Vin og mad / 01-10-2020 12:53:46

  Portvin til desserter


  Af Supervin

  Portvin kommer i mange versioner. Fra de powerfulde vintageportvine, der ofte skal bruge årtier, før de åbner sig op og udfolder deres smagspalette til de mere tilgængelige og blødere LBV'er, der som udgangspunkt er drikkeklare ved frigivelse. Fra de nøddeagtige tawny'er til de mere frugtige ruby'er. Portvine er i mange tilfælde søde, og derfor går mange af dem fortrinligt til desserter. Men hvordan sammensætter man portvin og desserter? Hvilke(n) type af portvin passer godt til chokoladekage? Cheesecake? Is med frugt? Ost? Få svaret her. Klik på billederne for at læse mere om de pågældende vine.

   

  chokoladekage

   

  Chokoladekage

  Chokoladekage er som udgangspunkt kraftig i smagen og kommer ofte med en tung topping/creme. Derfor passer portvin godt til. Hvis der er frugt ovenpå kagen, kan det være en god idé med en portvin af ruby-typen. Ellers anbefaler vi en tawny (med lidt alder) - især hvis der er nødder eller chokoladestykker i kagen. Prøv f.eks. denne ruby eller denne 20-års tawny fra Delaforce:

   

  Cockburns special Reserve:

  cockburns_special_reserve (2)

   

  Delaforce Curious & Ancient 20 Years Old Tawny Port:

   

  delaforce_curios_and_ancient_20_y (2)

   

  cheesecake

   

  Cheesecake

  Cheesecake kommer selvfølgelig i flere varianter og med forskelligt tilbehør. Hvis der er nødder i bunden, kan du med fordel vælge en tawny uden for meget alder, da den i så fald vil være friskere og have mere syre, hvis der er frisk frugt på toppen af din kage. Hvis tilbehøret er mere tungt såsom svesker eller modne blommer, kan en almindelig ruby eller LBV være et bedre valg. Prøv f.eks. denne LBV eller 10-års tawny fra Delaforce:

   

  Delaforce LBV 2013:

  delaforce_lbv_2013 (2)

  Delaforce his Eminences Choice 10 Years Old Tawny Port:

  delaforce_his_eminence_10_y (2)

   

  is3

   

  Is med forskelligt tilbehør

  Denne er lidt mere tricky, da is ofte serverer på en væld af måder og med forskelligt tilbehør. Hvis der er noget ''knas'' til som f.eks. nøddekurve eller lignende, anbefaler vi en tawny. Det samme gælder, hvis der er chokoladesovs eller (friture)stegt tilbehør til som f.eks. bananer. Hvis fokus ligger på den friske frugt, kan en frisk og frugtig ruby være et udmærket valg.

   

  Delaforce Fine Tawny Port:

  delaforce_fine_tawny (2)

   

  Cockburns Fine Ruby Port:

  cockburns_fine (2)

   

  frugt blåskimmelost

   

  Blåskimmelost

  Blåskimmelost bruges af og til som dessert. Til kraftige typer af blåskimmeloste passer vintageportvin fortrinligt. Den klassiske kombination udgøres af Stilton og vintageportvin. Her må der både power, høj alkohol og en god portion sødme til for at kunne stå i mod ostens kraftige og intense smag. Til mindre kraftigt smagende typer af blåskimmelost som f.eks. roquefort kan du med fordel servere en LBV. Prøv gerne disse tre portvine til blåskimmelost med kiks eller brød:

   

  Delaforce Quinta da Corte Vintage 1995:

   

  delaforce_vintage_1995 (2)


  Delaforce Vintage Port 2003:

   

  delaforce_vintage_2003 (2)

   

  Taylors LBV 2014:

   

  taylors_lbv_2014 (2)