• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 17-09-2021 11:06:11

Hvad er "vinsten"? - få forklaringen her


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Du har lige åbnet en flaske vin og glæder dig til at tage det første glas, da du opdager små krystallignende sten flyde rundt på bunden af glasset. "Er der mon noget galt med vinen?" tænker du måske. Bare rolig, de små krystaller er ganske ufarlige og er en naturlig del af vinfremstilling. I dette blogindlæg ser vi nærmere på vinsten og giver forklaringen på fænomenet . 

 

Hvad er vinsten?

I en vindrue findes der 3 forskellige typer af syre: æble-, citron- og tartarisk syre - nogle gange blot kaldet vinsyre. Vinsten er små krystaller, der består af tartarisk syre, som binder sig til kalium i løbet af gæringsprocessen og ved den efterfølgende modning af vinen. Du kan opleve at krystallerne sidder på undersiden ar korkproppen eller på bunden af vinflasken. Vinsten kan både forekomme i rødvine og hvidvine, men er i sagens natur lettere at spotte i de klare hvidvine. Den tartariske syre aftager jo mere moden druen bliver, hvilket også er grunden til at vinsten oftere kan ses i eksempelvis nordtysk Riesling frem for en californisk Chardonnay. 


Er det farligt at drikke?

Nej. Det er ikke farligt at indtage vinsten. Faktisk indeholder vin altid en vis mængde af tartarisk syre, men blot i opløst form, hvilket hjælper vinen med at bevare dens Ph-værdi, farve og smag. Det er vigtigt at understrege, at vinsten ikke har nogen indflydelse på smagen af vinen. Du kan derfor roligt nyde din vin selvom du finder de små krystaller i flasken.

 

Hvorfor har jeg aldrig set vinsten?

Mens du læser det her, undrer du dig måske over, hvorfor du ikke er stødt på dette fænomen før. Det skyldes, at en meget stor del af den kommercielle vinindustri vælger at udføre en såkaldt "stabilisering" af vinen, hvor den køles ned til meget lave temperaturer således at alt bundfald og vinsten kan filtreres fra inden aftapning. Det gør man, fordi kunden forventer en klar vin og derfor kan tolke vinsten som uappetitlig eller en fejl. 
Der er dog også mange vinproducenter, der aldrig laver stabilisering på deres vin, da de mener, det hæmmer vinens smag og lagringspotentiale. Derfor er det mere sandsynligt at finde vinsten i en dyr flaske vin, hvor vinmagere oftere praktiserer en "hands off" tilgang med så lidt l "manipulering" af vinen som mulig. Hvis en vin opbevares ved stabile temperaturer vil vinstenen aldrig dannes og derfor eksisterer det blot i vinen i opløst form. 

 

Hvad gør jeg, hvis der er vinsten i flasken?

Hvis du ikke bryder dig om de små krystaller kan du snildt undgå dem fra ved at dekantere vinen. Du kan læse alt om dekantering af vine i vores blogindlæg her

 

Vinsten 2