• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 25-08-2017 08:45:10

Sagen er bøf


Af Lars Z. Pedersen, Vinhandler og Kok

Selv om vi har kigget langt efter sommerens sol og de perfekte sommeraftener på terrassen, er og har der mange steder været gang i grillen.

Mange har dog stadig problemer med at grille/stege den helt perfekte bøf.

Hvis du blot følger nogle ganske simple regler, så er du imidlertid sikker på at opnå et godt resultat, hvad enten du vælger at grille din bøf eller stege den på panden. 

 

Nøgleord er god kvalitet af kød, høj varme, krydderier og hviletid.

Start med at vælge dit kød i en god kvalitet og brug hellere lidt flere penge på kvalitet frem for kvantitet.  Gå efter kødkvægsracer som Angus, Hereford, Charolais eller en af de mange andre. Undgå udtjent malkekvæg, da kvaliteten er for dårlig.

 

IMG_0662-1.jpg

 

Til den gode bøf skal du vælge kødstykker som mørbrad, filet, entrecote, rib-eye eller tyksteg. Undgå minut steaks af inderlår og steaks af klump, da disse ikke er velegnet til bøffer.

Stegetiden på din bøf kan variere efter størrelse og højde. En mørbradbøf på 200 gr, er typisk højere end en Entrecote på 300 gr. , og derfor skal den have længere tid. En god huskeregel er, at kødet skal være fast og fjedrende for at være rosa, og kødsaften skal lige kunne skimtes på kødets overflade.

 

Forberedelse:

Tag dit kød ud af køleskabet, så det får stuetemperatur. Giv gerne din bøf krydderi "20-30 minutter"  i forvejen. Jeg kan selv godt lide at krydre med groft salt, friskkværnet peber og et udvalg af friske krydderurter fra haven.

 

Stegning:

Start med at varme grillen op. Bruger du gasgrill , så skru op på fuld blus og lad låget være lukket, så du opnår mest mulig varme. Bruger du kulgrill, så steg direkte over kullene.

Er varmen ikke høj nok, vil dit kød begynde at slå væske fra sig, og du ender med en gang halvkogt kød.

Når varmen er på toppen, lægger du dit kød på grillen. Fx. skal "300 gr. Entrecotes" have 2-3 min, før du vender første gang, så du opnår en ordentlig afbruning.  Efter yderligere 2-3 min stiger kødsaften op på overfladen af bøffen, og det er tid til at tage bøffen af og lade den hvile i ca. 5 minutter. Undlad at dække bøffen til, men læg måske et stykke sølvpapir løst over.

 

Følger du ovenstående fremgangsmåde, kan du trygt invitere gæster.  Husk også at åbne en god flaske vin og servere den til maden. Det fortjener både kokken og bøffen.

Det kunne f.eks. være:

https://www.supervin.dk/abremundos-octava-bassa-2013
https://www.supervin.dk/fontalpino-chianti-classico-2013

Især Abremundos' Octava Bassa er en favorit til den perfekte bøf!

Velbekomme!