• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 07-10-2021 17:15:12

Solskinsessens på flaske: To store årgange i Douro


Af Malene Bach

Duften af Douro. Solskinsessens på flaske. Spiritusvarme direkte i blodet. Højkoncentrerede og bærintense vine. Ja, vi taler om vintageportvin og de vekslende årgange, der præger kvaliteten af druerne fra de stejle, solstegte terrasser, som leverer druer til nogle af verdens mest holdbare og velvoksne vine. Vi taler 30, 40 år eller mere, et halvt menneskeliv, der forvandler børn til voksne, uskyldighedens opvågning til fornuftens herredømme, udsmidningen fra Edens Have. Som ved al anden vin betyder årgangen noget, og den er især værd at kigge på, når du køber vin med henblik på langtidsopbevaring eller investeringsmuligheder. Tænk dig gerne lidt om, se dig for, kend din producent, før du finder pungen frem.

Fra ungdommelig trodsighed til voksen modenhed

Vintageportvin får kun kort fadlagring i modsætning til lillebroren LBV'en (Late Bottled Vintage), der er lavet med henblik på at blive nydt tidligt, hvorimod vintageportvin kræver årelang modning på flaske, før den bliver voksen med fuldmodne aromaer og en mindre skarp profil, en genuin forvandling - som regel til det bedre. Den ofte bidske tanninrigdom, ungdommelig trodsighed, som gør modstand mod for tidligt indtag, gør, at vinen kan holde til at ligge mange år i kælderen - vel og mærke, hvis den opbevares under de rigtige forhold, 12-16 grader, uden rystelser eller for meget lysindfald, you name it. Her kan du læse om to store årgange i Douro, roste og efterspurgte årgange, der er værd at vente på, før du får det fulde udbytte af din vintageportvin. 

 

iStock-481215346 (1)

 

2017: Den bedste portvinsårgang nogensinde?

2017 hyldes som en af de største portvinsårgange, måske den største nogensinde - det kan man så diskutere, hvis man vil - men året betegnes alligevel som et skørt år fra flere sider, en påstand, der synes at være på sin plads, hvis man tager psykologbrillerne på og dybdeanalyserer årgangen. Der er i forvejen tørt i Douro, hvor småstenene ligger i tætte lag på jordbunden, men 2017 var ekstra tørt, ekstra varmt og med ekstra meget solskin, hvilken betød ekstra meget sved og hårdt arbejde i marken. Frelsen kom i august lige inden den altafgørende høst, hvor hedebølgen langsomt aftog, så producenterne kunne ånde lettet op og bære deres druer sikkert i hus.  Den tørstfremkaldende tørke og den udmattende varme satte bønderne på prøve, så mængderne er mikroskopiske, ikke noget at prale af, men kvaliteten historisk høj. 

 

Taylors Vintage Port 2017

 

taylors_vintage_port_2017

 

Et 99-points brag, der blæser James Suckling omkuld og får Robert Parker til at nærme sig de 100 point. De perfekt modne druer, der længe har nydt solens kærtegn, bibringer en powerfuld og struktureret vinoplevelse, dog med et lidt tilbageholdent væsen, en smule modvillighed mod at åbne sig allerede, ''this is a wine for the long haul'', som englænderne siger, en vin, der kun vil blive større med alderen, med fin floralitet og en skarpt ciseleret frugt.  Med en dybde og karakter, der udtrykker årgangen på bedste vis. En 12-tals præstation fra Taylors, hvis man spørger anmelderne!

 

iStock-175598112

 

2016: Bønder var glade i låget

Toscana. Bordeaux. Det sydlige Rhône. Côte de Nuits i Bourgogne. Ribera del Duero. Douro. 2016 var et fantastisk år mange steder i Europa. Kun få satte spørgsmålstegn ved 2016's potentiale som vintageår i Douro, og der var bred enighed blandt husene, små som store, om druekvalitetens høje niveau. En årgang, der med rette kan gøre krav på at kalde sig en af de største i flere årtier. Vinene bar præg af en tæt frugtkoncentration og en god portion tanniner til at gøre dem lagringsdygtige. Et køligt og vådt forår skabte de bedste forudsætninger for en vellykket høst ved at fylde vanddepoterne, derefter fulgte en lang og varm sommer, hvor solen stod højt på himlen, mens regn på de rette tidspunkter gjorde bønderne glade i låget. Investeringer i Douro har bidraget til at hæve kvaliteten - og sikke et løft. Både 2017 og 2016 brillerer med deres langtidsholdbarhed og sublime kvalitet. Tingene bliver bare bedre og bedre.

 

Delaforce 2016 Vintage Port 

 

delaforce_2016_vintage_port

 

En solbærlækker og kirsebærsyndig sag med masser af intens mørk frugt, brændte figner og en anelse grønt skovurtepræg, mintstrejf, man kun mærker subtilt, en vin, der øjeblikkeligt afgiver varme til kroppen med sit flot afstemte spiritusbid og en lille behagelysten sødme. Fadpræget fornemmes straks, kaffe, tobak og lakrids trænger op fra glasset, tæppebomber næsen, mens den kraftige smag hviler længe i munden. Endnu en klassevin fra dejlige Douro!