• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
OM SUPERVIN / 31-01-2023 12:49:29

Michel Rolland kommer til Supervin - bliv klogere på verdens største vinmager her


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Vi har fået den enorme ære af at byde Michel Rolland velkommen i Supervin torsdag d. 16. februar til en stort anlagt smagning af vinene fra Rolland & Galarreta. I den anledning tegner vi et portræt af den verdensberømte vinmager her. 

Du kan købe billetter til smagningen med Michel Rolland lige her
OBS - der er snart udsolgt, så du skal ikke vente med at købe. 

 

Rolland & Galarreta - verdens største vinmager Michel Rolland og Spaniens mest succesfulde vin-entreprenør, Javier Galarreta, har sammen skabt et af Europas mest spændende vinprojekter. Siden Supervin sidste år begyndte at sælge vinene fra R&G er de på rekordtid blevet nogle af de mest populære blandt vores kunder. Nu får du en "once in a lifetime"-mulighed for at smage dig igennem den imponerende række af vine fra R&G sammen med selveste Michel Rolland og Javier Galarreta. Vi skal ikke lægge skjul på, at vi selv er lidt "star struck" over at Michel Rolland kommer til Hjørring, da vi har at gøre med den vel nok mest indflydelsesrige personlighed indenfor vinverdenen de seneste 50 år. Læs med her og få historien om Michel Rolland.  

Michel Rolland 2

Pomerol ind med modermælken

Den 75-årige Michel Rolland er født ind i vinverdenen på Château Le Bon Pasteur i Pomerol som hans forældre ejede. Et lille, men prestigefyldt Pomero-slot med omkring 7-8 hektar vinmarker lige på grænsen til St-Èmilion. Den vinøse indflydelse var enorm allerede fra begyndelsen og for Michel Rolland har det aldrig faldet ham ind at beskæftige sig med andet end vin. Han besluttede derfor at studere ønologi på Bordeaux' berømte vininstitut, hvor han i øvrigt også mødte sin kone, Dany Rolland. Sammen med Dany grundlagde han i starten af 1970'erne et vin-laboratorie i den østlige del af Bordeaux, der blev hans første skridt ind på den store vinscene. Fra hans laboratorie begyndte Michel og hans team at rådgive andre vingårde i Frankrig og konsulentvirksomheden fik hurtigt store kunder i butikken såsom Bordeaux' 1. Cru'er Château Angelus, Château Canon og Château Gaffeliere. Senere hen fik Michel også kunder i USA (Harlan Estate og Screaming Eagle), Argentina, Chile, Brasilien samt andre Sydamerikanske lande, hvor hans indflydelse på vindyrkning og fremstilling har været enorm. 

Den flyvende winemaker og de mange Parker-points

Michel Rolland var og er en sand pionér, når det kommer til vinmager-gerningen. Han var den første i verden til at skabe en forretning ud af at flyve rundt blandt vingårde og rådgive dem i, hvordan deres vine kunne forbedres. I dag konsulterer Michel Rolland for mere end 150 vinerier fordelt på 13 forskellige lande. Derudover gør yderligere 400 producenter brug af hans laboratorie i Bordeaux, så mængden af kunder er på et niveau, som ingen andre kan matche. Og hvis man tror, at Michel Rolland med årene har lagt arbejdet over på andre, så kan man godt tro om igen. Han smager og analyserer selv omkring 40.000 vine om året! Og det burde være dobbelt så mange ifølge ham selv, men tiden tillader ikke mere. 

I takt med at Michel Rollands kundeportefølje voksede op gennem 1980'erne og 1990'erne blev hans indflydelse på den globale vinstil også tydelig. Han havde en helt særlig evne til at opnå høje ratings hos Robert Parker og Michel Rolland er højest sandsynligt den vinmager med flest 100-points vine på CV'et. Mange vinjournalister kritiserede ham imidlertid for at fremelske for mange bløde og drikkevenlige vine med moden frugtsmag, afrundede tanniner samt generøse mængder fadkrydderi - en vinstil, der i særlig grad appellerede til Robert Parker, der bestemt også var med til at sætte kursen for, hvilke vine, der var populære. Og hvad siger Michel Rolland selv til den kritik? 

Michel Rolland hævder, at han ikke har nogen bestemt stil og at han altid stræber efter at lave den bedste vin ud fra det terroir han står med: 

“When I taste Napa Cabernet it is definitely not Pauillac or somewhere else, or Cabernet in Italy, which is completely different; I am not making the style – that is coming from the soil and the location where we are. 

Når det så er sagt, så skal der ikke herske nogen tvivl om, at Michel Rolland er glad for at bruge egetræsfade i sin vinfremstilling og han er overbevist om, at hvis man har to store vine, hvoraf den ene modnes 18 måneder på ståltank og den anden på egetræsfade, så vil man foretrække sidstnævnte. Forklaringen er enkelt: 

"Because oak gives the wine more intensity and density. Just the small oxygenation coming through the wood helps a lot in the ageing process. Part of the problem is that the critics taste wine too young. Journalists come to Bordeaux in March to taste the new vintage and say the wine has too much oak. This is like saying that a baby in its cot is small. It’s no great surprise that a four-month-old wine that has spent 18 months in barrel is going to taste of oak.

Michel Rolland

Michel Rolland smager og analyserer selv omkring 40.000 vine om året! 

Et nyt eventyr i Spanien - Rolland & Galarreta

Selvom Michel Rolland er født og opvokset i Pomerol og har grundlagt sin stjernestatus i Bordeaux, så har han altid haft et godt øje til Spanien, hvor han mener, der ligger et kæmpe uudnyttet potentiale. Derfor vælger han i 2010 at indgå et partnerskab med Spaniens dygtigste vinentreprenør, Javier Galareta, der kender det spanske terroir til perfektion. Kombineret med Michel Rollands vinmager-færdigheder har de til sammen skabt en imponerende serie af vine, der tager os på en smagsmæssig rundrejse i Spaniens bedste vinområder. Lige fra Rueda, Rioja og Ribera del Duero til Priorat i Catalonien. I alt råder de over 80 hektar vinmarker, der dyrkes af små vinbønder, som hver især er særligt udpeget af Javier og Michel. Det er også en af forklaringerne på, at produktionerne er meget små og nærmest kultagtige med helt ned til få tusinde kasser per årgang. På den måde står dette projekt i skærende kontrast til Michel Rollands projekt i Argentina med "Clos de los siete" som producerer op mod 1 mio. flasker om året fra hele 850 hektarer!
Missionen i Spanien ligger helt klar for de to vinpionerer - at lave moderne, elegante, terroir-drevne vine, der skal løfte de berømte spanske regioner endnu længere op i det internationale vin-hierarki. Med en perlerække af verdensklasse-ratings og imponerende anmeldelser er de to vinpionerer godt på vej med deres projekt og til trods for det skyhøje niveau, så er priserne på vinene fortsat meget favorable!

Udpluk af R&G-anmeldelser:

  • Bedste spanske Syrah (CIVAS)
  • Bedste Priorat og (delt) bedste spanske rødvin (Decanter)
  • Bedste Ribera del Duero-value (Vinbladet)

Du kan læse mere om vinene fra Rolland & Galarreta lige her.

Vine fra R & G