/ 14-04-2021 21:13:59

  Tysk vin


  Af Malene Bach

  Man kan næsten ikke sige tysk vin uden at sige Riesling. Say Germany, say Riesling. Riesling er den ubestridte dronning i det spændende vinland, hvor den ofte er ophav til knasende sprøde og mineralske, krystalrene vine eller mere frugtige, fuldmodne eksemplarer. Spätburgunder, den sent modnende Pinot Noir, har også erobret tysk terræn og bredt sine arme ud flere steder, og der er meget kvalitet at hente i vinene på den fornemme bourgognedrue. Tidligere var Tyskland kendt for sine famøse ''lige-til-at-hælde-i-halsen'' Liebfraumilchvine, der har fornøjet mange teenagere i smug, og som har fået mange vinkendere til at blive helt dårlige ved tanken om de sødladne jomfrudråber, men landet har nu opnået fornyet respekt for sine vine. For Tyskland kan noget med sine vine - det er de dygtige winemakere efterhånden kommet med en lang række af umiskendelige Scherlock Holmes-beviser på. Den store nation er andet end fodbold, ketchupdryppende Sauerkraut i solen, Hansi Hinterseer, tehnodunkende Love Parade i Berlin, fletningepiger i oldschool oktoberkostumer, storpolitik og stålfaste Angela Merkel. Tyskland er også et betydningsfuldt vinland. Lad os lære vores nabonation og dens vinregioner bedre at kende.

   

  iStock-1145669253

   

  Vinproduktionen har samlet sig nede i det sydlige og sydvestlige Tyskland, en enklave, hvor landets mest berømte vinregioner faldbyder vidt forskellige terroirs. Lad os se nærmere på dem.

  Baden: Varm og vulkansk gudinde

  Den sydligste af Tysklands 13 officielle vinregioner og ikke overraskende den varmeste, der er velsignet med en gavmild mængde sol hvert år. Vinene fra den solkyssede region er derfor ofte fyldigere i stilen, får lidt mere kød på kroppen og alkohol i blodet end dem fra de køligere lokationer. Vosgeserne beskytter mod de våde vestenvinde. Baden kan bryste sig af at være den længste tyske vinregion, der strækker sin krop helt ned til Lake Constance i syd, hvor især Pinot Noir og hvidvinsdruen Müller-Thurgau stortrives og gror fint til. Kaiserstuhl er vistnok det mest kendte distrikt i Baden beliggende ved en uddød vulkan, som tidligere har fået landskabet til at ryste af skræk under sine seismiske bølger. Den vulkanske jordbund og vandopsugende, vatrondellignende "Lössboden" , der gemmer sig i bakkerne med de frodige terrasser skinnende af grønt, giver vine med masser af personlighed og karakter. Bjergtagende Baden, der er nu noget særligt over dig! 

   

  iStock-687652430

   

  Nahe: En region af forskelle

  En forskelligartet region, som det er svært at sige noget generelt om. Ikke et sted for folk, der ønsker at male med den brede pen, men snarere for historikeren, der har blik for de små forskelle. Sikkert er det dog, at de i regionen i stigende grad har taget Riesling til sig, et hjertebarn, der bliver passet og plejet godt af kærlige producenter, og nogle af de bedste eksempler fra Nahe laves på den syrerivende Tysklands-darling. Det var nu først rigtig i 1990'erne, at Riesling-renæssancen gjorde sit indtog i Nahe, hvis vine førhen var kendt under den mere anonyme betegnelse ''Rheinwein''. Nahe er opkaldt efter floden af samme navn, der bugter sig som en slange gennem vinregionen for til sidst at smide sin ham og fortabe sig i Rhinen. Mange vinmarker kigger dovent ud over floden, mens de slikker alt det sollys til sig, de kan komme til. I det øvre (''Upper'') Nahe fra Sobernheim til Bad Kreuznach finder man vulkansk sten eller rødt skifer iblandet ler flere steder under den jord, man betræder. Beliggenheden, undergrunden, klimaet og eksponeringen, en indviklet kombination, bidrager til mineralske, krydrede, men samtidig finessefulde vine, der bestemt ikke mangler James Bond-karakter. Ved Bad Kreuznach i det nedre (''Lower Nahe'') er jordbunden knap så mineralsk, og soleksponeringen giver vine med fuld krop og mere fylde end deres øvre pendanter. Igen, de blå Spätburgunder, Dornfelder og Portugieser har også sneget sig ind, og det samme gælder en række grønne druesorter lige fra Pinot Blanc og Pinot Gris til Scheurebe og Sauvignon Blanc mfl. Vi er spændte på, hvad fremtiden har i vente for Nahe, der historisk set har været lidt ''bagud'' i forhold til Mosel, fordi romerne sløsede med at realisere potentialet i jordbunden (hvilken dovenskab!). I det 19. århundrede formåede Nahe alligevel at etablere sig som en af Tysklands førende vinregioner. Desværre gik det tilbage i det 20. århundrede pga. økonomisk svære tider og trængsel, men nu er Riesling ved at mase sig ind og virkelig komme på banen. Håbefulde vinentusiaster kan godt søge mod Nahe, for der sker noget spændende med deres Riesling lige nu...

