Guides & Områder / 11-06-2020 13:19:24

Ribera del Duero


Af Malene Bach

Ribera del Duero er en vinregion i Castilla y Leon, som er en af Spaniens største administrative regioner. Det var her, at kultvinen Pingus så dagens lys for første gang. En vin, som senere skulle høste 100 point hos Robert Parker (2004-årgangen) og få Peter Sisseck til at gå over i vinhistorien som en af de mest ikoniske producenter i Ribera del Duero. En vin, der stadig får mange til at knæle af begejstring og anmeldere til at juble, når de smager på de eftertragtede, men desværre meget dyre dråber. Også den mindst lige så berømte Bodegas Vega Sicilia har sine rødder her, hvorfra druerne til deres mesterværk Unico stammer fra; en vin, som bliver nydt i royale kredse og som af mange opfattes som en af de største vine fra området – hvis ikke den største. Men også mange andre producenter fra Ribera del Duero har sat deres solide aftryk på vinscenen; en scene, som er præget af mange forskellige spillere, der kæmper en hård kamp om pointene og om at etablere sig et verdensomspændende ry. Der fremstilles så afgjort vin af høj kvalitet i regionen, hvor Tempranillo-druen med de mange navne, finder sit fineste udtryk og ses som deres store stolthed.

Klima, placering og jordbund

Navnet refererer til Duero-floden (Douro i Portugal), som snor sig igennem regionen og opdeler den i to. Floden nøjes ikke med at pynte i det smukke landskab; den sikrer også en god vandforsyning til vinstokkene, der har brug for det, da nedbørsmængden kun er moderat til lav (400-600 mm pr. år i gennemsnit). Klimaet her kan byde på ekstreme udsving. Meget varme og tørre somre efterfølges af kolde, hårde vintre, og temperaturerne kan svinge mellem -18 grader og op til 40 grader. Bjergkæderne Sierra de la Demanda og Sierra de Guadarrama kaster deres skygger over området og sammen med den indenlandske placering bidrager det til at skabe det ekstreme klima. Ribera del Duero ligger nemlig afskåret fra enhver maritim indflydelse på grund af disse bjerge, der flankerer regionen. Selv forårsfrost kan true vinstokkene. De varme dage ledsages ofte af kølige nætter, der bevirker, at druerne får mulighed for at udvikle deres aromapalet til fulde og samtidig bevare noget af deres friskhed. Højden på placeringen af vinmarkerne kan også variere, men nogle vinmarker er plantet i over 850 meters højde over havets overflade, hvilket bidrager til en øget elegance og friskhed i vinene fra disse højtbeliggende steder. F.eks. ligger byen La Aguilera relativt højt, og vinene fra det topanmeldte hus Dominio del Aguila er derfor også mere elegante og friske i stilen end dem fra lavere beliggende områder. Ribera del Duero er placeret nordligt på det store plateau på den Iberiske Halvø. Jordbunden består af en del kalksten (eng: limestone), der er jord indeholdende kalciumcarbonat, og denne type jordbund hjælper planten med at holde på vandet. Lersand udgør også en del af jordbunden mange steder, og da en lerholdig jordbund både køler og holder på vandet, samt bidrager til struktur i vinene, er det ikke overraskende, at nogle af de bedste vinmarker ligger på steder, der indeholder begge dele.

 

ribera_sne

 

Druesorter

Tempranillo (lokale navne: Tinta del País og Tinto Fino) er hoveddruen i Ribera del Duero og står for langt det meste af produktionen. Det er dog tilladt at tilsætte andre druer, og du vil således også kunne finde Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec og Garnacha i rødvinene, men aldrig alene. Tempranillo skal udgøre minimum 75 % af druesammensætningen i en rødvin ifølge lovbestemmelserne. På hvidvinssiden dyrkes der lidt Albillo, men der er tale om en minoritet. Det er dog også tilladt at tilsætte en lille andel af denne drue i rødvinene. Garnacha Tinta tages flittigt i brug, når der skal laves rosévine, men Tempranillo lægger også krop til flere af roséerne, der som minimum skal bestå af 50 % af de tilladte blå druesorter.

Regioner

Ribera huser bla. 3 forskellige regioner, og hovedbyerne i de respektive regioner hedder Peñafiel, Roa og San Esteban de Gormaz. Der er nemlig forskel på stilen her. Omkring Peñafiel har vinene som unge et frugtigt og rundere udtryk. Roa-vinene er kendt for deres elegance og i San Esteban de Gormaz er vinene præget af en utrolig dybde og ren frugt. For at komplicere tingene yderligere vælger producenterne ofte at blende og anvende druer fra forskellige marker/områder i én og samme vin. 

 

ribera_kælder

 

Lagringsbestemmelser

Der gælder nogle bestemte regler for lagringsperioden af vinene.  De unge Tinto Joven vine er vine, der ingen eller under 1 års fadlagring har, og som ender på markedet få måneder efter høsten. Hvis der er tale om en Crianza, skal de røde ifølge reglerne lagre minimum 1 år på egefade og 1 år på flaske. Har du derimod en Reserva i hånden, vil den have lagret minimum 1 år på egefade og 2 år på flaske i rødvinenes tilfælde. Er der tale om sværvægteren Gran Reserva kan du regne med, at rødvinene har lagret 2 år på fad og 3 år på flaske som minimum. Så henholdsvis 2, 3 og 5 år er den tid, som vinene vil have modnet/lagret samlet set, inden de frigives på markedet.

Den burgundiske model?

Ribera del Duero er en relativt ung appellation, der først opnåede sin velfortjente DO-status i 1982. Men i takt med en øget opmærksomhed fra omverdenen, der for alvor har vendt sine øjne mod Ribera, diskuteres det, om man skal have et klassifikationssystem, der ligner det i Bourgogne. Det ville kunne hjælpe forbrugerne, der i så fald bedre ville kunne orientere sig i blandt de mange og til tider farverige etiketter. Spørgsmålet er dog endnu ikke blevet afgjort, men det bliver spændende at se, hvad fremtiden har i støbeskeen for Ribera. Det Ribera, der både huser Dominio de Pingus, Hacienda Monasterio og Bodegas Vega Sicilia, samt mange andre gode producenter. Det Ribera, som for alvor har cementeret sin position inden for vinverdenen og har været fødestedet for 100-points Pingus. Det Ribera, som så mange kender og elsker!

 

Kilder:

https://www.riberadelduero.es/es

https://www.wine-searcher.com/regions-ribera+del+duero

https://winefolly.com/deep-dive/introduction-soil-types-wine/