Guides & Områder / 08-07-2021 22:03:32

  Provence: Hav, cikadesang og rosévin


  Af Malene Bach

  Provence. Cikadesang og salte havfornemmelser. Lange kyster og fugleskrig, der genlyder fra himlen over havets vandrette azurblå linje, et paradis for badegæster, madelskere og kunstnertyper med hang til drømmerier og en feberagtig inspirationstrang. En susen breder sig i de strengt opretstående cypresser, der vejrer i den lette middelhavsvind, et klima uden ekstremer, hvor milde vintre afløses af meget varme somre. Vinavlerne, der planter deres stokke i den tørre provencalske jord, må passe på sommerheden, der kommer listende og smyger sig om stokkene, som sveder i varmen under solens bageovn. Varmen kan nemlig være en udfordring, resultatet kan være overmodne druer, og det er få winemakere selvsagt interesserede i. Mistralvinden kan afbøde en del af solens brændemærkning, men den stærke vind kan gøre skade på de vinstokke, der ikke nyder en beskyttet placering bag en bakke eller lignende, men står blottede over for vindens Goliat-kræfter. Når det så er sagt, så udgår nogle af verdens bedste rosévine fra det solvarme middelhavsområde, hvis du spørger mange vinkendere, der har forelsket sig i roséerne herfra.  

   

  iStock-1222099604

   

  Den største appellation i Provence er Côtes de Provence. Herfra strømmer en stor del af den rosévin, der nydes på terrasserne rundt omkring. Grenache, Syrah, Mourvédre og Cinsault, de typiske Rhône-favoritter, indgår i de lyse roséer, der gerne er til den elegante og lettere side, forfriskende og lige til sommerbordet, ofte med en let saltet mineralitet, der henleder tankerne på Middelhavets rolige bølgeskvulp og friske havvinde, helt zenagtigt. Ja, der er sørme dejligt i Provence.

  Enkelte mindre regioner, der har udmærket sig på særlig vis, har fået lov til at tilføre deres navn på etiketten på vinene. Det gælder bla. Sainte Victoire, der befinder sig øst for Aix-en-Provence. Mange malere har fundet den tiltrængte inspiration og ro her, og både Cézanne og Picasso levede her, dybt fascinerede af områdets middelhavsidyl og motivrigdom. Området bærer navn efter en kalkstensholdig bjergkæde af samme navn, terroiret er ligeledes rigt på kalksten, hvilket giver unikke vine med en flot dybde og mineralitetsoverflod. 

   

  iStock-612255330

   

  Et andet navn, der fortjener at blive nævnt, er Bandol. Godt nok er Bandol mest berømt for sine rødvine, men der laves også fyldig rosévin fra vinmarkerne, der omringer kystbyen af samme navn. Især Mourvèdre spiller førsteviolin her og kendes på sin krydrede karakter, men Grenache får også lov til at være med, når der skal fremstilles rød- og rosévin i kælderen. Sidstnævnte fætter modner dog hurtigt, så winemakeren skal være ekstra vakse under disse meget varme himmelstrøg. Derfor planter man ofte Grenache på nordligt, køligere beliggende lokationer, mens Mourvèdre får lov til at vokse de varmere steder. En anden vigtig ''ingrediens'' i mange af vinene er Provence-yndlingen Cinsault, der gerne suppleres af Syrah og Carignan i forskellige mix. Bandol-roséerne regnes for at være en provencalsk specialitet med deres krydrede og ''jordagtige'' karakter, en særoplevelse, rosé i feinschmeckerklassen, der egner sig godt til mad.

  Det var blot et lille udpluk af Provence, en rigtig middelhavscharmør, der tiltrækker turisterne år efter år.

  Nedenfor kan du se vores udvalg af vine fra Provence fra Negrel-familien, hvis økologisk certificerede og flot ratede roséer serveres på Michelinrestauranter verden over.