• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 08-08-2022 14:05:32

Topproducenten Tesch: Riesling og rock'n'roll


Af Malene Bach

Riesling. Eller Rießlingen, hvis man går langt nok tilbage i historiens tåger og fralægger sig det vante vokabular. Sød og frugtfyldig. Tør, sprød og skifermineralsk, så mundvandet pibler ned ad kinderne, prikkende fugtperler på tungen, der krøller sig sammen, overrumplet af det pludselige syrebid, som Riesling ofte fremkalder, og som nogle vinelskere elsker uden forbehold, for andre bliver det for meget, og nogen vil bare have det midt i mellem. En lugt af bål og benzin med alderen. Riesling for enhver smag. Vinene fra tyske Tesch er mest det sidste: Tørre, sprøde og mineralske. Læs med her og få et indblik i producentens univers, der omfatter både Riesling og rock'n'roll. Helst fri fra al staffage og unødvendig menneskelig intervention. Riesling i sin reneste form.

 

iStock-921370638

 

Riesling: Læsset med aromaer og fuld af friskhed

Den noble Riesling-drue er læsset med aromaer og en opvakt friskhed og ofte mineralitet, masser af mineralitet, der nærmest river i næsen og knitrer på tungen. Et citruspræget udtryk i de mere solrige klimaer, mere moden stenfrugt som pærer, æbler og fersken i de varmere. Tag til Mosel. Tag til Pfalz. Tag til Nahe. Du vil opleve Riesling i alle afskygninger. 

 

tesch_billede

 

Dr. Martin Tesch: Et opgør med ''sukkersminket'' Riesling

Noget af Tysklands bedste Riesling laves af producenten og modstanderen af ''sukkersminket'' Riesling, Dr. Martin Tesch, for den rockglade Riesling-fanatiker er ikke meget for sukker i sin vin, der helst skal være knastør og sitrende mineralsk, så de sukkerglade må gå et andet sted hen, hvis de vil have frugtsød og venlig hvidvin.

Da den unge Tesch overtog vinhuset fra sin familie i Langenlosheim i 1996, satte han en brutal revolution i gang. Gamle vinstokke blev rykket op med rode og erstattet med Riesling-planter, ingen nåde, for i topproducentens univers var Riesling superstjernen, og det stod ikke til diskussion.

Udtrykker terroiret som en kunstner

Straks efter generationsskiftet skiftede stilen til en mere tør hvidvinsstil, men terroiret var stadig det samme: Karthaüser, St. Remigiusberg, Königsschild, Krone og Löhrer Berg, fem fabelagtige enkeltmarker, der havde hver deres deres unikke udtryk, som Tesch udtrykte ubesværet som en passioneret rockkunstner udtrykker musikkens væsen i sine numre. 

Vinene fra Tesch stjal snart anmeldersjælenes opmærksomhed, og selv om den nye stil havde kostet tilhængere, blev andre tiltrukket af winemakerens alternative udtryk.

 

tesch2-2

 

Riesling, der gør anmelderne opstemte

Visse Pinot Noir-stokke har dog fået lov til at blive, for Tesch laver også den saftigste og mest silkebløde Spätburgunder(Pinot Noir) - måske i hele Nahe! Men det er først og fremmest hans Riesling, der har gjort anmelderne opstemte:

''Jeg har efterhånden besøgt og smagt Tesch´s vine nogle gange og må bare sige, at vi hér har vi det reneste Nahe-udtryk, man overhovedet kan opdrive.'' - Vinexpressen

“Martin Tesch is another old favourite, a producer who can fall off the radar because he is no longer a member of the VDP even though he is now intensely single-vineyard-focused.'' - Jancis Robinson

Tesch har for længst sagt farvel til VDP-forbundet (sammenslutningen af de bedste tyske vinbønder), for den viltre winemaker nægter at lade sig styre af ''regeltyranni'' og fastlåste rammer. Vinene vil han lave på sin måde. Renhed. Stramhed. Elegance. Masser af mineralitet. Sådan vil Tesch have sin Riesling. Og topanmeldelserne strømmer stadig ind til vinene fra Tesch, der både har rock og Riesling på hjernen.

 

tesch_riesling_lohrer_berg_nahe_2020

 

Tesch Riesling Löhrerberg Nahe 2020

Den 94 Suckling-point præmierede Riesling Löhrerberg (2020) kaldes af Vinexpressen for producentens signaturvin. Enkeltmarken regnes for en af de bedste i Nahe - og en af de ældste - der i mere end 300 år har haft kultstatus og har gjort vinverdenen rigere med sine Rieslinger. Tør, stram, æblefrisk og skifermineralsk. Riesling på et niveau, hvor kun et fåtal af winemakere kan være med!

 

Se vores udvalg af vinene fra Tesch - klik her