• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 15-04-2020 12:57:53

Malbec: Den fløjlsbløde lilla sag


Af Malene Bach

Malbec er Argentinas flagskib, men blev tidligere associeret med det sydvestlige Frankrig, hvor den menes at stamme fra. D. 17. april er den internationale Malbec dag, hvor druen hyldes verden over, og hvor der flere steder arrangeres begivenheder til ære for den fløjlsbløde lilla sag. Men hvad er Malbecs særlige kendetegn, og hvor dyrkes den i verden? Læs med her i dette indlæg, der er viet til Malbec, da vi også hos Supervin vil fejre druen.

Masser af saft og kraft

Malbec kan kendes på sin intense farve, der ofte har et indbydende skær af lilla over sig. Druen har et højt indhold af tanniner, men som oftest er de indhyllet i en blødhed, der på nænsom vis kærtegner ganen og efterlader et behageligt aftryk. Vinene lavet på den mørklødede drue er som regel kraftige og potente i stilen, og de byder på noter af mørk frugt som solbær, brombær, blomme og blåbær. I varmere klimaer kan de saftige vine få noget nærmest sveskepræget over sig, mens de under køligere forhold kan udvise en floral karakter. Vælger winemakeren at lagre sine vine på egefade, får de ofte et stærkt krydret præg, som er endnu et karakteristika ved saftbomben Malbec. Generelt betragtet tenderer vinene fra Argentina til at være blødere i stilen end dem fra Frankrig. Der er dog også winemakere i Argentina, som stræber efter et mere elegant udtryk ved f.eks. at anvende mere nænsomme metoder til at udtrække farve, tannin og smagsstoffer, mens andre planter deres vinstokke i mange meters højde over havet, hvor det er køligere. Hermed bevarer druen også mere af sin syre, der forlener vinene med en herlig friskhed.

 

druer-2

 

Malbecs rejse: Fra Frankrig til Sydamerika

Mendoza-provinsen i Argentina er centrum for druen, hvilket særligt gælder regionen Uco Valley, ''Napa of the South'', som den indimellem kaldes. Vinene herfra har været med til at bibringe landet et højt ry for sine Malbec-vine. På den ene side beskytter de vældige Andes-bjerge mange af vinmarkerne i Mendoza mod regn, mens den argentinske pampa på den anden side omgiver vinmarkerne. I Uco Valley ligger vinmarkerne mellem 900 til 1500 meter over havets overflade, hvilket gør dem nogle af de højest beliggende vinmarker i Mendoza-provinsen. Det bør derfor ikke komme bag på nogen, at der laves mange fine og elegante vine her. De kolde nætter under månen hjælper med at bevare friskheden i druerne. Også i køligere egne som Patagonien, der består af plateauer, laves der kvalitetsvin. Det skal dog understreges, at Malbec også dyrkes mange andre steder i Argentina.

 

andesbjerge

 

Argentina er dog ikke det eneste sydamerikanske land, der har taget druen til sig. I nabolandet Chile laver de også meget fine eksempler på Malbec, som kommer fra gamle stokke. Når de ikke er for ivrige med kunstvanding og begrænser udbyttet, kan der komme nogle virkelig vellykkede vine ud af det, der kan give selv argentinerne konkurrence. Central Valley i Chile er stedet, hvor der dyrkes en del Malbec i Chile. Vinene hælder til at være mere tanniske i stilen og indgår ofte i Bordeaux-lignende blends.

Frankrig er også stadig en spiller, når det kommer til at lave vin på Malbec-druen, selv om produktionen i 2000 var aftagende. Cahors i det sydlige Frankrig, er det primære sted, hvor druen dyrkes, og den indgår ofte i blends sammen med Merlot og Tannat. Druen dyrkes også i mindre omfang andre steder i Frankrig. I Loire kan den endda optræde som komponent i mousserende vine. 

Også i USA, heriblandt det berømte Napa Valley, finder man beplantninger af Merlot. Malbec kultiveres i en lang række vinområder (AVA, American Viticultural Area), men anvendes dog mest i meritage-blends sammen med andre druer (meritage-blend = et blend, hvori der indgår mindst 2 af druesorterne fra Bordeaux).

 

rødvin_malbec

 

D. 17 april: Malbecs mærkedag

Malbec har altså rejst verden rundt og har begejstret både syd- og nordamerikanere såvel som europæere efter sin lange rejse over Atlanten. I dette indlæg har vi hyldet Malbec, men der er bestemt også mange andre druer, som fortjener en mærkedag! 

Nedenfor finder du en masse eksempler på vine, som du kan bruge til at fejre Malbec-dagen med... 

 

klode