• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Viden om vin / 02-05-2024 11:59:01

Luis Cañas - historien om et Rioja-ikon


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Vi kan nu i Supervin præsentere en lang række vine fra et af Riojas mest berømte vinhuse, Luis Cañas. Det familieejede vineri har i op mod 200 år dyrket druer i Rioja og generationer har på skift været med til at bringe Luis Cañas op i den absolutte elite blandt Riojas vinproducenter. Men det var et helt tilfældigt møde med en såkaldt "gourmet-præsident" i 1970, der for alvor ændrede historien for det legendariske vinhus. Læs med i dette blogindlæg og få historien bag Luis Cañas og et indblik i det klassiske Rioja, der også repræsenterer en af de mest moderne producenter i regionen. 

Se alle vinene fra Luis Cañas her

og fra søster-husene

Bodegas Amaren - Rioja 

Dominio de Cair - Ribera del Duero

luis-canas-1

Grundlæggeren Luis Cañas og den nuværende ejer, Juan Luis Cañas. Luis døde i 2019, 91 år gammel. 

200 års vinhistorie bliver ændret ved et tilfældigt møde

Grundlæggeren af det berømte vinhus, Luis Cañas, bliver født i 1928, og selvom det næsten er 100 år siden, så havde forfædrene allerede på det tidspunkt været i gang med vindyrkning i 100 år. Vin er en del af DNA-koden for familien Cañas, der har reserveret flere kapitler i Riojas historiebøger. 

I starten af 1900-tallet var Cañas kendt for at lave frugtige og letdrikkelige vine, som var gæret på hele klaser efter "Beaujolais"-metoden med carbonisk maceration. Vinen blev lavet i en underjordisk kælder, hvorefter den blev fragtet i store tønder godt 100 kilometer med muldyr ad støvede landeveje til Bilbao og San Sebastían, hvor det hele blev solgt til store kooperativer. Det var opskriften for alle vinbønder på daværende tidspunkt i Rioja Alavesa, som et af de førende underområder i regionen. Lige indtil et tilfældigt møde i 1970 ændrede alt.

Luis Cañas sidder på bytorvet og nyder en af sine egne vine med vennerne, da en mand spørger om han må smage. Han viser sig at være formanden for en berømt gastronomisk loge, der øjeblikkeligt får smag for Luis' vine. Snart vendte hele flokken af madentusiaster tilbage efter mere vin, og det gav Luis' blod på tanden. Nu skulle det være slut med at sælge til store kooperativer. Han grundlægger hurtigt derefter familiens vingård og bliver den første vinbonde i Rioja Alavesa til at flaske sin egen vin i eget navn og bryder dermed med en fasttømret tradition, som senere skulle vise vejen for utallige andre producenter med samme drøm. Her starter den kommercielle æra for Rioja-vin og det hele tager fart i 1989, da den nuværende ejer, Juan Luis Cañas, overtager tøjerne i familiefirmaet. 

Luis Canas crianza blog

"The worlds best value for money wine" - Robert Parker

Juan Luis vil ikke kun lave gode "unge vine" og begynder at specialisere sig i de såkaldte Crianza-vine, som de fleste sikkert kender. Det er vine, som gennemgår en vis mængde tid på egetræsfade (gerne en blanding af amerikanske og franske), som er skabt til at kunne holde i længere tid. Til det formål laver han et nyt "state of the art" vineri i 1994 med alle de optimale betingelser for fadlagringen.

De fadlagrede vine bliver en gigantisk succes og det hele kulminerer for Juan Luis, da ingen ringere end Robert Parker i 2012 kårer deres Crianza til verdens bedste value for money-køb. En kåring af den slags går ikke ubemærket hen og Luis Cañas er på det tidspunkt genstand for en regulær mediestorm af den bedste slags. Den utrolige bedrift bliver stærkt medvirkende til Luis Cañas videre succes og snart eksporteres husets vine til mere end 40 lande i verden. Måske er du allerede stødt på deres Crianza på det danske marked tidligere? Hvis ikke, så kan du købe den lige her. Kvaliteten til prisen er stadig lige så utrolig som dengang! 
Se og køb Luis Cañas Crianza her

dominio-de-cair-10

Det imponerende Dominio de Cair i Ribera del Duero, som blev grundlagt i 2008

Luis Cañas skaber to nye vinerier - Dominio de Cair og Bodegas Amaren

Juan Luis har opnået kæmpe succes i Rioja og beslutter sig i begyndelse af årtusindeskiftet at kaste sig ud i et nyt eventyr - denne gang i Ribera del Duero. Han grundlægger i 2008 Dominio de Cair med en klar vision om at bruge tudsegamle vinstokke med lave udbytter som omdrejningspunkt for hans nye vine. På rekordtid opnår Cair-vinene international anerkendelse, hvor blandt andet Decanter kårer deres Reserva til et af Ribera del Dueros bedste køb. Det er en vin som også har været meget kendt her i Danmark, men til en pris helt op omkring 500 kroner. Efter vi har overtaget agenturet på vinen, har vi bragt den ned i et helt andet prisniveau - du finder vinen her. 

Forkærligheden for gamle vinstokke bliver også nøglen til Juan Luis' nye vinhus hjemme i Rioja - Bodegas Amaren. Da hans mor pludselig dør i 1995 har han faktisk længe puslet med tanken om at lave en nye slags Tempranillo-vine i Rioja. Han stifter derfor Bodegas Amaren til ære for sin mor (”Amaren” betyder ”mor” på baskisk). Også her er de tudsegamle vinstokke og lave høstudbytter opskriften på succes. Derudover fremstilles vinene udelukkende i årgange, hvor vejrguderne tillader det. Der eksperimenteres ydermere med helt særlige enkeltmarksvine, "Viñedo Singular", der efter burgundisk forbillede skal vise potentialet fra nogle af de bedste marker i Rioja. En helt nyskabende og moderne tilgang til Rioja-vin, der ellers ikke har tradition for at gå så meget op i enkeltmarker. Du kan læse meget mere om dette i blogindlægget "Rioja-revolutionen". 

gastro luis canas

Fast inventar hos Gordon Ramsey og Ferrán Adriá fra El Buli

Luis Cañas nyder ikke kun stor anerkendelse hos vinanmelderne. Det er også Rioja-vine med et ekstraordinært stort madpotentiale. Juan Luis fortæller blandt andet at Gordon Ramsey serverer deres vine på den prestigefyldte restaurant i London "The Narrow". Derudover har det spanske, gastronomiske fyrtårn, Ferran Adriá fra El Buli, valgt Luis Cañas som den eneste Rioja-vin til hans tapasbar, "Tickets". Her finder du desuden også Bodegas Amarens fremragende fadlagrede hvidvin - se den her. 

4. generation er klar til at tage over

Luis Cañas er i dag blandt de helt store spillere i Rioja og producerer hvert år op mod 2 millioner flasker fra deres mere end 350 hektar vinmarker! Det svarer til cirka halvdelen af hele Pomerol-appellationen i Bordeaux. På trods af de mange hektar og store mængder, så formår de stadig at fremstille terroirtro Rioja-vine ud fra økologiske og biodynamiske principper. Juan Luis' søn, Jon, er allerede en fast del af teamet og den fjerde generation står dermed på spring for at tage over og udbygge Luis Cañas legendestatus i Rioja.