• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 23-01-2020 10:09:17

Om vinhuset Tenuta Sette Ponti og deres vine


Af Malene Bach

Tenuta Sette Ponti er et anerkendt vinhus i Toscana, der dog også har besiddelser på Sicilien. Ejerne er bagmændene bag store vine som Orma og Oreno. Trods ratings op til 99 point er sidstnævnte er nok den mest oversete Supertoscaner i Danmark. Ejendommen i Toscana har været i familiens besiddelse siden 1950, hvor Alberto, faderen til den nuværende ejer Antonio Moretti, købte ejendommen af to prinsesser. Ambitionerne hos Antonio er skyhøje: Han vil lave stor vin og gøre Toscana ære.

Tenuta Sette Ponti imponerer anmelderne

Man må sige, at Moretti har nået sit mål og har formået at etablere sig som en betydningsfuld spiller både i og udenfor Toscana. Tenuta Sette Pontis Supertoscanere høster gang på gang høje ratings fra de helt store anmeldere som James Suckling og Robert Parker. Vinene tilhører den absolutte topklasse og kan konkurrere med de berømte stjerner Sassicaia og Ornellaia. Siden erhvervelsen af ejendommen, er besiddelserne kun vokset, og Tenuta Sette Ponti råder nu over 330 hektarer og producerer 55 forskellige vine. Det er dog især deres Supertoscanere, der har gjort sig bemærkede og imponerer anmelderne.

 

vinmarker tenuta sette ponti

 

Orma: En lille diamant mellem Sassicaia og Ornellaia 

Særligt vinen Orma er lidt af et unikum. Marken, der har givet navn til vinen, er placeret i smørhullet mellem Sassicaia og Ornellaia. Naboerne vil give deres højre arm for at erhverve de blot 5,5 hektar. Men den tidligere ejer var stædig og nægtede at sælge. Det blev Antonio Moretti, der blev den heldige, som fik lov til at købe marken. Ud af det kom vinen Orma. 2014-årgangen opnåede samme antal Parker-point som Sassicaia - et bevis på, at Orma fuldt ud lever op til sine berømte naboer!

 

orma

 

Oreno: Den mest oversete Supertoscaner i Danmark

Druerne til Oreno stammer fra hele 75 år gamle vinstokke, og vinen er et klassisk Bordeaux-blend af druerne Merlot, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot. Navnet er inspireret af floden, der krydser Tenuta Sette Pontis jord. Anmelderne har heldigvis fået øjnene op for Oreno, og Suckling tildeler 2016-årgangen 99 point. Oreno vil næppe blive ved med at være overset i Danmark...

 

oreno-1

 

Crognolo: ''The Tignanello Killer''

Crognolo er blevet døbt ''The Tignanello Killer'' af italienerne, fordi vinen i flere årgange har fået samme eller bedre ratings end den verdensberømte Supertoscaner Tignanello. Vinen overhaler Tignanello med flere længder, når man sammenligner pris, kvalitet og smag. Crognolo er primært lavet på Sangiovese tilsat lidt Cabernet Sauvignon og Merlot, og dette magiske blend begejstrer anmelderne gang på gang...

 

crognolo

 

De syv berømte broer

I Toscana ligger der syv berømte middelalderlige broer, der krydser Arno mellem Arezzo og Firenze. En af dem kan anes i baggrunden på maleriet Mona Lisa af Leonardo da Vinci. Inspirationen til navnet Tenuta Sette Ponti stammer herfra, og navnet betyder ''De syv broer''.

De ældste vinstokke, som Tenuta Sette Ponti råder over, stammer helt tilbage fra 1935. Ældre vinstokke yder mindre, og det giver druer af høj kvalitet med ekstra koncentration. Til at tage vare på produktionen og yde rådgivning har de hyret et team af eksperter, heriblandt professoren Daniel Schuster, der er med til at styre vinhuset mod nye højder. I topmoderne kældre med de allerbedste egetræsfade laver de deres fantastiske Supertoscanere og andre vine af meget høj kvalitet.