• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 20-10-2022 07:35:45

Kend din cru: Madame Meursault


Af Malene Bach

Frankrigs fede Madame. Meursault, navnet glider på tungen, ''eu'' bliver til et ''ø'', ''au'' giver en ''o''-lyd, mens l og t er stumme, læberne spidses og ordmusikken stiger op fra svælgets dyb. Meursault. Få ikke det franske galt i halsen, for undtagelserne er mange, og selv en universitetsuddannet kan komme på udtaleafveje. Bourgognenavnene får ofte tungen til at krølle sig sammen, når lyden skal passere igennem næsen, mens ganesejlet sænker sine parader. Meursault. Cru'erne, som indhegner de bedste terroirs på landkortet, når fingrene skøjter henover kommunen Meursault i miniatureformat. Meursault. Bred om bagen, men med en strømlinet mineralitet, der danser ballet henover tungen og med masser af fadfortryllelse. Meursault-magic!

 

iStock-130406598

 

Meursault: Ingen grand cru'er, men bader alligevel i stjerner og berømmelse

Bag om fortryllelsen. Meursault huser ingen grand cru'er, men til gengæld en række præmierede premier cru'er/1.cru'er, der har skaffet området berømmelse, et langvarigt stjernebad efterfulgt, som var det en naturlov, af høje priser, der får dankortet til at stå i flammer. På trods af sin åbenlyse mangel på grand cru'er, måske ufortjent, regnes områdets vine ikke for mindre end de bedste fra Puligny-Montrachet. 

 

iStock-621727232

 

Les Genevrières: Spandevis af smør 

Les Genevrières er en af de mere kendte i cru-rækken, en af de store, hvis man måler på kendis-faktoren. De bedste vine udgår fra den øvre del af cru'en (Genevrières Dessus), der drager fordel af jordens gode dræning, som giver rødderne mulighed for at sno sig slangeagtigt ned i jorden for at suge vandet til sig. Lang tids soleksponering bidrager til en perfekt moden frugt, der strutter af druesundhed og solpower. Genevrières-vinene er nogle af de mest koncentrerede og fede i Bourgogne med masser af fylde og smør - nærmest skoleeksemplet på en Meursault, som den fremhæves i vinbøgerne. Genevrières klumper sig sammen med flere andre cru'er med stjernestatus i den sydlige del af Meursault, som også er navnet på landsbyen inden for kommunegrænsen.

 

les_Narvaux

 

Domaine Piguet-Chouet Meursault Les Narvaux 2020: Meursault i spritny årgang 2020 fra Narvaux-marken klos op ad Les Genevrières, hvilket betyder top-value! En vældig duftkoncentration med nektariner, saltet grape og modne ferskner i kamp med hinanden, smør og fadvanilje vælter ind over troperigdommen, inden vinen ender i en frisk flintestensmineralitet pakket flot ind i den smørprægede fylde. Indsmigrende og med bløde kanter - en vaskeægte buttet Madame!

Les Perrières: Honning, mineralitet og blomster

Ved siden af kendiscruen finder man 1.cru'er og hvidvinsstjerner som Perrières, nok regnet for den bedste cru overhovedet, og ikke mindst Charmes, hvor du også er sikret høj kvalitet. Perrières' florale og honningrige vine er højt værdsatte og regnes som nogle af de fineste fra hvidvinsherskerinden. Navnet refererer til de små sten, man kan grave op fra jordbunden (''pierres'' på fransk), som også indeholder en del kalk: Den sikre opskrift på mineralitet i mængdevis! 

Les Charmes: Højere og lavere del

Charmes ligger knap så stejlt, men stadig med rig mulighed for, at solen kan nå vinstokkene og sætte modningsprocessen og bladvæksten i gang. Cru'en følger igen en opdeling i en ''højere'' og ''lavere'' del, hvoraf Les Charmes Dessus regnes for den fineste i forhold til den anden del trods den utrolige navnelighed, da den nedre del kaldes for Les Charmes Dessous. Ved første øjekast på kortet skimtes forskellen næppe, men djævlen ligger i detaljen. Eller bogstavet.

 

iStock-172142973

 

Les Gouttes d'Or: Thomas Jeffersons favorit

De gyldne dråber fra Thomas Jefferson favoritten Les Gouttes d'Or, hvis vine også er højt skattede på markedet for hvid bourgogne. En tynd kalkstensholdig jordbund er ansvarlig for et unikt mineralsk udtryk i vinene. Cru'en ligger tæt på landsbyen Meursault sammen med Porusot og Les Bouchères. Porusot er også nævneværdig, selv om den øvre del producerer de bedste vine, og den nedre del regnes for lidt mindre, men stadig cru-værdig. 

 

meursault les

 

Henri Villamont Meursault 1. cru Les Bouchères 2019: What a white wine.. Fed og gul sejler vinen rundt i glasset, mens den kaster et gyldent skær af sig. En duft af hvide blomster, ananas, pære og mango flyder op ad glasset, mens saltet citrus napper let i tungen og en lille friskhed omkranset af en tæt bygget smørfedme pyntes med vanilje og muskatnød. Herligheden afrundes med en imponerende mineralitets-performance! 

Kendere med næse for Meursault-value

Les Bouchères er en mindre kendt cru, men opdaget af kendere med en skarp næse for Meursault-value, en stejl kalkstensholdig skråning klemt godt inde mellem berømte Poruzots og Gouttes d’Or. Her får du overmåde mineralitet og kvalitet. En god portion morgensol giver tidligt modnende druer struttende af saft og kraft.

Cru'en Les Caillerets er ikke stor af størrelse, kun omkring mikroskopiske 1 hektar, men kvaliteten er til gengæld betydelig, stenene i jordbunden mange, og eksponeringen for solen gunstig. Den sydøstlige placering hjælper med at fange flest af morgenens solstråler, der sætter skub i fotosyntesen. Terrænet deler mere lighed med det volnayske pga. nærheden til området, rigt på jern og sten, hvilket giver vinene deres særpræg.

 

iStock-636028710

 

Kunsten at kende sin cru

Det kan være en kunst at kende cru'erne og de mange opdelinger - selv inden for selve cru-markeringerne på kortet, der ofte underinddelt i en øvre og nedre del mfl., som hver især performer forskelligt - og hvilket mikroskopisk markstykke, der yder noget langt ud over det sædvanelige. Ovenstående repræsenterer blot et udpluk af Meursault's mange cru'er på kortet, der er et langt og møjsommeligt studium værd. Men det ophæver næppe magien ved vinene!

 

Se vores udvalg af hvid bourgogne ved at klikke her