• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Viden om vin / 13-06-2024 10:02:49

Lær området at kende - Ribera del Duero


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Vinene fra Ribera del Duero hitter som aldrig før - både internationalt, men i dén grad også herhjemme, hvor danske vinnydere i stor stil lægger de fyldige Tempranillo-vine i kurven. I dette blogindlæg zoomer vi ind på vinområdet og de forskellige stilarter, hvor vi samtidig giver svaret på, hvordan Ribera del Duero-vinene adskiller sig fra Rioja, der traditionelt har nydt førerstatus som Spaniens mest kendte vine. 

Et lille oversigtskort af Ribera del Dueros placering i Spanien. På kortet kan du også se nogle af vores mest populære producenter fra området. 

SE ALLE VORES VINE FRA RIBERA DEL DUERO HER

Ribera del Dueros popularitet er ganske ny

Den kendte danske forfatter og vinanmelder, Søren Frank, har for ikke længe siden udtalt i en af hans podcasts, at Danmark er det land i verden udenfor Spanien, hvor der drikkes mest Ribera del Duero-rødvin målt pr. indbygger. En tendens vi også kan nikke genkendende til og vi mærker en nærmest magnetisk tiltrækning på de tilbud vi sender ud, når der står Ribera del Duero i emnefeltet. 

Vi finder Ribera del Dueros godt 22,000 hektar vinmarker et par timers kørsel nord for Madrid. Her skærer den berømte Douro-flod igennem vinområdet og løber hele vejen til Portugal, hvor den munder ud i Atlanterhavet. Selve vinområdet strækker sig godt 130 kilometer, hvor det krydser provinsbyerne Soria, Burgos and Valladolid. Floden spiller en helt afgørende rolle for vindyrkningen, hvor den afgiver hhv. kulde og varme i løbet af året.

Ribera del Dueros position som en af Spaniens og verdens førende vinregioner er faktisk ganske ny ift. andre klassiske områder. Området fik først sin ”DO”-status (Denominación de Orígen – den næsthøjeste kvalitetsbetegnelse i Spanien) i 1982, hvorefter der er kommet mere end 200 producenter til. Regionen kunne faktisk have opnået den højeste rangering, DOCa i 2008, men man har aldrig søgt om dette og derfor er Ribera del Duero spøjst nok stadig "kun" en DO region.

Indtil for ganske nyligt stod de mange vinproducenter fra Ribera del Duero i skyggen af naboen mod øst, Rioja. Hvis man er over 40 år gammel vil man i hvert fald ikke være stødt på mange Ribera del Duero-vine i supermarkedet, hvor Rioja dominerede den spanske afdeling. Undtagelsen her er naturligvis Spaniens ældste og mest berømte producent, Vega Sicilia, hvis historie rækker helt tilbage til 1864.

Op gennem 1990’erne boomede salget af vin fra Ribera del Duero og utallige af nutidens mest kendte vinhuse fik for alvor fodfæste i disse år - blandt andet en vis dansker, der for alvor satte Ribera på verdenskortet på linje med Vega Sicilia. Hans bedrifter i Ribera del Duero har selvsagt betydet meget for danskernes interesse for områdets vine. 

Tempranillo -1

Dominio del Águilas tudsegamle Tempranillo-vinstokke på mere end 100 år. Her kan der kun høstes ved håndkraft og som du kan se, kommer der kun få drueklaser på hver vinstok. 

Tempranillo – kongedruen hersker i det ekstreme klima

Ribera del Dueros berømmelse er skabt på Tempranillo-druen, der spiller hovedrollen rødvine herfra. Mindst 75 % af vinene skal være Tempranillo for at kunne godkendes som officiel Ribera del Duero, men rigtig mange af vinene er fremstillet på 100 % af den populære druesort. Du kan støde på blends, hvori der indgår Cabernet Sauvignon, Grenache og Manzuelo samt andre sorter, men Tempranillo er stjernen. Meget lig Sangiovese i Toscana. 

Klimaet i Ribera del Duero er helt unikt og er med til at adskille vinene markant fra Rioja. I Ribera del Duero ligger vinmarkerne et godt stykke inde i landet og bliver ikke kølet på samme måde af havvinde som i Rioja. Selvom Douro-floden har indflydelse, så er det generelt en varmere region.

