Vin og mad, Guides & Områder / 27-02-2020 15:45:16

Rundt om Riesling


Af Malene Bach

Riesling. En af de meget plantede druesorter i verden og kendt for sine karakteristiske petroleumsnoter. Riesling kan også meget andet og udmærker sig ved sin friske syre og skarpe aromatiske profil. I dette indlæg vil vi komme lidt ''rundt om Riesling'' - en rejse, der går hele verden rundt, men som vil ende i Tyskland, hvor den er blevet ''kåret'' til deres nationaldrue. Og Riesling bærer sin kroning flot. Der kommer meget flot Riesling fra denne store, vinproducerende nation.

ries (2)

 

Samme drue - mange klædninger

Riesling kommer i alle afskygninger. Fra de knastørre vine til de helt søde - ja, den kære Riesling kan så sandelig have et forskelligt udtryk alt efter klima, producent og ikke mindst produktionsmetode. Fælles for dem er dog, at vinene lavet på Riesling sjældent lagres på fad. Det ville da næsten også være synd at maskere de fine aromaer og den rene frugtkarakter, som udmærker druen og får kendere til at lovprise vinene. De druetypiske aromaer træder tydeligt frem i de fleste af vinene og er svære at overse. Man kan næsten altid kende en Riesling, når man smager den!

En rigtig globetrotter

Riesling dyrkes som sagt overalt i verden lige fra Tyskland over Alsace til Australien - for ikke at nævne mange andre lande. Selv et land som New Zealand huser den fornemme drue. Også Østlandene har taget druen til sig. Så Riesling er en rigtig globetrotter, men det er dog særligt  Tyskland og Alsace, der har markeret sig inden for produktion af kvalitets-Riesling.

 

lemon-756390_1280

 

Rieslings aromaprofil

I koldere klimaer er det særligt aromaer af citrus, der dominerer i næsen, hvorimod varmere klimaer kan få noter af stenfrugt som fersken og pære frem i vinene. Der er også florale og parfumerede noter at finde i vinene, der ofte udviser en rig smagspalette. Og så er der - ej at forglemme - de røgede og petroleumsagtige noter, der især kommer til udtryk i Riesling med alder, men som også kan findes i de yngre vine i mere eller mindre udtalt grad. Der er forskellige faktorer, der bidrager til, at Riesling kan udvikle stærke noter af petroleum. Det er blandt andet druernes modenhedsgrad (egenskaben er mere udtalt ved modne druer, der fx. er senhøstede, og hvor udbyttet har været lavt), et højt syreindhold, og hvis druerne har haft god soleksponering. Hvorom alt er, er det en egenskab ved druen, der enten fortryller eller frastøder - alt afhængigt af præferencer. Det er endda gået så vidt, at nogle producenter, der leverer til et kommercielt marked, ligefrem prøver at undgå at få denne note frem i vinene og betragter den som en fejl. Det skal dog nævnes, at det ikke er alle Rieslinger, hvor noter af petroleum er dominerende, så ønsker man en mere frisk og frugtig stil, er der også Rieslinger, der kan opfylde det ønske!

 

wine-cellar-1329061_1920

 

Aldringspotentiale

Selv om mange Rieslinger kan nydes som unge, hvor det ofte er frugten, der dominerer, kan en del af dem også gemmes på grund af den høje syre. De vil kun blive mere komplekse med årenes gang. Der er ligefrem set eksempler på tør Riesling, der har overlevet i mere end 100 år - og rent faktisk var til at drikke. God Riesling ældes med ynde! 

Tysk Riesling

Riesling er som sagt Tysklands signaturdrue og ofte den første druesort, der strejfer tankerne, når talen falder på tysk vin. Tysk vin opdeles overordnet set i bordvin og ''kvalitetsvin'', hvor klassifikationerne er baseret på modenhedsgraden af druerne (vægten af mosten). Bordvin inkluderer kategorierne Deutscher Wein og Landwein. Produktionen af disse to er ikke overvældende, så langt størstedelen af vinene findes under de to andre kategorier ''Qualitätswein'' og ''Prädikatswein''.

''Qualitätswein'' rangerer fra de tørre til semi-søde, og modenhedsgraden af druerne, der bruges til disse vine, er lavere i denne kategori, men der produceres også topvine inden for kategorien. Region skal angives. ''Prädikatswein'' kan omfatte alt fra tørre til meget søde vine, og druerne har en højere modenhedsgrad. Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Eiswein. Det er de kategorier, der optræder under ''Prädikatswein''. De sidste tre er altid søde og bruges ofte som dessertvine.

Tyskland kan ikke bryste sig af at have et cru-system som i mange af de gamle vinlande. Det var nogle af bønderne dog ikke helt tilfredse med, så de gik sammen og dannede VDP-forbundet (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), og de bedste marker blev klassificeret. I dag opdeler VDP markerne i ''Grosse Lage'' og ''Erste Lage'' svarende til henholdsvis grand cru og premier cru. Selv om systemet ikke er en del af den tyske vinlov, er der alligevel bred enighed om, at nogle af de bedste vine kommer fra disse marker. Så hvis din tyske Riesling bærer dette ''mærkat'', er du ikke gået helt galt i byen...

 

wine-1574625_1920