Guides & Områder / 21-02-2019 15:42:58

Kender du Chianti?


Af Isak Broe DipWSET

Chianti er Italiens mest berømte rødvin, så det gør du sikkert. Muligvis har du til gode at rejse Toscana tyndt, og muligvis er du ikke helt dus med halvdyr italiensk rødvin -  men hvem husker ikke den buttede bastflaske fra Lady og Vagabondens spaghetti-scene? Eller seriemorderen Hannibals Lecters kannibalske filmreplik: ”Jeg spiste hans lever med nogle favabønner og en god Chianti!”

 

Chianti – novicens næste skridt!

Min egen rejse ind i vinens verden begyndte med de bløde og solmodne rødvine fra Sydrhone. Springet til mere reserverede vine som Barolo og Bourgogne virkede afskrækkende og faktisk ret meningsløst, lige indtil jeg faldt pladask for Chianti! Set i bakspejlet har Chianti været min trædesten til nye og store vinoplevelser, da vinen er et stilistisk T-kryds mellem Sydrhones solmodne frugt, Bourgognes syre og Barolos tannin. Og nok så vigtigt: en god flaske Chianti fås til markant sjovere pris end seriøs Bourgogne og Barolo!

 

Vinen i glasset

Chianti er essensen af den sursøde kirsebærstil, som karakteriserer mange italienske rødvine. Hoveddruen Sangiovese giver en transparent og teglstensfarvet rødvin med aromaer af tranebær, sure kirsebær, visne roser, teblade og middelhavsurter. I munden et harmonisk hele af sursøde røde bær, læskende syre og støvet tannin. Chianti kan fremstilles på 100% Sangiovese, men mange producenter vælger at blødgøre og mørkne Sangiovese ved tilsætning af op til 20% lokale sorter som Canaiolo og Colorino eller internationale kendinge som Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah. Traditionelt modnes Chianti på store og relativt smagsneutrale fade, men dyrere vine fra ”moderne” producenter har krydrede vaniljenoter fra nye fade.

 

Chianti er ikke bare Chianti

Vejen til gode oplevelser med Chianti går igennem din vinhandler, som fører kvalitetsbevidste vinhuse. Det er punkt et! Dernæst er vigtigt at notere sig, at Chianti varierer i herkomst, stil, pris og kvalitet. 

  • Chianti Let og frugtig, anvendelig i hverdagskøkkenet. Langt mellem deciderede vinoplevelser.
  • Chianti Colli Senesi + Chianti Rufina De to førende subzoner uden for Chianti Classico. Et klart skridt op i kvalitet og intensitet. Ofte gode køb!
  • Chianti Classico Den historiske og bedste zone i Chianti-regionen. Fra veleksponerede skråninger med galestro-mergel og alberese-kalksten kommer nogle af klodens allerbedste rødvinskøb. Bærer logoet med den sorte hane. Herligt alsidige madvine – fra pasta og pizza til rødt oksekød. Gå efter de gode producenter!
  • Chianti Classico Riserva + Gran Selezione Toppen af Chianti-poppen! Fra samme Classico-zone, men med lidt mere af det hele: farve, mørke blommer samt ekstra krydderi og tannin fra forlænget fadmodning. Kræver mad – og gerne rødt oksekød! Eller prøv den med nogle favabønner og en rosastegt KALVElever!

 

Salute!

Klik her – hvis du vil prøve god vin fra Chianti