   

  iStock-1249804804

   

  Pfalz: Klare ligheder med Alsace

  Den rektangulære region ligger mellem Rhinen og den lavtliggende Haardt-bjergkæde. Især Riesling og Spätburgunder herfra har charmeret mange vinkendere og andre godtfolk, og området spås en lovende fremtid i glaskuglen. Pfalz kunne let få storhedsvanvid, for regionen er også af betydelig størrelse, den 2. største af de tyske vinregioner målt på beplantninger. Riesling fra Pfalz er generelt set mere moden og fyldig end størrelserne fra de andre topregioner: Mosel, Rheingau og Nahe. Området sammenlignes af mange med franske Alsace, den sydlige nabo, dels pga. klimaet, dels på grund af de druesorter, man har kær: Pinot Noir, Riesling, Gewürztraminer og Pinot Blanc. Haardt-bjergkæden, der kaster sin skygge over Pfalz, beskytter mod regn - akkurat ligesom Vosgeserne så frækt laver ''regnblokade'' i Alsace, hvilket gør klimaet varmere og tørrere. Jep, der er klart visse ligheder. Pfalz står for en del af den Sekt, der bliver sendt ud af landet, især i 1990'erne, hvor tørsten efter mousserende vine var stor, og efterspørgslen var stigende. Sukkerindholdet i vinene er dalet, og der laves nu flere tørre eksemplarer. Pfalz indgår som en del af Tysklands vinrute, som et af de steder, man bare må besøge, hvis man er til tysk vin, og turistindtægterne strømmer af samme grund relativt stabilt ind hvert år. ''Tysklands Alsace'' er altså begunstiget på mange måder og deres Pinot Noir er i stigende grad kommet i søgelyset.

   

  iStock-1311316955-1

   

  Mosel: Soler sig i berømmelse

  Den mest berømte af de tyske vinregioner. Punktum. Hvem har ikke hørt om Mosel-riesling, som nærmest er blevet en ting, et regionalt varemærke, et fænomen, som efterspørges af mange vinelskere. I 1990'erne var efterspørgslen efter søde Mosel-vine stor, men i dag er det mere ligeligt fordelt, og forbrugerne, i hvert fald de tyske, har knap så sød en tand længere, men efterspørger i stigende grad tørre vine. Det er nu også lige godt, for der laves masser af kvalitetsvin, sød som tør, i det pittoreske landskab, hvor vinmarker i stribevis slynger sig op ad de stejle skråninger ned til Mosel-floden, der reflekterer solens livgivende stråler og kaster dem tilbage på de soltørstige vinstokke. En stor del af vindyrkningen her i det kontinentale, relativt kølige klima, hvor eksponeringen er afgørende for udviklingen af sunde druer, og hvor det er så vigtigt, at solen rammer ''rigtigt''. Mosel har sine berømte landsbyer, som bla. tæller Bernkastel, Erden, Piesporter osv., og som er kendt for deres vine. Og hvad er det så ved Mosel, der fortryller folk? Jo, de er de friske og sprøde og mange gange mineralske vine (læs: Riesling). Det er ægte Mosel-magi! Rødvinsproduktion er dog ved at træde forsigtigt frem og står på tærsklen til en renæssance, hvis den da ikke allerede er trådt ind af døren og er i fuld gang, og Pinot Noir, Merlot og Cabernet ses nu oftere. Vil der mon komme et nyt begreb: Mosel-Pinot, eller vil Riesling fortsætte med at overskygge billedet? Vi ved det ikke, men vi følger udviklingen i spænding.

   

  iStock-586946034

   

  Rheingau: Småt er godt

  Lille, javist, men bestemt ikke uden betydning. Du skal blot køre 20 min. i bil fra Frankfurt for at komme til regionen, hvis Rieslinger tenderer til at være røgede, mineralske og tørre, en maskulin modpart til Mosels mere delikate stil. Regionen producerer også nogle af de fineste søde (botrytiserede) Rieslinger, intense og søde, modne og majestætiske. Led efter prædikatet Beerenauslese eller Trockenbeerenauslese på flasken, og du vil finde. Rhinen er mere end vigtig her, hvor den både modererer klimaet og kaster solen tilbage på vinstokkene plantet ved floden. Omtrent 80 af beplantningerne er Riesling, der altså sidder tungt på magten her, men der er også fundet plads til Pinot Noir. Man står dog ikke tilbage for eksperimenter, og der dyrkes derfor også mere utraditionelle druesorter som Viognier under indflydelse fra det vitikulturelle institut og centrum i Geisenheim.

  Rheinhessen: Liebfraumilchvinenes fødested

  Syd for Rheingau. Nord for Pfalz. Øst for Nahe. Her finder man den betydelige vinproducerende region med nogle af de ældste tyske vinstokke. Man har fundet dokumentation helt tilbage fra 1402, hvor en druesort ved navn ''Rüssling'' bliver nævnt - de første indikationer på, at Riesling er blevet identificeret som en selvstændig druesort og navngivet. Rheinhessen er en vigtig spiller og har længe været det inden for den tyske vinindustri. Müller-Thurgau og Riesling kæmper om at være de mest dominerende druesorter i regionen, og på rødvinssiden er det Dornfelder, der gør sig gældende. Og så er der alle de andre... Rheinhessen var også fødestedet for jomfrumælkvinene, Liebfraumilch, et masseproduceret semi-sødt produkt produceret i Worms, der satte en plet på områdets ry, som efterhånden er kommet sig. De bedste marker ligger tæt ved Rhinen, og regionen nyder et relativt mildt klima sammenlignet med andre tyske regioner. Nierstein opfattes som centrum for kvalitet i Rheinhessen med sin nærhed til Rhinen og rige mineralske jordbund. Rheinhessen er bedre end sit (tidligere) ry, og der er helt bestemt meget at komme efter her i området influeret af Rhinen.

   

  Se vores udvalg af tysk vin ved at klikke her