Spiritus / 02-11-2020 14:24:15

  Historien om Highland Park: Vikingeblod og ar


  Af Malene Bach

  For længe siden kom vikingerne og slog sig ned på Orkneyøerne, der nu tilhører Skotland. Det hårdhudede folkefærd efterlod sig markante spor i landskabet, i kulturen, i historien, i folkeånden. Vikingerne herskede over øerne i mange år. Som flygtninge/landsforviste fra Norge udså nogle norske stormænd sig de afsides øer og slog sig ned her. Det bekymrede den norske konge, der for at undgå oprør grundlagde et jarledømme her. Herefter fulgte en del historiske mellemregninger og forskellige jarler, der satte deres præg på dagsordenen, men i 1468 gav kong Kristian d. 1. af Norge øerne til James d. 3. af Skotland som pant for datterens medgift. En manøvre, der kom til at forandre historien og var medvirkende til, at Orkneyøerne endte som Skotlands besiddelse, men som langt fra har slettet vikingernes indflydelse på øernes beboere. Highland Park har dedikeret en serie af sine whiskyer til de omrejsende vikingepionerer, der spøger i den folkelige bevidsthed selv den dag i dag.

  Det vikingeglade destilleri, der stolt vedkender sig deres rødder og bruger dem som en del af markedsføringen, befinder sig på den nordligste del af Orkneyøerne, fjernt fra kernemarkedet og forbrugerne, men alligevel store i manges bevidsthed. Dette er historien om Highland Park, et af Skotlands nordligste destillerier. Der ligger ellers ikke mange destillerier på de vindblæste øer. Kun nogle få stykker har haft mod på at slå sig ned her, men Highland Park har alligevel formået at etablere sig som et af de mest kendte og elskede brands i hele Skotland.

  Vikingesymboler og udsmykninger fra tiden med de omrejsende pionerer pryder flaskerne og flere af ambassadørernes veltrænede arme. Highland Park er altså for mange mere end blot en whisky, men på samme tid også mere end et godt brand: Der ligger kvalitet bag de kreativt udsmykkede flasker. Highland Park hyldes især for deres single malt whiskyer, der af kendere anses for nogle af verdens bedste, der ofte modtager høje ratings ved internationale spiritussmagninger og konkurrencer. 

   

  iStock-157485650

   

  Unik producent, unik stil

  På mange måder er Highland Park en unik producent af den stærke spiritus, der markant ændrer farve og karakter, når den fyldes på fad. Destilleriet anvender tørv fra selve øen under fremstillingen af deres populære whiskyer. Ingen træer kan overleve de hårde vejrbetingelser på øerne i form af kraftige og skarpe vindstød, men til gengæld er naturen her rig på lyng. Tørven bibringer en rig, aromatisk og floral karakter til whiskyerne fra øen med den barske natur og de ekstreme vindforhold. Takket være Golfstrømmen, der modererer temperaturen på øerne, er stedet perfekt til en langsom, kontrolleret modning af Highland Parks unikke whiskyer, der typisk er medium-røgede.

   

  viking-5151537_1920

   

  Kirkens mand på afveje...

  Destilleriet kan føre deres historie tilbage til den berygtede Magnus Eunson, der sideløbende med sine borgerlige og kirkelige erhverv gav sig i kast med lyssky aktiviteter som at destillere og smugle spiritus, så folkene på Orkney kunne få deres tiltrængte forsyninger af de spirituøse dråber. Han drev et ulovligt destilleri på samme sted, hvor Highland Park nu ligger - nær øens hovedstad og største by Kirkwall - og Highland Park ser sig selv som et destilleri, der viderefører egnens traditioner kombineret med Magnus' kompromisløse, dedikerede tilgang.

  ''Betal din skat eller ryg i fængsel''

  Eunson førte et særpræget form for dobbeltliv, der dog fik en brat ende. Om dagen stod han på prædikestolen og belærte folk om den rette vej til Gud, mens natten var dedikeret til spiritusdestillation, der kunne lede folk i fordærv - i hvert fald ifølge myndighederne, der havde forbudt det, men næppe ifølge den almindelige befolkning, der nød den potente spiritus. De kirkelige sysler fungerede som et godt dække indtil afsløringen: Hvem havde troet det om en kirkens mand? Eunson blev taget i 1798 og blev med Highland Parks ord stillet over for følgende valg: Betal din skat eller ryg i fængsel. Eunson havde efter sigende vikingeblod i sig ligesom mange af øboerne i dag, og Highland Park anser ham for at være destilleriets grundlægger. Derfor har de valgt at dedikere en af deres whiskyer (''Magnus'') til den berømte smugler.

  I dag er destilleriet en del af Erdrington, et stort internationalt forretningsforetagende med hovedsæde i Skotland, der også omfatter kendte mærker som Macallan og The Glenrothes, som hver især producerer whisky i forskellig stil. Highland Parks whiskyer findes i mange udgaver - lige fra en no-age-statement (NAS) til en 50-årig whisky - men niveauet er altid tårnhøjt og smagen utrolig kompleks og nuancerig på grund af fadene og råmaterialet, der anvendes. Kun det bedste er godt nok til Highland Park!

   

  church-2478482_1920

   

  ''Once a viking, always a viking''

  Highland Parks mange serier af whiskyer, hvor de har hentet inspiration i vikingerne og den nordiske mytologi, omfatter bla. Valfather, som er en hyldest til Odin, en af Valhallas mægtigste guder. Dette er den mest røgede af deres whiskyer - yderst potent og kraftig i smagen - en voldsom og vanedannende whiskyoplevelse.  Highland Parks Viking Scars 10 Years Single Malt er kun lettere røget med pikante citrustoner, mens Viking Honour 12 Years byder på en fin rund honningsødme med lidt røgede toner og malt i eftersmagen. Valknut er en single malt lanceret i samarbejde med den danske modedesigner Jim Lyngvild, og den er lidt mere røget end deres standardwhisky. Dragon Legend, som bygger på en gammel vikingelegende om Sigurds brave kamp mod dragen Fafnir, er blevet forkælet med lang tids lagring på brugte sherryfade. Resultatet er et charmerende sødmefuldt præg og smukt afstemt fadkrydderi med røgede toner i afslutningen. Deres Valkyrie er et alternativt bud på en whisky med eksotiske toner og krydderier, en whisky med mere smagsrigdom og fylde, der bakkes op af varme røgede toner.

  Vikingeserien fra Highland Park er en hyldest til øens fortid, mytologi og historie, som de bestandig finder ny inspiration i, når de fremstiller deres premium-whiskyer.

  "VIKING SCARS pays tribute to our ancestors’ enduring influence on Orkney and the value they placed on skilled craftsmanship and a steadfast work ethic."

  - Highland Park

   

  Se et udpluk af vores store udvalg af whiskyer fra Highland Park nedenfor.

   

  medieval-5463404_1920-1