin faktisk en genial smagskombination. Vi kan lige så godt advare på forhånd - du bliver sulten og tørstig af dette blogindlæg. 

  En burger er ikke længere bare en burger. Der findes næppe en type fastfood, der i løbet af de seneste 10-15 år er blevet vendt, drejet og nyfortolket så meget som burgeren.  Vi kigger her nærmere på 4 af de mest gængse burger-udgaver og kommer med vin-anbefalinger, der får det hele til at gå op i en højere enhed. 

   

  Den klassiske cheeseburger

  Bacon Cheese

  Den udødelige klassiker som mange forbinder med en "rigtig burger" - en saftig bøf, ost, løg tomat, bacon. Når man sætter vin til denne burger er det vigtigt at finde en type, der kan skære igennem den cremede ost og rense munden efter hver bid. Kig efter vine med god garvesyre og krydrede noter, der kan supplere både osten og den grillede bøf. Et himmelsk match er Chateauneuf du Pape, der besidder saft, kraft og krydderi - alt, hvad en juicy cheeseburger kræver. 

  Det fungerer godt med cheeseburgeren

   

  Pulled Pork

  Den let røgede nakkekam med krydret marinade er efterhånden gået hen og blevet en ny-klassiker i Danmark. Når du vælger vin er det vigtigt med syre og friskhed til at skære igennem kødets fedme. Derfor behøver du ikke nødvendigvis at vælge en rødvin og du kan med stor succes prøve en frisk Riesling til den herlige grise-burger. Hvis du bruger sødlig BBQ-sovs til grisen vil Zinfandel og Primitivo imidlertid være bedre kandidater. 

   

   4 gode vintyper til Pulled Pork Pulled Pork   

  Svampeburger 

  En anden meget populær burger-variant er svamepeburgeren - enten med to grillede portobello-svampe som "bolle" eller med forskellige stegte svampe som en del af fyldet. Lige så snart man hører ordet svampe, så ringer Pinot Noir-klokkerne. Der er ganske enkelt en himmelsk forbindelse mellem Pinot Noir og svampe. En anden "svampeglad" drue er Nebbiolo og du kan godt glæde dig, hvis du beslutter at sætte en god Barolo sammen med din svampeburger. 

   

  Gode vine til svampeburgereSvampe-burger

   

   

   

   

  Kylling burger

  Skifter vi hakkebøffen ud med et sprødt stykke kyllingbryst, skifter fokus også væk fra de røde vine. Kig i stedet efter Rosé-vine i en fyldig udgave, evt. med fadpræg, eller sprøde hvidvine med god mundrensende effekt. Det kunne være Grüner Veltliner eller Riesling fra Tyskland eller Østrig. Hvis du har lyst til rødvin, så kan en lettere type som Pinot Noir være perfekt. 

   

  4 pletskud til din kyllingeburgerKylling burger-1