• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 08-12-2016 13:50:07

Opbevaring af åbne vinflasker


Af Supervin

Hvordan opbevarer jeg bedst min åbne flaske vin? Hvor længe kan den stå, og hvordan påvirker det smagen?

Vi har samlet en række gode råd og tips, du kan bruge, hvis du fx. har en halv flaske vin tilbage.

 

Det bedste råd, jeg kan give dig, er ganske simpelt: Parker bilen og tag en taxa, aflys alle aftaler og nyd resten af det vidunderlige indhold!

Vin er et levende produkt, og så snart det udsættes for kontakt med ilt, begynder der en oxidering. Præcis som hvis du kun spiser halvdelen af en banan, tager en enkelt bid af et æble eller en pære - når først ilten har fat i frugten, bliver de med tiden brune og kedelige at se på.

På samme måde bliver alt vin kedeligt, dovent og træls, hvis det over en længere periode har kontakt med ilt. For at gøre denne periode så lang som muligt, er der flere "tips og tricks", der kan benyttes:

 

Resterende indhold
Skal der absolut gemmes lidt til dagen efter, er det bedst at gemme så meget som muligt. Har du drukket meget af vinen, er der mere plads til ilt, og mere ilt giver en hurtigere oxidering.

Det er altså bedre at gemme 3/4 eller en 1/2 flaske end lige at gemme det sidste glas.

 

Vinpumper
En vinpumpe er en praktisk opfindelse, som kan pumpe ilten ud af åbne flasker. Efter ilten er fjernet, fungerer pumpen også som prop. Et smart værktøj og klart en af de mest effektive måder at forlænge en åben vins levetid.

Som udgangspunkt vil jeg maksimalt anbefale at gemme en vin ca. 24 timer. Herefter er strukturen i vinen, efter min smag, for langt fra sit udgangspunkt - men smag altid efter og bedøm selv.

Men benytter du en vinpumpe på en ca. en halv flaske, vil jeg ikke være bange for at gemme i op til 48 timer.

 

Proppen tilbage på flasken
En god og let metode er selvfølgelig blot at sætte korken tilbage i flasken. Her anbefaler jeg op til 24 timer, men smag ALTID, før du hælder vinen ud. Nogle vine er mere modstandsdygtige end andre.

 

Gem den rigtige vintype
Nogle flasker vin holder sig bedre end andre. Alkoholen i en vin kan hjælpe med at konservere smagen en smule, og vine med 14-16% kan være smartere at gemme.

Skal du gemme hvidvin, er det oftest bedst at gemme de mere friske og sprøde typer (Riesling, Sauvignon Blanc osv.), da syren i disse vine er højere, hvilket også forlænger vinens levetid.

Vigtigst er at vælge en forholdsvis ung vin. Hvis du allerede, før du åbner, ved, at du ikke kan nyde hele indholdet, så lad de ældre vine ligge og nyd i stedet en vin, der har under 4-5 år på bagen.

 

Køligt og oprejst
Vin, du vil gemme til dagen efter, skal i køleskabet. Tag gerne vinen ud i god tid den efterfølgende dag, men vil du have bevaret friskhed og frugt, er det meget vigtigt at du får kølet vinen ned. Præcis som når du gemmer madrester og lignende.

Sørg for at flasken står oprejst. Ligger flasken ned, bliver vinens kontaktflade til ilten meget større, og oxideringen vil foregår meget hurtigere.

 

Se et udvalg af vintilbehør ved at trykke her