• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
/ 13-11-2021 15:41:47

Juleøllets identitetskrise: Nye varianter tiltrækker danskerne


Af Christian Andersen

Hvad er juleøl egentlig, udover en øl, som man drikker til jul? Tidligere var det en mørk og stærk lagerøl, en bock øl, med engelsk lakrids. Sagt med andre ord: Tuborg Julebryg, Snebajeren. I dag er juleøllet i en identitetskrise. Efter ølrevolutionen er en juleøl blevet en øl, som bryggeriet udråber til en juleøl. Det kan stadig være den gammelkendte bock øl, men sandsynligheden er større for, at en juleøl i dag er en India Pale ale (IPA), en belgisk ale, en porter eller en anden af øllet omkring 100 typer. Der findes tre forskellige slags juleøl, som vi nu vil tage et nærmere kig på.

 

iStock-1073026190

 

1: Tuborg Julebryg

Den med afstand mest populære danske juleøl. Tuborg Julebryg, Snebajeren, er den øl, som genopfandt juleøllet i Danmark i 1981 og gjorde det til en særlig dansk tradition. Det skyldes ikke mindst J-dag, hvor Tuborg Julebryg frigives med den vildeste fest på barer over hele landet.

Tuborg Julebryg er en mørk lagerøl af bock-skolen. Masser af smag af malt og ok stærk med sine 5,6 procent. Bitterheden er nede. Sødlig. Med en knivspids lakrids. X-Mas fra Royal Unibrew og andre julebryg fra store danske bryggerier er ofte også bock øl – og dermed efterligninger af storsuccessen Snebajeren

Det er en perfekt allround øl til julefrokosten, især til retter af gris, fx leverpostej, medisterpølse og flæskesteg.

Tuborg Julebryg ligger i mellemlejet mellem en Winter fra Warsteiner, en ravfarvet lagerøl på 5,6 procent, og Naughty & Nice fra Lervig, en bock på 8,0 procent. De to øl får også smagsløgene til at svinge med halen, når det gælder øl til de julens retter med gris.

 

iStock-1287169114

 

2: Øl med julens krydderier

En juleøl skal smage af jul. Det er der mange øldrikkere, som mener. Så kommer vi ikke udenom julens krydderier. Vi repeterer lige: Kanel, kardemomme, stjerneanis, appelsinskal, nelliker. Sukker (i rigelige mængder), vanilje og lakrids skal også med i remsen.

En række juleøl tilfredsstiller den søde tand og tunge, fx Julebryg fra Vendia, som er med appelsinskal, kanel, stjerneanis og mørk kandis. Inedit fra Estrella Damm på 4,8 procent indeholder appelsinskal og lakridsrod.

 

iStock-1267176701

3: Alt er godt

 

En juleøl er i dag en øl, som bryggeriet kalder for en juleøl. En juleøl kan altså være andet end en bock øl eller en øl med julens krydderier. Et mantra i ølrevolutionen er, at grænser skal brydes. Sådan er det med revolutioner. Alt går an – bare slutresultatet bliver en god øl. Den holdning afspejler mere og mere juleøllet.

Ølrevolutionens signaturdrik india pale ale (IPA) er blevet folkelig og har bevæget sig over til familien af juleøl. Hoppy Xmas fra BrewDog på 6,0 procent er et godt eksempel. Her får du aromaer af grapefrugt og ananas i en ret bitter, lys øl.

Øllet inddeles i omkring 100 øltyper, og en stor del af typerne kan bryste sig af at rumme en juleøl: Pilsner, engelsk bitter, belgisk klosterøl, altbier, hvedeøl, porter, osv.

Der findes sågar også alkoholfrie juleøl og lav alkoholiske juleøl.

Fordelen ved de mange, forskellige typer juleøl er, at det er blevet let at finde et perfekt match til retterne til julebordet, fx en IPA til kryddersilden og en porter til æbleflæsk.