• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 21-02-2019 15:40:21

Åbning af ældre vine og portvine


Af Mark Kramer

Gamle vine kan være lidt "tricky" at åbne. Nogle gange er åbningsseancen af gamle vine lige så spændende, som de første dråber af vinen - det må ikke gå galt.

Men når vine når en vis alder, begynder korken at blive træt. Derfor kan den have en tendens til at smuldre, så snart den røres af en proptrækker.

I dette indlæg kommer vi med tips til, hvordan du kan undgå, at proppen ødelægges, og hvad du kan gøre, når skaden er sket.

 

Vælg den rigtige proptrækker
Det er ikke ligegyldigt, hvilken proptrækker du bruger, når der skal åbnes gamle vine.

Har du en "2-benet proptrækker" eller en "lufttryk proptrækker", skal du altid bruge lige netop dem på ældre vine og gamle Vintage portvine.

De er geniale - faktisk opfundet til formålet, og de sørger næsten altid for, at proppen kommer intakt op ad flasken.

Det er dog langt fra hvermandseje, og de fleste af os har kun normale proptrækkere. Har du flere at vælge imellem, så find den proptrækker, der har den bredeste "spiral". Jo mere af korken proptrækkeren får fat i, jo bedre.

 

Så skal der åbnes
Dagen før, du planlægger at åbne en gammel flaske vin, især portvin, er det en god idé at stille flasken op. Der er næsten altid bundfald i vinene, og det må meget gerne blive i flasken - sørg for flasken har stået op i mindst 24 timer, så ordner tyngdekraften resten af arbejdet.

Når du åbner, skal du have proptrækkeren helt ned i korkproppen. Det handler igen om at få fat i så meget som muligt.

Hiv langsomt op, og prøv så vidt muligt at hive lige op i stedet for at vrikke til siderne (som de fleste tjenerproptrækkere gør).

 

Hvis det går galt
Nogle gange er det lige meget, hvor forsigtig du er, eller hvor god en proptrækker du har. Knækker proppen, kan du forsøge at få det sidste af den op ved at sætte proptrækkeren i igen, men hvis det er umuligt, er der kun én udvej.

Skub resten af korken ned i flasken - enten med proptrækkeren eller den anden side af noget bestik.

Herefter hælder du hele vinen gennem et tefilter eller en meget fin si. Server gerne i en karaffel, vinen skal ikke hældes tilbage til det resterende kork og bundfald.

Sæt gerne den tomme flaske på bordet, så dine gæster kan se, hvad de drikker.

 

Et sidste tip
Uanset om det lykkes at få proppen op intakt eller ej, så hæld den gamle vin, og især portvin, gennem et tefilter. Det er næsten umuligt at undgå bundfald uden.

- og husk - at selvom korken er helt ødelagt, gammel og smuldrer ud over det hele, kan vinen sagtens være fantastisk. Smag altid på din vin - ligemeget hvad!