• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 09-08-2023 13:27:24

Meursault - en af Bourgognes kronjuveler


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Bourgogne er pt. den mest hypede vinregion i verden og sådan har det været igennem snart et årti. En af de mest bemærkelsesværdige ting ved dette er, at efterspørgslen stort set er lige stor på både rød og hvidvin. De bedste hvidvine kommer fra Côtes de Beaune, nærmere bestemt Meursault, Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet, der ligger i den sydlige del af den gyldne skråning Côte d'Or. Til trods for, at Meursault (stadig) ikke har nogle Grand Cru marker, så har de smørrede, smagsintense og nøddekomplekse hvidvine skabt sig et ry som nogle af de bedste Chardonnay-vine i verden. 

 

Se vores store udvalg af Meursault lige her

 

Meursaults historie 

Meursaults historie som vinproducerende region kan spores tilbage til romertiden. Dog var det i middelalderen, at regionen virkelig begyndte at blomstre, takket være kirkens indflydelse. Mange af vinmarkerne blev ejet eller kontrolleret af kirken, og munke spillede en afgørende rolle i at forfine vinfremstillingsteknikkerne. Disse tidlige dyrkningsteknikker og den dybe forståelse for terroir lagde grundlaget for den kvalitet, vi forbinder med Meursault i dag.

Vi finder byen Meursault midt på den gyldne skråning i Côte de Beaune-distriktet. Selve navnet Meursault menes at betyde "mussehop" - en reference til det lille skel, der traditionelt var mellem Pinot Noir og Chardonnay-stokkene i markerne. Musene skal imidlertid hoppe langt i dag, eftersom der kun findes cirka 10 hektar Pinot Noir ud af det samlede areal på 400 hektar. Der er ingen tvivl om, at Chardonnay er altdominerende her. Meursault omtales tit som den store appellation ud af de tre berømte, og den producerer da også mere end både Puligny- og Chassagne-Montrachet til sammen. Dog skal man lige huske på, at "stort" i Bourgogne skal tages med et gran salt. 400 hektar svarer kun til et areal på 2 x 2 km, og vinbønder i det enorme Languedoc vil sandsynligvis klaske sig på lårene over at kalde det stort. Derfor er mængderne, der skabes i Meursault, stadig yderst begrænsede i forhold til den globale tørst, der er på vinene herfra. 

iStock-1170575283-1

Perfekt terroir for Chardonnay

Markerne i Meursault er velsignet med en bourgogne-klassisk jordbund, der er rig på kalksten og mineraler. De ligger perfekt placeret med en sydøstvendt eksponering til solen ved foden af Côte d'Or, der samtidig yder læ for vinden. Disse ting til sammen giver Chardonnay-druerne det perfekte terroir, der i sidste ende giver Meursault-vinene en uforlignelig smagskoncentration og dybde smagen.

Kun to niveauer - og ingen Grand Crus!
Meursault er i modsætning til resten af Bourgogne relativt nemt at forstå, når det kommer til kvalitetniveauerne. Der er nemlig kun to kategorier: Meursault Village og Meursault 1er Cru. Nogle producenter vælger i første tilfælde blot at skrive "Meursault" på etiketten og druerne kan her høstes fra forskellige marker i kommunen. I tilfældet af, at vinen er lavet på druer fra en enkelt mark, også kaldet lieu-dit, kan producenten vælge at angive dette på etiketten.
Meursault råder som nævnt indledningsvis ikke over Grand Cru-marker, hvilket i manges øjne er forrykt. Dog er det bredt anerkendt at de bedste 1er Cru-marker, Charmes, Perrières og Genevrières sagtens kan følge med Grand Cru'erne fra Montrachet-kommunerne. 

Operasanger fremfor ballerina

Rent stilistisk kan man sammenligne Meursault med en operasangerinde. Det er en vin, der i både duft og smag vil frem i verden og med al sin kraft, fortælle, hvad den har på hjerte. Du kan forvente dig noter af æbler, fersken, citrus, hasselnødder samt florale strejf. Et af Meursaults absolutte varemærker er brugen af egetræsfade. Vinene vil stort set altid have modnet i minimum et års tid på fade, hvilket tilfører masser af krydderier til smagen. Derudover, vil de fleste af vine have gennemgået malolaktisk gæring, hvor den skarpe æblesyre omdannes til blød mælkesyre. Det er denne proces, der giver Meursault sit smøragtige præg og herlige brødagtige duftnuancer, der ofte beskrives som brioche. Det, der gør Meursault-vinene så unikke, er deres evne til på en gang at være overdådige, cremede og bløde i frugten, men samtidig bevare en svævende elegance takket være en perfekt rank syre. 

Meursault

Et af Meursault-vinenes kendetegn er det tydelige fadkrydderi fra de franske egetræsfade. Mange producenter vælger også at gære vinen på egetræsfade, der menes at give en bedre integration af krydderierne i smagen.

Det skal du prøve at spise til en flaske Meursault

Meursault er generelt en fremragende vintype af servere til mad. Den fyldige krop, rige tekstur og komplekse smagsprofil gør den til en alsidig vin og du får her en række forslag til, hvad der kunne være et oplagt match.

  • Skaldyr: Især rigere skaldyrsretter som hummer, krebs eller kammuslinger i en flødesauce vil komplementere Meursaults fyldige karakter. 
  • Fjerkræ: Kylling, kalkun eller vagtel i cremede saucer eller med en rig, smør-baseret tilberedning kan være en fremragende parring.
  • Grillet fisk: Fede fisk som laks eller tun, især når de er grillet eller stegt.
  • Foie gras: Den rige smag af foie gras komplementeres godt af Meursaults fedme, der samtidig har godt med friskhed i smagen til at rense munden efter hver bid.
  • Risotto: En cremet risotto, især med svampe eller skaldyr, kan være en skøn kombination med Meursault.
  • Oste: Modne, hårde oste som Comté, Gruyère eller Beaufort kan være en god match. Selv nogle blødere oste som Brie kan fungere godt, afhængigt af vinens alder og karakter.
  • Grøntsagsretter: Grøntsagsretter, især dem med en rigere tekstur eller flødeindhold, som græskar- eller artiskoksuppe, kan også være en god parring.
  • Pasta: Pasta med flødesauce, trøfler eller skaldyr kan også være en fremragende kombination.

Generelt set er nøglen til at parre Meursault med mad at overveje vinens rige tekstur og smagsprofil. Retter med en vis dybde, fedme eller cremethed vil ofte komplementere vinen.