Temperaturudsving mellem nat og dag er afgørende for den bedst mulige modning af alle typer druesorter og her har Ribera del Duero helt ekstreme udsving - sommertemperaturerne kan nå op på glohede +40 grader, mens der om vinteren kan blive helt ned til -16 grader på de koldeste parceller. 

En anden nøglefaktor er højden. Vinmarkerne i Ribera del Duero er blandt Europas højeste og rækker næsten en kilometer over havets overflade. Dermed er druerne tættere på solens skarpe stråler og de beskytter sig selv ved at udvikle et tykkere skind. Det tykke skind giver mere farve, intensitet og tanniner til vinene. Det øger samtidig både sukker og syreindholdet, så vinene bliver generelt mere robuste og powerfyldte end Rioja. 

En Ribera del Duero har typisk noter af mørke kirsebær, brombær, solbær samt kaffe, lakrids og chokolade fra fadlagringen. Ofte vil vinene have et udtalt fadpræg fra lagring på særligt fransk egetræ. Der anvendes dog også mindre portioner amerikansk eg, som netop har været synonym med Rioja. Tiden trend går dog imod mere fransk/europæisk eg og gerne lidt mindre nye fade for at give frugten mere spillerum. 

To forskellige Ribera del Duero-producenter - traditionalisten og avantgardisten!

Ligesom i ethvert andet vinområde, findes der enorme forskellige blandt producenterne, da både dyrkning, terroir, druesorter, vinificering og fadlagring kan variere en hel del. Hvis du ønsker at opleve den helt klassiske Ribera del Duero-stil, så kast dig trygt over Lopez Cristobal, der var Supervins første producent. 

Lopez Cristobal råder over 50 hektar vinmarker, fordelt på 9 terroir-specifikke parceller omkring Roa de Douro. Når du klikker ind på Lopez Cristobals udvalg af vine, så vil du se, at huset dominerer på stort set alle niveauer. Lige fra deres La Linde, der er kåret til bedste Spaniens bedste rødvin til Bagus, der hvert år høster ratings på niveau med de helt store kultnavne.  

Her bliver hovedsageligt brugt franske egetræsfade og kun en lille andel amerikanske, så fadnoterne udgøres i stor stil af kaffe, cedertræ, tobak og chokolade. 

LC

Dominio del Aguila - Ribera del Dueros hotteste kultnavn

Den første producent i Spaniens vinhistorie til at score 100 points to gange hos Robert Parker i én og samme årgang. Senest blev ALLE Dominio del Águilas rødvine rated mellem 95-100 points af verdens mest indflydelsesrige vinanmelder. Vi er så privilegerede, at have været med fra starten af Jorge Monzons vineventyr, der kun har varet i foreløbigt 14 år. På rekordtid har Jorge formået at skabe et af Spaniens og Ribera del Dueros største navne. 

Jorge Monzon har et CV, der kan give de fleste vinmagere sved på panden med erfaring fra to af verdens bedste vinhuse, Romnée Conti og Vega Sicilia. Skæbnen vil at Jorge vinder i lotto og for pengene køber han topmarker i den lille landsby, La Aguilera, der blot huser 500 indbyggere. Du kan læs hele historien om Dominio del Aguila i dette blogindlæg.    

Picaro

Det, der adskiller Aguila fra alle andre er til dels deres terroir og så det magiske touch fra Jorge i kælderen. Jorgen råder over 300 forskellige parceller med nogle af Ribera del Dueros ældste vinstokke, der er mere end 100 år gamle fra før vinlusens tid. De står plantet i de højeste, koldeste og mest vindblæste dele af regionen og har dermed et enestående mineralsk og friskt udtryk over sig. Det underbygges yderligere i kælderen af Jorge, der anvender gæring med stilkene som i Bourgogne og en ekstremt lang gæring på franske egetræsfade. Det kan i nogle tilfælde tage helt op til 1 år blot at gære vinen - en proces, der normalt tager 2-3 uger andre steder.

Den helt særegne stil hos Dominio del Aguila skinner tydeligt igennem i vinen Picaro, der flere år har ligget i den øverste top 10 hos Robert Parker over de bedste Ribera Del Duero-vine til trods for et yderst beskedens prisskilt. Foruden Aguilas imponerende række af rødvine, så skal du unde dig selv at prøve deres rosé- og hvidvin, der begge to er blandt de bedste i Spanien. 

Se alle Dominio del Aguilas vine ved at klikke her eller på billedet nedenunderUGE_17-Jorge-Dominio-del-Aguila (003)