• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 29-04-2021 14:53:42

Magi fra Mosel: Weingut Axel Pauly


Af Malene Bach

Mosel: En berømt region, hvor mange producenter kæmper om en plads på vinhimlen, og hvor det ikke altid er lige nemt at gøre sig bemærket blandt mængden af håbefulde producenter. Mosel-Riesling: Et ord, hvor mange vinkendere nikker indforstået, når de hører det og bryder ud i applaus, mens de tager kenderminen på. For der er bare et eller andet ved det der Mosel-Riesling, der vækker noget i folk. Det er Mosel, det er sprødt, det er mineralsk, det er lækkert! Axel Pauly er den nye stjerne i Mosel. Så er det sagt - med en fed streg under, stort punktum og alt det. Mange hylder ham allerede som en af de mest dynamiske unge vinmagere i Mittelmosel. Vejen til stjernehimlen har ikke været nem for den karakterfaste vinproducent, men har været belagt med forhindringer, sorte huller, der dog ikke formåede at opsluge winemakerens bestræbelser på at producere verdensklassesvine. Men hvem er Axel Pauly? Og hvorfor har hans vine gjort sig bemærket?

 

iStock-1068874486


Ude godt, men hjemme bedst

Axel Pauly har set meget af verden. Frankrig, New Zealand og Californien har alle fået besøg af winemakeren, der til sidst endte med at slå sig ned i Mosel for at overtage familiens vingård. En klassisk ude-hjem-fortælling, hvor traditionen og familien trak mere end rejseriet. Nok ændrer verden sig hurtigt, udviklingen drives frem af historiens hjul, men i Mosel går det lige lidt langsommere ifølge Axel Pauly, der føler sig forankret her og ikke har nogle planer om at forlade familieforetagendet. Winemakeren føler sig stolt - det ord bruger han selv - når han står på de stejle skråninger og skuer ud over vinmarkerne, som de forrige generationer har plejet og passet. Nu er det så Axel Paulys tur. Og Axel Pauly er en mand, der ved, hvad han vil. Hvis man tager et nærmere kig på flaskerne (husk at vende den vandret), vil man se konturerne af tre næser træde frem på etiketten: Axels, hans fars og bedstefars. Tre ikoner, der alle har været med til at sætte deres præg på vingården og - naturligvis - vinene.

 

axel_pauly

 

En ulykke kommer sjældent alene

Axel Pauly havde glædet sig til at videreføre familieforetagendet. Starten blev dog hård. Kun to år efter hans overtagelse af vingården (overtagelsen skete i 2009) brød flammer ud, og vingården måtte bukke under for ildens frådende bid og brændte ned til grunden. Ikke nok med det: Blot syv uger efter blæste en hidsig haglstorm ind over vinmarkerne, som blev jævnet med jorden. Ulykken havde ramt med orkanstyrke, og det var som om, at tingene bare ikke skulle lykkes for den unge Axel. Han var grædefærdig og parat til at give op, men alligevel mønstrede han sine superkræfter, dem som det krævede at rette op på skaderne, og det lykkedes ham at genrejse vingården, ja, ikke bare genrejse den, men bringe den til nye højder.

 

axel_pauly_3

 

Tradition, tro og terroir

Axel Pauly har imponeret publikum med sine høje Riesling-ratings, der især er flotte i den nye 2019-årgang. Og hemmeligheden? Det er en unik kombination af terroir, tradition og tro. Tro, fordi der måtte en stærk tro på projektet til for at det kunne bære frugt trods de hårde odds og dårlige kort, som winemakeren stod med på hånden ovenpå branden og haglstormens hærgen. Terroir, fordi Axel Pauly råder over et meget fint terroir med skiferholdige skråninger på Grosses Gewächs topmarken Lieserer Niederberg-Helden. Det var netop dette terroir, denne mark, som winemakeren havde i tankerne, da han fortalte om sin stolthed over familieforetagendet. Tradition, fordi winemakeren viderefører familiens praksisser, men samtidig lever plads til den fornødne innovation. Intet står mejslet i sten, men sikkert er det alligevel, at winemakeren ønsker at lave Mosel-typiske vine med masser af karakter i en krystalren, elegant og mineralsk stil.

En opstigende komet

Anerkendelserne og de høje point begyndte snart at tikke ind. Det gik stærkt. Allerede i 2014, blot tre år efter branden, kunne Axel lade sig kåre som en af Tysklands bedste unge winemakere. Axel kom også i Eichelmanns søgelys, en ledende tysk vinkritiker, og han udråbte Axel som en af Moseldalens opstigende stjerner. Nu har den unge winemaker bedre kort på hånden end til at starte med, og ifølge eksperterne har vi ikke engang set det bedste fra ham endnu. 

Ja, der er nu engang noget over Mosel-riesling. Og det bliver spændende at se, hvad den unge komet har for som sit næste projekt. Klik her for at se vores udvalg af vine fra Axel Pauly.