• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 28-05-2021 11:05:56

Gamle årgange - våd skovbund og en tur på benzintanken


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Vi er i fuld gang med at støve flasker af i Supervins kældre - og hvorfor så det?

Fordi vi ønsker, at flere skal få del i den helt unikke oplevelse det er at åbne, dufte og smage modne vine. 
Og ganske enkelt fordi, der ligger uforglemmelige vin-oplevelser og venter lige neden for kældertrappen.

Så hvis man har lyst til at slynge en vin af ældre dato rundt i glasset, og dykke ned i nyt univers fyldt med spændende aromaer såsom skovbund, læder, svampe eller nødder, så læs videre og se hele udvalget her
Vinkøleskab

Opbevar korrekt, og hold din vin i live

Både rød- og hvidvine kan udvikle de mest særprægede og guddommelige smagsnoter som f.eks. tjære og petroleum. Du forbinder måske mere disse noter med vejarbejde og en tur på tanken, men hold fast; for turen er langt fra slut endnu.

Inden, vi kommer til de spektakulære ændringer, der sker med årene, skal man være sikker på at vinen har været opbevaret korrekt. Dvs. vinen skal have ligget mørk og køligt, uden at blive rystet eller forstyrret af lys. Med andre ord: hvis du har haft en Bordeaux stående i vindueskarmen i 20 år, så er den død…

 

Se udvalget af vores vinkøleskabe her

 

De "tertiære noter" - gevinsten ved moden vin 

Når man taler om vine med alder, vil du mange gange støde på udtrykket "tertiære" noter. Udtrykket stammer fra SAT-tilgangen (Systematic Approach to Tasting) til smagning af vin. Her opdeles vinens duft og smags-aromaer i tre niveauer, hvor det tredje og sidste niveau beskriver aromaer, der er opstået gennem modning på flaske.

Uanset, hvor dyr en vin måtte være, så kan du ikke fremtrylle disse noter på 1 eller 2 år - det kræver tid og ikke mindst tålmodighed. 

Der er naturligvis ekstremt store forskellene på, hvordan forskellige druetyper udvikler sig. God Cabernet Sauvignon kan få noter af tobak og våde blade mens Barolo kan udvikle interessante nuancer af laurbærblade, læder, sort te og tjære.

Hvidvine på Chardonnay eller Riesling med højt syreindhold besidder også en utrolig evne til at lagre. Nogle af de bedste eksempler kan stadig være friske efter 25 år eller mere i kælderen. Her kan man være heldig at finde utrolige dufte af nødder, svampe, honning og petroleum (Riesling). 

vacuvin_corkpuller

PSSST: Med Vacucin Cork Puller får du nemt dine gamle propper sikkert op af flasken uden, at det smuldrer ned i vinen. Køb den her

 

3 forskellige vine med alder: 

 

Prosper Maufoux Clos Vougeot Grand Cru 2011

clos-vougeot-grand-prosper

Ikonisk Grand Cru, der nu har ligget på langs i de kølige kældre i 10 år. Her begynder man at kunne smage og dufte de eftertragtede noter af våd skovbund og svampe. På dette tidspunkt i vinen udvikling har fadets krydrede noter integreret sig perfekt i den udsøgte frugt. I den grad en vin, der er ved at nå sit fulde potentiale. 
Køb den ikoniske Grand Cru her!

 

Zeni Amarone Vigne Alte 2013

ny amarone

Hvornår har du sidst smagt en Amarone med alder? Med skyhøje 97 point i Decanter, så er Zeni et oplagt valg! En smuk, let modnet Amarone, hvor de livlige, primære frugtaromaer er blevet tæmmet en anelse og i højere grad har taget karakter af tørret frugt i form af solbær og blomme. Harmonisk balance mellem den søde frugt, der holdes i skak af en flot syre. Kan snildt nydes som et luksuriøst hyggeglas, men har også kraften til at matche de fleste hovedretter.  
Køb Zenis 97 points Amarone her!

 

Tesch Riesling Löhrer Berg Nahe 2015

Tesch Riesling Löhrer Berg Nahe 2015

 

En guddommelig enkeltmarks vin fra Teschs. Vinen har med 6 år i kælderen udviklet nogle af de karakteristiske petroleums-noter man ofte kan finde i Riesling med alder. 

"95 point. Et vanvittigt godt køb – ufattelig god vin til prisen 229,95."  Sådan lyder anmeldelsen fra Vinexpressen, der er helt oppe og flyve over Teschs mesterværk.
Køb topanmeldt, afrundet enkeltmarks-Riesling her!