• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 03-01-2023 13:57:34

Mosels eksklusive Riesling-klub: "Bernkasteler Ring"


Af Thor Gottschalk Rasmussen

For nyligt blev en af vores mest populære Riesling-producenter, Axel Pauly, optaget i et fornemt selskab. Den såkaldte "Bernkasteler Ring", der udgør Mosels-regionens elite af Riesling-producenter. I dette blogindlæg dykker vi ned i den spændende og eksklusive vinklub!

Pauly Rieslinger

Tysklands ældste auktions-klub for vinbønder

"Schmecke den Schiefer" - eller på dansk "Smag skiferen". Sådan lyder sloganet for "Bernkasteler Ring", der er baseret i Mosel og som tæller 41 topproducenter fra den berømte vinregion. Deres slogan er en reference til den helt unikke skifer-jordbund i Mosel, der er med til at give Riesling-vinene deres særegne mineralske og aromatiske præg.

Fællesskabet blev grundlagt i 1899 af 7 vinproducenter og er dermed Tysklands ældste vinfællesskab. Producenternes vision var på det tidspunkt at skabe en særlig høj standard for Riesling-vinene fra Mosel. I forlængelse heraf skulle denne klub også fungere som et auktions-fællesskab, hvor man satte sine bedste vine på auktion i Bernkastel by, der ligger i centrum af Mosel. På det tidspunkt var marketing-apparaterne ikke så fintunede som i dag og i år 1900 var sådan en type auktion af enorm betydning for vinproducenternes salg. Alle vinene blev blindsmagt og vurderet af vineksperter før, at de blev sat på auktion. Nøjagtigt som det foregår i dag. Auktionen afholdes engang om året og i det forgangne 2022 faldt der rekordhøje hammerslag på flere af vinene. Således blev Markus Molitor højdespringer med hans 2020 Bernkasteler Doctor Auslese*** Weisse Kapsel, der blev solgt for svimlende 10.000 kroner flasken. 


Modvægt og alternativ til det officielle VDP-forbund

Det største tyske vinforbund hedder VDP og mange vil genkende deres logo med den tyske ørn og drueklasen. VDP tæller over 200 vinproducenter og dækker alle Tysklands vigtigste vinregioner, hvor også et væld af druesorter kan indgå i klassifikationen som "Erste Lage" eller "Grosses Gewächs", der er tyskernes pendant til henholdsvis "1.Cru" og "Grand Cru". I Bernkasteler Ring får man et lokalforankret vinfællesskab med producenter, der er eksperter i lige præcist Mosels terroir og man mener måske, at der er bedre muligheder for at "brande" vinene selv end gennem en mastodont som VDP. Siden 2005 har Bernkasteler Ring selv udnævnt "Grosses Gewächs" Rieslinger, hvilket er sket stort set sideløbende med at VDP, der søsatte denne betegnelse et par år forinden. Bernkasteler Ring anvender selv dette logo på GG-vinene. 

Bernkasteler RIng

Det er imidlertid langt fra alle højkvalitets-producenter, der er medlem af VDP. Udover Axel Pauly kan vi nævne en af vores andre producenter fra Nahe, Martin Tesch, der laver skønne mineralske Rieslinger fra hans 5 enkeltmarker, der alle er klassificerede som Grosses Gewächs. Han valgte imidlertid selv at træde ud af VDP og man finder derfor ikke ørnen eller GG på flaskerne. Man ville således aldrig gætte ud fra etiketten, at der befandt sig exceptionel kvalitet i flasken.
Et andet godt eksempel er Hans-Peter Ziereisen, 100 points-producenten fra Baden, der i øvrigt lige er kåret til en af verdens 100 bedste vinproducenter af Wine&Spirits Magazine. Hans Peter er en eksperimenterende vinbonde og det harmonerer ikke altid lige godt med de mange regler i VDP, så han sælger bare alle sine vine som "simpel"  Landwein. Hans Peters vine er nogle af de mest unikke i Tyskland og han har bestemt ingen problemer med at sælge dem til trods for, at han ikke er medlem af VDP.

Axel Pauly og optagelsen i Bernkasteler RIng      

Axel Pauly blev optaget i Bernkasteler Ring i 2022 og særligt to af hans marker havde særlig betydning for, at han kunne indlemmes i det fine fællesskab - Liesere-Niederberg Helden og Bernkastel Kueser Kardinalsberg. Prøv lige at udtale det højt for dig selv - man kan ikke undgå at blive i godt humør! Førstnævnte er Axels topmark og det er blandt andet herfra han høster druerne til sin flagskibsvin, der både er Grosses Gewächs-klassificeret af Bernkasteler Ring og VDP. Her taler vi en svimlende stejl mark, der skråner helt op til 70 % og som derfor er uhyrligt ressourcekrævende at dyrke. Men resultatet i glasset er al umagen værd og alle Riesling-fans skal unde sig selv at smage hans topvin, der ovenikøbet er prissat ganske lavt ift. mange konkurrenter. 

Læs mere om Axel Paulys topvin her

GG

Søde Rieslinger fra Axel Pauly

Alle GG-vine i Tyskland er per definition tørre, men særligt i Mosel har man stor tradition for at fremstilling af  Rieslinger med en vis mængde restsødme. Det kan du blandt andet læse mere om her. 

Axel Pauly laver en række forrygende søde vine, heriblandt "Steinerd", der kommer fra den førnævnte mark, Bernkastel Kueser Kardinalsberg. Denne mark har nogle exceptionelt gamle vinstokke på op til 70 år og de står plantet på en rød skiferjordbund, der er ret usædvanlig på disse kanter. Det var blandt andet grunden til at Axel Pauly besluttede sig for at købe marken i sin tid. "Steinerd" har en vidunderlig aromatisk dybde og fylde kombineret med en gnistrende mineralitet som de gamle vinstokke henter op fra undergrunden. Det er en af Axel Paulys bedst anmeldte vine og den indeholder 23 gram restsukker pr. liter, hvilket kan betegnes som "feinherb" eller halvsød. "Steinerd" er som skabt til sushi og orientalsk mad, hvor en lille smule sødme er godt til at dæmpe de krydrede eller stærke elementer i retterne. 

Læs mere om Steinerd her

steinerg blog