• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad, Guides & Områder / 20-09-2021 11:32:52

Lambrusco: Sprudler af frugt og kælne bobler


Af Malene Bach

Berømt og berygtet. Popularitetskonge, men senere sat af tronen. Flere husker nok Lambrusco, der i 1980'erne og 1990'erne oversvømmede markedet og sneg sig ind ved mange sommerfester. Mange billige og halvdårlige udgaver, der så dagens lys under den røde Lambrusco-feber gjorde, at vinens ry led et nakkeknæk, og festen sluttede brat. Men Lambruscos historie stopper ikke her, ting har det med at vende tilbage, ofte i forbedret udgave, og der er sket meget, siden europæerne og amerikanerne svælgede i sukkersød lige-til-at-hælde-i-halsen Lambrusco fra de italienske vidder. Det helt store ''Lambrusco-land'', Emilia-Romagna, har markeret sig inden for produktion af kvalitetsvin med de blide bobler, og andre italienske områder lige fra Piemonte til Sicilien er fulgt trop. Men hvad er Lambrusco, og hvordan fremstilles vinen med de let perlende '('frizzante'') bobler?  Hvordan nyder du bedst din Lambrusco?  Få svarene i denne lynguide.

 

Den forvirrende vin

Lambrusco-navnet har flittigt været brugt om en række druesorter og deres utallige kloner gennem tidens løb. I dag forbindes navnet især med den mousserende vin fra Italien, men den brede anvendelse har ført en del forvirring med sig i sit kølvand. På stående fod er der - hold nu godt fast - identificeret mere end 60 Lambrusco-sorter, hvoraf især Grasparossa, Maestri, Marani, Monstericco, Salamino og Sorbara bruges i vinene i dag. Lige til at tabe pusten af, hvis alle skulle nævnes ved navn, så det går vi lynende hurtigt henover.

 

lambrusco_le_grott

 

Medici Ermete "Le Grotte" Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Dolce

Le Grotte er lavet på Lambrusco-varianten Grasparossa di Castelvetro. En fyldig vin med lette sødmefulde toner, samt en intens frugtsmag af lune, solbrændte jordbær og kirsebær, der strutter frækt af modenhed. Lambrusco bør serveres ved 8-12 grader for at få mest fornøjelse og friskhed ud af vinen.

 

Fremstilling af Lambrusco: Ligetil eller mere kompleks vin

Lambrusco fremstilles ofte efter den såkaldte Charmat-metode, hvor andengæringen foregår på en forseglet/lukket tryktank, hvorved vinen får sine fine, lette bobler. Nogle Lambrusco-varianter kan også være fremstillet efter den traditionelle metode kendt fra Champagne-distriktet, hvor vinen får lov til at andengære på flasken under kontakt med gærresterne, hvilket giver en mere kompleks vin. Lambrusco findes således i alle stilarter: Fra de ligetil, let tilgængelige vine til de mere komplekse og karakterfulde af slagsen. Lambrusco for alle?

 

Er Lambrusco altid rød? Få det overraskende svar her...

Lambrusco-vinene er ofte svagt lyserøde, roséfarvede, til mørkrøde i farven, men der findes sågar hvid Lambrusco, selv om de fleste nok forbinder Lambrusco med de røde bærfrugtige dråber. Ofte har Lambrusco en lav alkoholstyrke, ca. 5-8 %, ingen alkoholtung brombasse, dog oftest med flot vægt og intensitet alligevel. Lambrusco er ikke kun de søde og dessertegnede bærforførere, men findes også i tørre, mere madvenlige udgaver. Her er et eksempel på en Lambrusco i tør stil:

 

unique_brut_lambrusco

 

Unique Rosé Brut Lambrusco

 

En Lambrusco med champagnekarakter? Unique er i hvert fald lavet på samme måde som de dyre franske bobler med andengæring på flaske og hele 30 måneders lang bærmekontakt. Heraf stammer de komplekse brød- og briochenoter, der kærtegner næsen i duften. De suppleres af en let og feminin bærsynfomi. Et unikt Lambrusco-fund på sorten Lambrusco Marani. Vinen passer perfekt til fiskeretter, skaldyr og italienske specialiteter. Lambrusco kan med fordel serveres i Champagneglas som disse.

 

En vin med bred anvendelse: Passer til det meste

Lambrusco er nem at nyde for de fleste og passer godt til en del mad. Lambrusco kan ledsage alt fra parmaskinke til pizza og pasta bolognese og meget andet godt fra landet med støvlehælen. De sødere udgaver er flotte ledsagere til bærdesserter og kager. Nogle udgaver kan sågar gå til krydret asiatisk mad og lignende. Lambrusco er en vin med bred anvendelse.

Lambrusco-festen er først lige begyndt, og mon ikke vi vil se endnu flere kvalitetseksemplarer i fremtiden, når forbrugerne igen får øjnene op for det lurende Lambrusco-potentiale i den tidligere så udskældte vin, der er langt bedre end sit ry. Lad dig forføre af Lambrusco og genopdag kærligheden på ny...

 

iStock-1220017909

 

 

Se vores udvalg af Lambrusco ved at klikke her