Vin og mad / 04-12-2017 12:02:55

Juleand uden panik


Af Lars Z. Pedersen, Vinhandler og Kok

Har du lige som jeg højsæson og mega-travlt i Julen? Døjer du også med at få timer nok i døgnet hele december?

Her har du en nem måde at tilberede juleanden på, så du ikke skal nå det hele den juleaftensdag, hvor du hellere vil hygge med familien.

Der er nemlig masser af indledende forberedelse, du kan lave den 23. december eller før.

 

Start i god tid
Steg juleanden den 23. december om aftenen. Steg den kun næsten færdig, og så næste dag, når den er kold, deler du den i passende stykker og lægger den i bradepanden: Tricket er nu at grille anden varm.

Sæt bradepanden nederst i din ovn, sæt ovnen på grill og grill anden varm. Det tager ca. 20 min. at give anden den sidste finish, så den bliver mør og super sprød.

Stegeskyen fra anden skal du gemme i en skål på køl. Dagen efter, når den er kold, er det nemt at skille det størknede fedt fra skyen.

 

En lækker sovs, massere af kartofler og tilbehør
Når du laver sovs, smelter du fedtet fra anden og bager det op med mel, for så er det nemt at tilsætte din stegesky og bage en lækker sovs op.

Kartoflerne og små pillekartofler, som skal brunes, kan sagtens skrælles dagen før og gemmes på køl.

Det samme gælder, hvis du er til æbler eller pærer med ribsgele – lav det nogle dage før jul. Mix en kogelage af 2 l. vand, 600 gr. sukker og 1 vaniljestang

Kog lagen op og kom dine skrællede halverede æbler/pærer uden kærnehus i lagen. Kog dem, til de er møre. Når lagen er kold, kan æblerne/pærerne gemmes i lagen i flere dage, og så skal du jo bare  komme gele i dem juleaften.

Hvis du køber din rødkål, så kom den op i gryden og varm den med en lille smule kanel. Det smager rigtig dejligt af jul. Laver du dine egne rødkål, er proceduren den samme, men så har du nok fuldstændig styr på smagen.

 

Tid til julehygge
Følger du ovenstående opskrift, kan du også - som jeg - nå familiejulefrokosten mellem 11.00-13.00 og komme rettidigt  til julegudstjenesten kl. 15.00.

 

Den rigtige Julevin
Husk at vælge en god vin til julemaden. På Supervin.dk har vi udvalgt vine, der passer godt til det klassiske danske julebord.

Se mere her: Årets Julevine.

 

Hav en herlig juleaften.

Lars Ziegler Pedersen

Supervin